AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 999 din 25 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

,,Eu şi tu”- Martin Buber
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AUTOR: Martin Buber  
 
EDITURA: Humanitas  
 
NUMAR PAGINI: 165  
 
,,În relaţia dintre Eu şi Tu se dezvoltă personalitatea fiecăruia, respectul reciproc, deschiderea fiecăruia pentru şi faţă de celalalt. În acest dinamism, graniţele înguste ale eului se desfiinţează, se dizolvă, rămânând numai autenticitatea dialogului, a comunicării, a creării împreună, a adevărului descoperit împreună. Această relaţie îşi găseşte cea mai înaltă expresie când ea duce la o revelaţie a lui Dumnezeu, a eternului Tu(mai multe detalii despre autor aflati aici).”  
 
Mi s-a părut interesantă perspectiva despre originea artei:  
 
,,Iată aterna origine a artei : în faţa unui om se înalţă o configuraţie care vrea, prin el, să devină operă. Nu e nici un produs al sufletului său, ci o apariţie care i se prezintă in faţă, pretinzând că el să-i dea forţă activă. Este vorba de un act esenţial a omului: dacă acesta îl îndeplineşte, dacă spune din toată fiinţa sa formei care apare cuvântul funtamental, atunci forţa activă tâşneste, opera ia fiinţă.  
 
Acest fapt implică sacrificiu şi un risc.  
 
Sacrificiul: posibilitatea infinită este jertfită pe altarul configuraţiei: tot ce se constituia încă într-un joc al perspectivei trebuie nimicit, nimic din acesta nu trebuie să intre în operă: aşa o cere caracterul exclusiv al partenerului.  
 
Riscul: cuvântul fundamental poate fi rostit numai cu întreaga fiinţă: cine se decide s-o facă n-are voie să mai păstreze nimic din sine; caci opera nu permite, asemenea copacului sau omului, ca eu să mă complac leneş în lumea lui Acela, ci mă somează: dacă n-o slujesc după dreptate, ea se frânge sau mă frânge pe mine.  
 
Configuraţia care mi se înfăţisează, eu nu pot nici s-o experimentez, nici s-o descriu; pot doar s-o realizez. Cu toate acestea, o văd strălucind în toată splendoarea ei opusă mie; mai clara ca orice claritate a lumii pe care o experimentez. Nu ca un lucru printre lucrurile ,,interioare”, nu ca o construcţie a ,,imaginaţiei”, ci ca o prezenţă. Ca obiectivitate, configuraţia nu este ,,aici”; dar ce ar putea fi mai prezent decât ea? Iar relaţia în care mă aflu cu ea este de fapt una reală: ea acţionează asupra mea , ca şi eu asupra ei.  
 
A crea înseamnă de a da la iveală, a inventa înseamnă a găsi. Actul de configurare este descoperire. În măsura în care realizez, eu descopăr. Eu scot forma la iveala-în lumea lui Acela. Opera creată e un lucru printre alte lucruri, ea poate să fie experimentată şi descrisă ca o sumă de proprietăţi. Dar pentru contemplatorul care o primeşte, ea poate să se întrupeze de nenumărate ori.”  
 
 
Referinţă Bibliografică:
,,Eu şi tu”- Martin Buber / Dalelina John : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 999, Anul III, 25 septembrie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!