AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Anunturi >  


Autor: Nicholas Buda         Publicat în: Ediţia nr. 65 din 06 martie 2011        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sub îngrijirea şi atenta coordonare a scriitoarei şi traducătoarei Veronica Bârlădeanu din Bucureşti, editura Ramura de Măslin a publicat de curând (decembrie, 2010) volumul-surpriză „Cu... şi despre M.N.Rusu”. Volumul, pregătit de-a lungul mai multor ani de muncă editorială intensă, într-o totală discreţie, a ajuns în mânile iubitorilor de carte şi literatură, de la cenaclul „Mihai Eminescu” din New York, la mijlocul lunii decembrie, 2010. Între acoladele unui moment de rară emoţie pentru criticul şi istoricul M.N.Rusu, cartea a fost prezentată şi discutată la ultima întâlnire, pe anul 2010, a cenaclului, în absenţa autoarei, care din motive de sănătate nu a putut fi prezentă la New York, la acest moment festiv.
  
Conceput într-o formă recuperatorie care aduce istoria trecută în clipa palpabilă a prezentului, „Cu... şi despre M.N.Rusu” este – aşa cum mărturisea autoarea cărţii – „un semnal, sau poate o semnalare, socotind că restituirea cuvenită în toată dimensiunea ei trebuie să o facă istoricii literari şi istoria literaturii”. Rodul unei activităţi de ziarist şi reporter - pe care M.N.Rusu a avut-o timp de peste treizeci de ani, în România şi mai apoi în Statele Unite ale Americii - volumul adunat şi alcătuit de Veronica Bârlădeanu, defineşte pasiunea unui jurnalist care s-a implicat în istoria literaturii române într-unul din momentele cele mai delicate ale acesteia: perioada regimului comunist. Inductabilitatea acestuia faţă de dogmatismul politic aplicat, în general, culturii române, precum şi refuzul de a se conforma „indicaţiilor preţioase”, l-au scos din  sfera servilismul de partid, într-un ricoşeu cu efect de bumerang. A preferat să exploreze, ca un exilat extra muros, conurile de umbră ale istoriei literare, dând la iveală nume şi fapte de o importanţă extremă pentru cultura românească. Amintesc, spre exemplu: Unirea Principatelor aflată în manuscrisele lui Dimitrie Ciocârlia-Matila, Diversitatea cărţii, Istoria lui Del Chearo, Lucian Blaga, inedit - Jurnal vienez, Urmuz şi istoria arhitecturii româneşti, Eminescu şi spaţiul mioritic, ş.a.
  
Cu ocazia lansării acestei cărţi la New York, poetul Theodor Damian preciza că „Volumul, în afară că publică toate referinţele la M.N.Rusu din dicţionarele şi istoriile literaturii române de până acum – ceea ce este o iniţiativă extrem de binevenită – menţionează şi prezenţa acestuia în revista Lumină Lină, de la New York... Toate aceste referinţe scot în evidenţă bogăţia aportului său cultural, pe cât de intens în ţară pe atât de intens în Diasporă, la crearea culturii române şi nu numai, ci şi la menţinerea spiritului nostru românesc în America. Există şi un capitol cu autografe, pe care Veronica Bârlădeanu le-a colectat de pe cărţile primite de-a lungul timpului de către M.N.Rusu. Capiolele cărţii sunt aerisite, pe ici pe colo, cu poezii dedicate lui M.N.Rusu şi îmi face plăcere să menţionez că una dintre marile dedicaţii de poezie făcute, este poezia Doină, scrisă de marele meu mentor spiritual şi poetic, Mihail Crama. Mi-a plăcut intuiţia extraordinară pe care Veronica Bârlădeanu a avut-o, când a scris cartea despre M.N.Rusu... Primul titlu din volum este intitulat Un nume drept de respect. Pare oarecum banal, dar în cazul nostru această sintagmă are o semnificaţie cu totul aparte. Mircea este un om extrem de modest... mă refer la un anumit tip de modestie, care azi nu mai există, un fel de curent contra-cultural. Mai toţi ziariştii îşi adună articolele publicate la ziare, pentru a le pune într-un volum, care va ajunge pe rafturile unei biblioteci... Mircea putea să facă aceasta de foarte mult timp, dar nu a făcut-o! El a avut puterea aceasta de a merge contra curentului cultural... şi vă menţionez câteva reviste care au fost principalele arene de luptă ale lui Mircea, în România: Luceafărul, Viaţa Studenţească, Amfiteatru, Săptămâna, România Literară, Viaţa Capitalei şi alte publicaţii cum ar fi Almanahul Coresi, Braşovul Cultural şi Artistic, Manuscriptum, Dialog, Astra, Caiete de Literatură, Cronica şi altele. M-am uitat la titlurile articolelor... oare exagerez spunând că sunt două mii?! Sunt de fapt trei mii şi ceva... Aceasta este un fenomen! De ce nu a mai publicat o altă carte, după debutul cu Utopica? Pe deoparte este un mister, iar pe de altă parte este o înţelegere anume a lui, contra-culturală, despre rolul unui critic literar într-o cultură naţională... Ceea ce a scris el a rămas, se vede şi va fi acolo pentru totdeauna”. 

S-a comentat apoi condiţia jurnalistului de profesie, pe care a demonstrat-o şi M.N.Rusu de-a lungul carierei sale, ocazie cu care Grigore Culian, directorul şi fondatorul ziarului „New York Magazin” a precizat: „Este important că s-a amintit că d-na Bârlădeanu, autoarea acestei cărţi, şi-a început cariera profesională ca şi reporter. De fapt şi eu când am lucrat la Micro Magazin, unde pentru o perioadă a lucrat şi M.N.Rusu, am făcut de toate: distribuţie, reportaj, editare... Meseria de reporter în jurnalistică este cea mai grea, cea mai ingrată. Te poţi duce în medii ostile, unde te poţi alege cu orice ce... este o primă fază care te formează ca ziarist. Cred că am autoritatea să vorbesc despre ziaristului M.N.Rusu, pentru că am colaborat cu el încă de la începuturile mele când am fondat ziarul New York Magazin, ziar la care el s-a oferit să mă sprijine... nu erau bani, dar pe el îl măcina ideea de a ajuta o publicaţie!”
  
Au mai vorbit prof. Viorica Ciaprazi, jurnalista Mariana Terra („Romanian Journal”) şi Alexandru Gotea. Ultima întâlnire literară a cenaclului „Mihai Eminescu” pe anul 2010, a fost încheiată printr-o scurtă alocuţiune a criticul şi istoricul literar M.N.Rusu, la finalul căreia acesta le-a mulţumit invitaţilor, exprimându-şi speranţa că „d-na Veronica Bârlădeanu va supravieţui acestei seri, care îi va produce o imensă bucurie...” 
  
  
  
Referinţă Bibliografică:
Cu si despre M.N. Rusu - o carte a unei veritabile experiente / Nicholas Buda : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 65, Anul I, 06 martie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Nicholas Buda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicholas Buda
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!