CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 181 din 30 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Eu sunt cu tine!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Gândurile mi se întorc spre trecut, spre acele vremuri când copil fiind, stăteam şi mă jucam cu felurite obiecte în faţa unei oglinzi montate deasupra unui fel de noptieră. Era un gen de mobilă specifică acelor timpuri, care cu siguranţă că nu mai este astăzi la modă, dar care era larg răspândită la acea dată.  

 
De multe ori mă surprindeam privind în acea oglindă, ce mi se părea deosebit de mare, şi nu mică îmi era surpriza când îmi zăream chipul reflectat de acel obiect tainic pentru mine, neînţelegând exact cum era cu putinţă aşa ceva. Uneori îmi priveam faţa, alteori trupul micuţ, de copil care încă nu învăţase bine să meargă.  
 
Într-o zi, pe când distingeam trăsăturile persoanei reflectate în oglindă, am remarcat cât de mici erau dimensiunile ei faţă de lucrurile înconjurătoare. Realitatea la care priveam ridicându-se înaintea mea, mi se părea uriaşă, impresionantă, copleşitoare. Fără să vreau, am încercat să mă privesc direct şi mi-am văzut mâinile, care în oglindă păreau foarte mici, însă care la o examinare mai atentă păreau şi mai mici, fragile, incapabile să facă faţă unei lumi formate din lucruri mari şi impersonale.  
 
Când mi-am văzut acele degete micuţe şi mâinile ce păreau a fi ceva minuscul faţă de toate celelalte lucruri, când m-am zărit în oglindă, mic şi neajutorat în faţa unei realităţi uriaşe, o puternică senzaţie de teamă şi de neputinţă a pus stăpânire pe mine şi involuntar, un gând mi s-a articulat în minte, exprimând echivalentul cuvintelor: „Cum voi rezista eu, o fiinţă atât de mică, de firavă, în faţa unei lumi atât de mari, de înfricoşătoare? Cum aceste mâini mici vor putea să mă apere şi să mă ajute în faţa a tot ce este în jurul meu?”.  
 
Negăsind nici un răspuns, am început să plâng, fiindcă nu vedeam nici o ieşire din impas. Mă aflam într-un univers incapabil să mă înţeleagă, singur, neajutorat, fără putere, simţeam cum mă prăbuşesc interior şi nimeni nu are cum să îmi vină în ajutor.  
 
Însă deodată, pe când lacrimile îmi curgeau pe obraz, un alt gând mi-a străfulgerat orizontul minţii. Era o impresie caldă, luminoasă, o proiecţie a ceva ce venea de dincolo de realitatea vizibilă, dar care în acelaşi timp venea în atingere cu simţurile mele, cu gândirea mea. Ca un fior plăcut, acest gând s-a materializat asemenea unui glas, al cărei timbru aducea cu al unei persoane pline de bunătate, dar şi de putere.  
 
Impresia era asemenea unui ecou ce relua ceea ce spunea acel gând, acel glas, iar conţinutul cuvintelor a fost următorul: „Nu te teme! Voi fi alături de tine mereu! Voi fi cu tine până la capăt! Să nu îţi fie teamă!”.  
 
De îndată ce am înţeles aceste cuvinte, norii de întuneric s-au dat la o parte şi un simţământ de linişte a spus stăpânire pe mine. Nu mai îmi era frică de profilul gigantic al universului care mă înconjura. Şi mulţi ani după aceea, trecând prin experienţe crude şi dureroase, acel glas avea să revină, cu impresia de lumină şi putere, spunând de fiecare dată: „Nu te da bătut! Nu renunţa! Ridică-te! Mergi înainte! Sunt alături de tine, cum ţi-am spus de la început şi voi fi cu tine până la capăt!”.  
 
Astfel, în anii de mai târziu, când la şcoală învăţătorii şi profesorii încercau să ne determine să nu credem în vreun fel în Dumnezeu, aceste cuvinte mi-au rămas în suflet şi niciodată nu am putut să devin ateu sau să afirm că Dumnezeu nu ar exista sau că nu ar fi aproape de fiecare dintre noi, în inima noastră.”  
 
Am inclus această experienţă fiindcă ne ilustrează într-o manieră explicită, cât de dramatică poate fi trăirea unui copil în faţa unei realităţi ce-i depăşeşte capacitatea de înţelegere şi de acţiune asupra ei. Cred că este fundamental să înţelegem că gama de trăiri pe care le experimentăm încă de timpuriu, are un domeniu foarte larg de acţiune şi ne influenţează puternic asupra deciziilor pe care le vom face mai târziu. Este necesar să fim suficient de conştienţi asupra acestui aspect pentru a da un răspuns clar la întrebări în genul: „Cum de ai ajuns să crezi în Dumnezeu?” sau dimpotrivă „De ce nu poţi să crezi în Dumnezeu?”. Răspunsul se află oricum întipărit în prima noastră impresie asupra unei realităţi copleşitoare şi de modul în care am răspuns ecoului acelui glas care a încercat mereu să ne spună: „Eu sunt cu tine mereu şi până la capăt!”.  
 
Referinţă Bibliografică:
Eu sunt cu tine! / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 181, Anul I, 30 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!