CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1146 din 19 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În cadrul Conferinţei „Monarhia - Soluţia pentru România” organizată la 14 februarie 2014 de către Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) - Filiala Cluj-Napoca, în Aula Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai a fost lansată „Declaraţia de la Cluj”, opozantă proiectului de revizuire a Constituţiei în forma promovată de USL. Documentul, susţinut de către numeroase personalităţi din mediul universitar, economic, artistic, politic, reprezentanţi ai societăţii civile, exprimă opţiunea monarhiştilor organizaţi în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, pentru o constituţie care să consacre monarhia constituţională în România.  

Dezaprobând articolul 152 din actuala Constituţie care stabileşte pe termen nedeterminat forma de guvernământ republicană, „Declaraţia de la Cluj”, prin glasul Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei cere dreptul şi libertatea pentru naţiunea română de a-şi decide forma de guvernământ monarhică. „În temeiul principiului libertăţii”, este cuprins în Declaraţie, „naţiunea română are dreptul să îşi decidă singură viitorul. Iar forma de guvernământ este unul dintre cele mai importante elemente care definesc viitorul României. Considerăm că este firesc să reflectăm asupra viitoarei forme de guvernământ atunci când suntem chemaţi să votăm o nouă Constituţie. Monarhia constituţională este o formă de guvernământ democratică, la fel de legitimă ca oricare formă a unui regim republican. Este soluţia pentru România!”.  

Dezbaterile şi discuţiile au început cu intonarea Imnului Regal, de către corul „Allegrie” al capelei greco-catolice „Sfântul Iosif” din Cluj.Au participat scriitorii Adrian Popescu, Ioan Ciorca, Radu Creţu, lector dr. Mihai Cucerzan, dr. Leonard Horvath, asist. univ. dr. Radu Albu Comănescu, istoricul Cornel Jurju, Shajjad Rizvi, preşedinte „The Duke of Edinburgh’s International Award România”, subprefectul Mihnea Iuoraş, pr. arhimandrit Samuel Cristea, care l-a reprezentat pe Î.P.S. Mitropolit Andrei Andreicuţ, pr. protopop Cristian Sabău, din partea P.S. Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, co-preşedinţii ANRM, Marilena Rotaru (jurnalistă, scriitoare, realizatoare a emisiunii tv „Ora Regelui”) şi Cătălin Şerban, Cătălin Mihai, vicepreşedinte, Tiberiu Cnab, secretar general, Cristina Romanescu, membră, co-preşedinţii filialei Cluj a ANRM, Mircea Miron şi Valentin Lungu, reprezentanţi ai tuturor filialelor Alianţei din ţară ş.a.  

Conferinţa monarhiştilor la finalul căreia s-a elaborat „Declaraţia de la Cluj”a prilejuit şi anunţarea unor marşuri pro-monarhice de anvergură care se vor desfăşura în întreaga ţară pe 5 aprilie 2014 şi vor avea ca ţel promovarea unei Constituţii Monarhice care să consacre Monarhia Constituţională în România. La mitingurile ce vor încheia marşurile regale se va solicita Parlamentului României transformarea în Adunare Constituantă, pentru îndeplinirea schimbării constituţiei republicane cu constituţia monarhică, elaborată de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, având drept consecinţă schimbarea formei republicane de guvernământ în monarhie.  

Conferinţele, activităţile in integrum ale Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei se conturează, pe măsură ce îşi sporesc pe de o parte numărul şi pe de altă parte diversitatea de forme subsumate aceleaşi teme monarhice, cuprinzând din ce în ce mai multe localităţi şi regiuni în care se desfăşoară, ca evenimente de anvergură menite să reţină atenţia întregii naţiuni. Ele trec deasupra fragilelor şi întârziatelor până la disperare promisiuni din partea întregii clase politice care subordonează şi substituie soluţiile cu demagogii duse la nesfârşit, pe seama ajungerii Naţiunii la momentul terminus al oricărei speranţe de bunăstare.  

