CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Teo Cabel         Publicat în: Ediţia nr. 808 din 18 martie 2013        Toate Articolele Autorului

„Duhovnicul” a venit la „Umbra Singurătăţii”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cenaclul Al. Sihleanu  

 

„DUHOVNICUL” A VENIT LA „UMBRA SINGURĂTĂŢII”  

 

 

O zi frumoasă de primăvară este un bun prilej pentru a reuni prieteni, cunoştinţe, admiratori, colegi, doritori de nou şi de frumos, asamblându-se în final pe canavaua unei lansări de carte, într-un eveniment memorabil. Deblocarea energiilor pozitive şi convertirea lor în sentimente înălţătoare nu pot fi anticipate la întâlniri cum a fost cea de la Râmnicu Sărat, de sâmbătă, 16 martie, 2013, care chiar a fost un astfel de prilej, de deblocare pozitivă de la individual la colectiv.  

Membrii cenaclului „Al. Sihleanu”, invitaţi, au venit să-şi susţină o colegă cu ocazia lansării cărţii sale şi să asculte cuvânt de de zidire sufletească rostit, nu întâmplător, cred eu, în preajma începutului Postului Paştelui, de părintele profesor. dr. Mihail Milea, venit de la Buzău să prezinte cartea sa cu un titlu mai mult decât sugestiv, „Duhovnicul”.  

Editorul şi scriitorul Constantin Marafet a introdus auditoriul direct în subiect:  

volumul, doamnei profesoare Aneta Pioară, născută la Dumitreşti, Vrancea, dar cu examenul de statornicie luat la Râmnicu Sărat, „Umbra Singurătăţii”; un execiţiu de actualizare a unor momente din viaţa satului. Evocarea unor personaje particulare (Bitica) locului îşi găsesc corespondent în amintirile fiecăruia( Bâca –Marafet C.). A urmat prezentarea „Duhovnicul”-ui ca „o carte a prieteniei, a sufletului, ca un medicament pentru toţi, ca reţetă spirituală având efect nu doar un suflet bun, o minte clară, ci şi un trup sănătos.” După acest prolog, domnul Costea Matincă a susţinut un moment poetic, iar cantautorul Dan Manciulea a interpretat cântecele folk Om bun, Romanţă cazonă, Baladă de vai şi amar. S-a făcut apoi invitaţia pentru participare la lansarea unui disc a formaţiei de muzică folk Arhaic (23 martie) şi pentru înscrieri la festivalul naţional „Vali Sterian”.  

Doamna Pioară Aneta, chiar dacă a avut emoţii fireşti, nu s-au observat, experienţa de profesor de limba română dându-i naturaleţe în prezentarea volumului nu prin vorbe multe, ci chiar prin recitarea poeziilor Satului românesc, Suflet de mamă, E toamnă.  

„Mare este Dumnezeu!” Aşa şi-a început cuvântul cunoscutul Părinte Mihail Milea, neobosit ambasador al nostru la fraţii de peste Prut, neobosit şi în promovarea culturii în strânsă colaborare cu credinţa strămoşescă, forţă de continuitate a noastră ca popor. A salutat prezenţa colegilor preoţi, unii foşti elevi la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, Buzău. A subliniat că, în cadrul unui cenaclu cum este şi cel de la Râmnic, Al. Sihleanu, are loc „învierea limbii române. Cina aceasta cea de taină este limba română. Străinii îşi păstrează identitatea, lucru pe care trebuie să-l facem şi noi.”  

Cartea „Duhovnicul” a prezentat-o ca „experienţa vieţii mele” şi a vorbit despre „evaluarea” sufletului, duhovnicul fiind rugător la Dumnezeu şi prieten de taină al creştinului. „În orice suflet este o cămăruţă mică, mică, ascunsă, pe care doar duhovnicul trebuie să o deschidă”. „Spovedania este, de fapt, încărcare pozitivă”,a spus vorbitorul şi a adus exemplul voievodului Ştefan cel Mare, biruitor în faţa istoriei pentru că şi-a ascutat duhovnicul, pe Daniil Sihastrul.  

„Vă port în suflet!” a încheiat părintele, binecuvântând cu privirea întreaga sală.  

A mai vorbit Dumitru Hanganu, care a spus: „Aneta Pioară îl urmează pe Victor Frunză de la Dumitreşti”. Doamna profesoară Gabriela Marinescu a mulţumit părintelui pentru beneficierea, împreună cu elevii, de un „meniu complet al unei tabere creştine, la campusul de la Bisoca, unde, pe lângă ospitalitate, au primit şi „consiliere spirituală. În finalul cuvântului său, a spus: „Activitatea dumneavoastră şi-a atins scopul: aţi format convingeri şi aţi schimbat convingeri, atât elevilor cât şi adulţilor”. Doamna Camelia Sava, a considerat cartea un îndreptar pentru postul Paştelui şi a felicitat-o pe autoarea Umbrei singurăţăţii pentru publicarea versurilor.  

Dan Zmfirescu a afirmat: „Este o zi importantă pentru mine, fiindcă l-am cunoscut pe părintele Mihail Milea. Mă regăsesc şi eu în rugăciunile dumneavoastră.” „Domanei Pioară ar trebui să-i spunem Vioară”, a considerat vorbitorul. În continuare, Valeria Popa şi-a încurajat colega pentru publicarea volumului, iar Nicuşor Constantinescu a citit câte o poezie, proprie, celor doi autori.  

Am citit pe feţele tuturor participanţilor bucuria comunicării, seninul instalat în suflete precum primăvara care începe să se arate.  

Am lăsat Râmnicul în urmă, bucuros că mă aflu alături de părintele Mihail Milea, omul care, aşa cum spunea profesoara de la Şcoala generală nr. 1, „a format convingeri şi a schimbat convingeri”. Sunt mândru că mă număr printre fericiţii beneficiari. Pe drumul spre Buzău îmi veneu în minte versurile citite la lansare: „Vâjâie vâjâit/ prin galbenul care aleargă./ Cărare-i plină de vîrcolac./  

Prizoniere stau frunzele-ngălbenite/ într-o carantină./ Domnii în frac,/ nu se mai scaldă/ s-au dus în larg.// Pustiul lac tremură-n valuri./ Sabia plânge/cu sânge de orizont./ Vecernia cântă slijba-n amurg,omuleţii repetă/rugăciunea în gând.”(Decor).  

 

Teo Cabel  

Referinţă Bibliografică:
„Duhovnicul” a venit la „Umbra Singurătăţii” / Teo Cabel : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 808, Anul III, 18 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Teo Cabel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Teo Cabel
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!