CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >   
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

,,Tot e alb, pe câmp pe dealuri, împrejur, în depărtare
Ca fantasme albe plopii, înşiraţi se pierd în zare,
Şi pe-ntinderea pustie, fără urme, fără drum,
Se văd satele pierdute sub clăbicii albi de fum.,,
E mult de-atunci; însă aceste versuri din poezia lui Vasile Alecsandri, -Iarna, îmi copleşesc amintirile din anii copilăriei când într-o vacanţă de iarnă, pe un frig cumplit, bunicul a venit din satul său cu o sanie trasă de doi cai nărăvaşi tocmai la oraş, să mă ia la dânsul de sărbătorile Sfântului Crăciun, fiindcă bunicii considerau această sărbătoare din an, o sărbătoare de căpătâi, o sărbătoare a familiei.
Vacanţa de iarnă, reprezenta pentru mine o răsplată a notelor obţinute la şcoală în timpul trimestrului. Mult mă bucuram de primii fulgi de nea, care acoperea pământul cu o haină curată, ştiind că în zilele următoare sosea şi vacanţa iar eu mă puteam juca de dimineaţă până la apusul soarelui, făcând om de zăpadă sau dându-mă cu sania pe gheţuş.
Aşteptam cu nerăbdare în suflet sărbătorile de Sfântul Crăciun. Toate aceste lucruri simple mi se păreau o arcă a bucuriei, care-mi umpleau sufletul de pace fiindcă bunica şi bunicul îmi spuneau de fiecare dată că Sfântul Crăciun, este sărbătoarea sărbătorilor, sărbătoarea darurilor.
În mintea mea de copil, asociam această mare sărbătoare cu mirosurile de cozonac, fructe aduse din podul casei ţinute în fân, miz de nucă prjit în tavă, sărmăluţe şi cârnaţi. Pe lângă toate acestea, darurile pe care le primeam de la bunica; căciulă, fular, mănuşi şi ciorăpei împletiţi din lână toarsă.
Magia zilei de Sfântul Crăciun, era atât de frumoasă pentru mine când bunica şi bunicul, mă luau de mână şi mergeam împreună la biserică, mai ales că ei ţineau zi după zi premergătoare zilei Sfântului Crăciun, timp de o lună şi jumătate post, pregătind sufletul pentru spovedanie şi împărtăşanie.
În ziua de Crăciun, acolo în biserică, mi se părea că şi cerul se deschide pentru rugăciuni şi că magia acelei zile mă duce mai aproape de Dumnezeu, făcându-mă să fiu mai bună, deşi eu eram un copil de 9 ani .
Cu timpul, de Sfântul Crăciun, mi-a plăcut să tac. Aveam acea tăcere dulce în care mă adunam ! Aceasta dura din Ajunul Crăciunului, până a doua zi de Crăciun. Aşa simţeam eu să trăiesc această sărbătoare; prin tăcere, mă simţeam mult mai aproape de Dumnezeu .
Astăzi când se apropie aceste sfinte sărbători, mergeam pe stradă privind oamenii în ochi, cum poate nu am făcut-o în tot cursul anului. Cunoscuţilor întâlniţi, le-am zâmbit cu drag căutând să mă opresc, însă ei în fugă mi-au aruncat câteva cuvinte parcă la comandă, agitaţi după febra cumpărăturilor. M-am simţit ignorată ! Mă întreb în sinea mea; oare ce s-a întâmpalt ?! Ceva, ceva s-a stricat în spiritul acestor oameni şi în rostul cunoscut al acestor sărbători !
Cu o tristeţe în suflet îmi văd de drum pe strada principală ce duce spre centrul vechi al oraşului. Şi ea dichisită, precum o mireasă strălucitoare, având de o parte şi de cealaltă magazine doldora de bunătăţi şi de febra cumpărătorilor, care părea să facă egalizare între cei bogaţi şi cei săraci . Îmi tot spuneam; zilele premergătoate Crăciunului, sunt zile în care mai mult ca oricând, ne întâlnim cu adevărat unii cu alţii şi ar trebui să ne simţim mai buni, mai apropiaţi, mai uniţi.
Sfântul Crăciun, este ziua în care mai mult decât în celelalte, avem nevoie de afecţiune, de un gest sau de o vorbă bună măcar.
De aceea este frumos Sfântul Crăciun !
În fiecare an al vieţii noastre, el este unic.
În ziua de Sfântul Crăciun, îl aştept pe Hristos, să intre în casa mea aşa cum l-am aşteptat tot anul .
Pentru mine această zi aparţine iremediabil speranţei, bucuriei, dragostei, iertării. În brăduţul meu de Crăciun, voi pune pentru toţi cei ce mă iubesc cât ţi pentru cei ce mă ignoră,coşuleţe pline cu speranţă, cu bucurie, cu dragoste fiindcă eu aşa mă ştiu; să bucur semenii cu dragostea, cu candoarea şi cu inocenţa mea.
Pentru mine, Sfântul Crăciun, nu dispare odată cu sărbătoarea. Eu, îl păstrez permanent într-un colţ al inimii. Sfinte Crăciun, rămâi veşnic printre noi !  

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
De Sfântul Crăciun ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 721, Anul II, 21 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!