CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 627 din 18 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

  DECĂDEREA UNUI SECURIST
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DECĂDEREA UNUI SECURIST 
  
Lucram de câţiva ani buni la mina din Baia de Arieş ca miner. Eram unul dintre acei mineri care nefiind localnic nu-mi permiteam compromisuri nici cu şefii, şi nici cu subalternii. Astfel că într-o zi mi-a fost repartizat un personaj deosebit; un fost securist, cu grad destul de bun; maior! În echipa mea el era muncitor necalificat. Îl cunoşteam fiindcă cu ceva timp în urma fusese gestionar la magazinul SAM de unde îşi luau alimentele muncitorii care lucrau la exploatările forestiere din zonă. Ştiam că mulţi muncitori mineri luau pe datorie de la acest magazin diverse alimente. De aici gestionarul la un inventar inopinat i s-a găsit un minus destul de consistent şi astfel a fost destituit. Noi lucram în echipă formată din 4 muncitori; miner, ajutor miner şi doi vagonetari necalificaţi. Noul angajat era maghiar ca naţionalitate şi se numea Istvan. Numele nu este cel real. Lucram la un abataj productiv din Filonul 6. Aici eram sub pază permanentă specifică minelor de aur. În prima zi de muncă pe Istvan l-am repartizat cu ajutorul miner, la operaţiunile specifice abatajului. Aparent nu era nimic deosebit, însă la ieşirea din schimb am fost aşteptat de Istvan care mi-a spus cum procedează ajutorul miner cu el, care îl cunoştea bine fiind un localnic din zonă, adică îl persecuta! Nu ştiam cum să procedez? Ştiindu-l pe colegul nostru de cameră, magazionerul, un cunoscător al oamenilor, i-am solicitat sfatul. Magazionerul mi-a spus mai pe larg biografia lui Istvan, chiar şi motivul eliberării lui din securitate. Datorită faptului că îmi spusese mie ce făcea ajutorul miner cu el, am fost sfătuit să nu-l mai repartizez cu ajutorul miner. Aşa am şi procedat în următoarele zile. Istvan cu toate că era mai în vârstă ca mine îmi spunea; nene. Am încheiat luna cu bine, dar în luna viitoare Istvan nu a mai venit la sectorul nostru. Fusese transferat la sectorul transport ca supraveghetor. Era o funcţie destul de importantă în angrenajul minei, care însă nu necesita efort fizic, ci mai mult depindea de organizare. Nu mai lucra pe schimbul nostru, dar ne întâlneam deseori prin localitate. De fiecare dată mă saluta şi îmi spunea doar cuvinte frumoase. Aveam să aflu de la magaziner de ce fusese dat afară din securitate. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DECĂDEREA UNUI SECURIST / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 627, Anul II, 18 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!