CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  - Cuvântând-
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Revista Cenaclului literar ,, Nicolae Băciuţ ,, -  
  
La apariţia unei cărţi sau a unei reviste literare, oricât de bughisită ar fi în alcătuire, se obişnuieşte a se scrie despre ea, spre a explica cititorilor criteriile de compunere ale acesteia . Deşi nu a trecut prea multă vreme de la marele eveniment care a avut loc în oraşul Brăila ,, Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare Ana Blandiana,, ediţia a II a, 31 mai – 1 iunie 2013, componenţa Cenalcului literar ,, Nicolae Băciuţ,, de la Şcoala Gimnazială - Constantin Sandu Aldea – din Brăila, condus de prof. dr. Gabriela Vasiliu, a avut o contribuţie meritorie pentru acest festival. 
  
Să scriu toate acestea mi-a trebuit ceva timp spre a mă documenta, deşi văzusem totul pe viu, prin prezenţa mea ca invitat cu expoziţia personală de acuarelă ,, Portrete în rugăciune ,, . Acest lucru l-am făcut să răspund unei întrebări, adresate de mulţi iubitori brăileni ai poeziei scrise. Sentimentul pentru această revistă mi s-a instalat temeinic în suflet văzând cum arată şi, de câtă ispravă sunt elevii ce calcă pragul acestui cenaclu literar. 
  
Cum a luat fiinţă acest cenaclu literar ,, Nicolae Băciuţ ,, a cărui revistă se numeşte -Cuvântând-, vă răspund eu ?! 
  
Da, a luat fiinţă cu patru ani în urmă, pe timpul florilor de cireş - în luna mai, în urma ,,Festivalului Naţional de Creaţie Ion Creangă,, sub patronajul Şcolii Gimnaziale Ion Creangă-Brăila, condus de doamna prof. Angela Olaru. Numeroşi elevi ai doamnei prof. dr. Gabriela Vasiliu, au fost premianţi la acest festival Ion Creangă, premiile fiind înmânate de însuşi invitatul de onoare, poetul şi omul de cultură Nicolae Băciuţ. 
  
Elevii premianţi de la Şcoala Gimnazială Constantin Sandu Aldea, au fost ispitiţi de prezenţa cât şi de evlavia cu care poetul le-a vorbit şi le-a recitat din propiile creaţii, invitându-l în cadrul şcolii lor spre a se apropia mai mult de domnia sa, propunândui-se pe neocolite dorinţa lor. Sub insistenţele copiilor, generosul om de cultură Nicolae Băciuţ a spus ; DA ! Astfel a luat fiinţă cenaclul literar ce-i poartă numele. Avantajul principal fiind pentru elevii acestei şcoli şi nu numai, deoarece toţi au stabilit relaţii semnificative cu biografia şi opera autorului; dar şi domnia sa, cu biografiile şi talentul copiilor.  
  
Pe lângă activităţile literar artistice ale Cenaclului ,, Nicolae Băciuţ,, a luat fiinţă şi ,, Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare Ana Blandiana,, anul acesta fiind déjà la a II a ediţie, bucurându-se de o aleasă participare şi preţuire a elevilor din şcolile gimnaziale cât şi licee din întreaga ţară . 
  
În fiecare an revista acestui cenaclu este tipărită în două sau poate trei numere cu creaţiile literare şi artă plastică ale membrilor acestuia. Mă opresc la prezenta – Cunântând - : Anul III, nr.1, mai 2013. 
  
Colectivul redacţional este : 
  
Director / prof. Mariana Constantinescu 
  
Redactor / prof. dr. Gabriela Vasiliu  
  
Membri / profesorii ; Dumitra Schipor, Iuliana Pătraşcu, Carmen Scarlet, Gabriela Cazan, 
  
Anca Barbu. 
  
Tipărită pe hârtie de calitate cu ilustraţie color, revista cenaclului – Cuvântând – arată impecabil. 
  
Voi încheia cu strofele poeziei ,, Închinare,, autor Nicolae Băciuţ, ce apare pe coperta IV . 
  
,,Sărut dreapta 
  
celui ce deschide cartea, 
  
sărut stânga 
  
celui ce-a învins nătânga 
  
lene de a fi; 
  
sărut pe amundouă, 
  
care au pe unghii rouă 
  
de pe filele de carte 
  
care au trecut prin moarte 
  
şi re-nvie-n fiecare 
  
ochi din margine de zare. 
  
Le sărut pe amundouă: 
  
Sărut stânga, sărut dreapta 
  
Care ţin drept cruce cartea. ,, 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
- Cuvântând- / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 898, Anul III, 16 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!