CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 866 din 15 mai 2013        Toate Articolele Autorului

”Darul strămoşesc”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Limba română este vorbită de aproximativ 30 de milioane de oameni ca limbă maternă, ​​din care cea mai mare parte trăiesc în România şi Republica Moldova. Apariţia limbii române s-a constatat că ar data, analog cu istoria celorlalte limbi romanice, începând cu secolul al şaptelea. Astfel, în Balcani, în timpul campaniilor militare conduse de Maurikios (587), un soldat roman spune: "Torna Torna, fratre!" Aceasta a fost prima propoziţie datată în limba română. Campaniile balcanice conduse de Maurikios, împaratul roman (a domnit 582-602), au fost o serie de campanii militare care au avut ca scop apărarea provinciilor balcanice bizantine împotriva avarilor si slavilor.
Elementele de bază ale limbii române, au ca precursor genetic, influenţa latină şi ca substrat, cel traco-dacic.
Istoria ("naşterea") limbii române este foarte complexă şi de fiecare dată duce la discuţii contradictorii...
Cele subliniate de mine prin cuvintele de mai sus, sunt doar o "picătură de apă, pe piatra încinsă" a discuţiilor în legătură cu provenienţa limbii noastre materne.
Iată aşadar ce importanţă uriaşă are "naşterea" fiecărei limbi şi ce interesant este să ştim amănunte cu privire la istoria limbii române!
Pentru noi cei născuţi pe plaiurile minunate ale Mioriţei şi pentru noi, cei care am visat şi încă mai visăm, atunci când citim poeziile lui Mihai Eminescu, Minulescu, Labiş, Bacovia (George Andone Vasiliu), limba română, este un Dar strămoşesc, primit de fiecare dintre noi la naştere...
Cu atât mai mult mă pasionează acest grai minunat şi caut să citesc cât mai numeroase creaţii literare scrise de poeţii şi prozatorii contemporani români.
Deoarece soarta m-a adus pe plaiuri străine sufletului meu, am simţit mereu acel dor de a mă exprima şi de a conversa în limba română. Cei treizeci de ani petrecuţi pe aceste plaiuri, nu au reuşit să-mi umbrească iubirea faţă de "frumosul românesc"!
De multe ori însă observ că timpul petrecut aici, încearcă să-şi spună cuvântul, făcându-mă să uit diferite expresii sau cuvinte româneşti...; în aşa momente, deschid repede dicţionarul românesc şi caut forma corectă a cuvântului respectiv, sau mă asigur de corectitudinea gramaticală a expresiilor pe care vreau să le aştern pe pagină...
Limba română a avut pentru mine, încă din vremea anilor de liceu, o mare importanţă, învăţând de la profesorul meu de limbă română, să o iubesc şi să o respect oriunde aş fi pe lumea aceasta; de aceea încerc mereu să nu o "rănesc" şi dau mereu importanţă ortografiei, încercând ca atunci când scriu, să "îmbrac în strai de sărbătoare" această limbă atât de frumoasă!
Cu toate că am rareori prilejul de a vorbi româneşte, totuşi îmi dau mereu silinţa să fiu la curent cu noile reguli de ortografie ale limbii mele materne.
Greşelile, atunci când scriu, încearcă să mă păcălească şi să se ascundă printre cuvinte însă, lupt de fiecare dată să le descopăr...
Cu atât mai mult mă surprinde ”uşurinţa” cu care scriu unii autori români, trecând pur şi simplu cu vederea numeroase greşeli gramaticale, încălcând fără milă până şi cele mai elementare reguli de punctuaţie.
Aş dori ca acest text scris de mine, să nu fie greşit interpretat; nu vreau să "ating" pe nimeni cu aceste gânduri ale mele însă, doresc să apăr acel "Dar" primit de la străbunii mei; doresc să apăr limba română de "duşmanii" care nu o iau în serios şi o "schilodesc" fără milă.
O simplă virgulă, dacă nu este folosită acolo unde trebuie, schimbă complet înţelesul propoziţiei respective; mi s-a întâmplat să citesc undeva acest simplu dialog:
-”Nu mă interesează!”, acesta fiind răspunsul unei persoane, care defapt voia să răspundă:
-”Nu, mă interesează!” la întrebarea:
-”eşti ocupat? te interesează noutăţile zilei?”
Ce mare însemnătate are o simplă virgulă...!
Ceea ce consider a fi mult mai grav, este folosirea greşită a verburilor:
” nai cei face!”
In loc de: ”n-ai ce-i face...!”
Toate acestea şi multe alte greşeli care apar în unele texte postate, ”rănesc” limba maternă a noastră, a tuturor românilor! Toate aceste greşeli dacă rămân necorectate, sunt preluate de noile generaţii şi transmise, la rândul lor, mai departe...
Oare dorim ca limba română să fie sluţită de fiecare, precum doreşte?
Frumuseţea unui gând exprimat într-un vers, se pierde atunci când, este prezentată într-o scriere plină de greşeli...
Ori de câte ori dau peste aceste greşeli, simt un fel de tristeţe deoarece observ cum limba română "se îmbolnăveşte" încetul cu încetul...
Pe lângă toate acestea am observat deasemenea un nou ”fenomen”: expresiile vulgare, care câştigă tot mai mult teren în aşa zisele... scrieri literare.
Se folosesc expresii care defapt nu au ce căuta în lumea frumosului... Cu cât scriitorul vrea să pară mai... "modern" sau cu cât doreşte să iasă în relief prin folosirea unui limbaj urâcios, cu atât mai mult este citit de cei din jur...
Acest fenomen este pentru mine de neînţeles şi mă îngrijorează în acelaşi timp...
In lumea internetului s-a ajuns ca oamenii, să nu se mai respecte unul pe altul; se folosesc adeseori cuvinte jignitoare şi nu se ţine cont de nimeni...
In loc de a se discuta într-un mod constructiv un text, se ”loveşte” în autorul textului respectiv cu răutate şi lipsă de respect.
Aceste cazuri, din ce în ce mai frecvente, scot în relief invidia, răutatea şi lipsa de cultură a unei lumi meschine, care îşi ascunde adevărata faţă sub o ”mască” oarecare... afişată cu mândrie falsă pe...”Facebook”!  

D. Theiss  

 

Referinţă Bibliografică:
”Darul strămoşesc” / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 866, Anul III, 15 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!