CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Valentina Becart         Publicat în: Ediţia nr. 760 din 29 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

“Dincolo de cuvânt” - manifestare valorică a spiritualităţii româneşti .Exegeza. Ion Nălbitoru
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Volumul “Dincolo de cuvânt” (confesiunea poetului, prozatorului) editat la ARHIP ART, Sibiu, 2012, având coordonator pe doamna Valentina Becart, cuprinde în paginile sale de la cei mai tineri autori până la cei veterani: Mădălina Donos, Florina Dinu, Tatiana Scurtu Munteanu, Ioan Adrian Trifan, Menut Maximinian, Mihaela Cristescu, Any Drăgoianu, Sorin Cerin, Alexa Gavril Bâle, Gheorghiţa Durlan, Ana Irina Iorga, Valentina Becart, Dora Alina Romanescu, Lucreţia Ionescu, Elena Trifan, Al. Florin Ţene, Floarea Cărbune, Cezarina Adamescu, Cella Negoiescu, Bianca Marcovici, Ion Vanghele, Victoria Fătu Nalaţiu, Delia Stăniloiu, Anastasia Gârneaţă, Ioan Barbu, Elena Păduraru, Radu Botiş, Victor Becheanu, Emil Iliescu, Tănase Caraşca, Virgil Stan, Niculae Vrăsmaş, Gheorghe Răducan, Vasile Popovici, Cristian Harnău şi Ion Nălbitoru. Dintre cei 36 de confesatori unii sunt la începuturi, alţii deja sunt consacraţi, iar acest fapt ne demonstrează că arta scrisului se primeneşte continuu şi alături de “idolii” sacrii ai trecutului, prezentul naşte alţii la fel de valoroşi. Dumnezeu ne-a dăruit pe lângă multe bunătăţi şi frumuseţi şi acest talent al manifestării sufleteşti prin intermediul cuvintelor scrise într-o ordine armonioasă şi plină de semnficaţii, un magnific joc al literelor. Din lectura celor peste 400 de pagini din lucrarea “Dincolo de cuvânt” am remarcat că cei prezenţi au colaborat la multe reviste literare, au participat la concursuri naţionale unde au obţinut diplome şi premii, au editat poezii, romane, piese de teatru, antologii, monografii, etc. Arta cuvântului nu are limite şi nu ţine cont de vârstă sau sex, ea vine de undeva din adâncul spiritului uman. Mărturiile celor 36 de poeţi şi prozatori fac să vibreze corzile sensibile ale sufletului. Aceste confesiuni constituie o adevărată spovedanie în faţa Divinităţii dătătoare şi de har scriitoricesc; acest fascinant joc al literelor în cuvinte şi a cuvintelor în fraze pline de duh, spovedanie la care martor este însuşi OMUL, cu eul său, ce ne reprezintă valorile naţionale şi universale, dar şi cititorul din toate păturile sociale ca făptură divină pe Terra.  

 

Scriitorii prin excelenţă sunt firi pline de sensibilitate care pătrund în profunzimea sufletului uman punând în valoare trăirile, sentimentele, dorinţele şi aspiraţiile fiinţei umane, creaţia cea mai de preţ a Divinităţii. Un complex de manifestări sufleteşti se regăsesc cu fidelitate în volumul “Dincolo de cuvânt” realizat de doamna Valentina Becart. Doar o fire sensibilă şi răbdătoare, dar şi profundă putea să mobilizeze personalităţi ale culturii, a celor ce patronează cu măiestrie talentul îmbinării literelor şi modelării cu măiestrie al cuvintelor cu multiplele lor sensuri. Coordonatoarea lucrării reuşeşte să adune între “două coperţi” o parte din valorile scrisului românesc ca sub cupola imensă a unei catedrale, unde au posibilitatea să-şi elibereze sufletul, indiferent de vârstă sau zonă a ţării din care provin cu tradiţii, obiceiuri, etnografie şi folclor, care diferă de la un ţinut la altul şi care tocmai prin această diversitate se conferă unicitatea acestui popor harnic, ospitalier şi vesel prin natura firii sale.  

Şi sub aceeaşi cupolă, alături de cei 36 de scriitori prezentaţi în volumul “Dincolo de cuvânt” al doamnei Valentina Becart, se află multe sute sau chiar mii de poeţi, prozatori, epigramişti şi dramaturgi, unii cunoscuţi, în timp ce alţii “zac” în anonimat. Cu excepţia revistelor cultural-literare pe hârtie sau online, câteva cenacluri, societăţi şi simpozioane care mai proliferează literatura, presa şi televiziunile fac reclamă “idolilor” violatori, “starurilor” în crime, “divelor” cu un vocabular ca la uşa cortului, maneliştilor care aruncă cu euroi spre sfidarea întregii naţiuni şi a “parodiilor” susţinute de actorii politici.  

Creaţiile noastre ne leagă de ţară ca de o MAMĂ şi ne uneşte atât pe cei de pe plaiurile mioritice cât şi cu cei din neamul nostru de pe alte ţinuturi sub bolta arealului românesc din care renaşte demnitatea de român.  

Confesiuniule fiecărui autor în parte sunt foarte emoţionante şi nu constituie o emulaţie a generaţiilor, ci mai mult o solidaritate a lor, indiferent că fac parte din LSR sau USR.  

Fiecare autor prin cuvinte de duh retrăieşte momentele unui trecut cu bune şi rele care le-a marcat de-a lungul anilor cariera culturală şi prezentul. Deşi nu se poate vorbi de carieră în literatură, unul lângă altul constituim un tot unitar care se reflectă în operele fiecăruia: poezie, epigramă, reportaj, roman, piesă de teatru, etc.  

Astfel de lucrări, indiferent de coordonator, vor marca peste vremi adevărate enciclopedii ale sufletului aflat “dincolo de cuvânt”, vor constitui însăşi vibraţia sa.  

Ceea ce a reuşit doamna Valentina Becart în “Dincolo de cuvânt” este dovada altruismului şi spiritului românesc care-i domină inima, este o minunăţie. Şi mi-aş permite cu deosebită consideraţie pentru cea care ne-a oferit spre lectură şi delectare 433 de pagini să-i sugerez să nu se oprească aici şi să continuie şi cu alte volume, II, III, IV,… căci, după apariţia acestui volum, vor fi mulţi colegi de-ai noştri care poate vor avea mult mai multe de spus decât unii dintre noi, asta şi ca o necesitate să ne cunoaştem valorile vremii noastre.  

Ceea ce a realizat doamna Valentina Becart, alături de alţi coordonatori de antologii, dicţionare şi encilopedii, va rămâne o vie mărturie a talentului românesc care va dăinui peste ani, contribuind la întregirea imaginii României pe plan mondial.  

 

Ion Nălbitoru  

 

Referinţă Bibliografică:
“Dincolo de cuvânt” - manifestare valorică a spiritualităţii româneşti .Exegeza. Ion Nălbitoru / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 760, Anul III, 29 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!