Clasa politică din România are de azi înainte a lua în considerare cu maximă acordare de importanţă, starea de spirit pe care o creează Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, gândirea Alianţei, constatabilă în acţiuni de anvergură şi cu utilitatea adunării spontane a tot mai multor membri aderenţi care încep să se debaraseze de toxina chemărilor din partea clasei politice.  

E pregnantă în viziunea monarhiştilor români simptoma crizei idealului pe care o cauzează instabilitatea politică de azi, neputinţa scoaterii Naţiunii din impas şi vizibila ei scufundare într-o ipotetică normalitate, în timp ce drumul normalităţii consistă în soluţia pe care o oferă monarhia, şi pe care naţiunea începe tot mai mult să o examineze din perspectiva istorică. În aceasta cumpăneşte pe de o parte crearea statului român modern şi urcarea lui, pe timpul monarhiei, între statele civilizaţiei vestice, iar pe de altă parte eşecul indus de republicanismul românesc impus cu tancurile sovietice, distrugerea economico-socială şi spirituală a ţării în comunism şi post comunism, sub republica considerată de monarhişti antipragmatistă, antiumană, inaptă să asigure prosperitate şi civilizaţie pentru oameni, ineficientă în instaurarea şi menţinerea unui climat de linişte, de optimizare a calităţii vieţii societăţii româneşti alunecate pe o netă linie de degradare. Din această perspectivă monarhiştii consideră că forma republicană de guvernământ nu dovedeşte să aibă soluţii de redresare.  

Proiectul de constituţie monarhică întocmit de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei a fost prezentat Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României şi urmează să fie examinat de Majestatea Sa, după care va fi promovat în faţa naţiunii, pentru ca, după aceasta să fie transmis şi Parlamentului României căruia i se va cere să se transforme în Adunare Constituantă, spre a pune în aplicare prevederile constituţiei monarhice care consacră Monarhia Constituţională în România.  

O dată în plus, „Declaraţia de la Cluj” atenţionează clasa politică din România că Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei este o forţă care nu poate fi ignorată şi edifică o cerinţă şi o cale urgentă şi inevitabilă de aşezare la masa dezbaterilor cu Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei care a iniţiat, susţinut şi consacrat cel mai puternic şi activ curent pro-monarhic în România.  

Faptul că Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei s-a extins prin filiale în toate provinciile istorice româneşti, la nivelul celor mai multe dintre judeţe, mărindu-se astfel, în chip covârşitor, numărul de membri şi simpatizanţi constituie piatra de fundamentare a unei noi direcţii spre care Naţiunea română este călăuzită în primul rând prin oglinda istoriei, în al doilea rând prin exemplul neegalabil al unuia dintre cei mai mari regi ai lumii, Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi apoi prin aportul exemplar al membrilor fondatori ai Alianţei, în special al jurnalistei, omului de televiziune, realizator al emisiunii tv „Ora Regelui”, al unor interviuri de excepţie şi memoriale cu Majestatea Sa Regele Mihai şi ilustre personalităţi din exilul românesc, scriitoare şi om de cultură care va fi cunoscută şi înţeleasă cândva în mult mai mare măsură decât este azi, Marilena Rotaru!  

Sub aceste auspicii, idealurile şi activitatea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei şi-a trecut dincolo de frontiere solia sa, în primul rând în Basarabia, dar şi în alte ţări europene. În acest context este remarcabilă colaborarea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei din România, cu o asociaţie similară din Italia, care luptă pentru restaurarea monarhiei în ţara sa, asemeni Alianţei din România, fiind legată prin tradiţie şi istorie, de regalitate. Monarhiştii italieni au transmis participanţilor la Conferinţa Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, organizată la nivel de solemnitate şi impecabilă generozitate de filiala Cluj, un mesaj afectiv de asigurare a simpatiei faţă de acţiunea monarhiştilor români, de solidaritate cu lupta pentru apărarea şi victoria cauzei monarhiştilor români.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Declaraţia de la Cluj a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1146, Anul IV, 19 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!