CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  ,,Cu inima în palme,, / comentariu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 


,,Dedic această carte locului unde am văzut
 

lumina zilei, amintirilor amare tuturor celor care au
suferit pe acest meleag îndurerat Bucovina cea de
dincolo de sârma-nghimpată. ,,
Sofia Vicoveanca

Viaţa noastră este un dar Divin. Iubirea şi harul cu care ne naştem, este la fel. Ne naştem din iubire, trăim în iubire, iarîşi sfârşitul nostrum cu iubire se termină. Unii se nasc cu mult har, alţii cu mai puţin. Orice există pe acest pământ – plante, vietăţi, animăluţe mai mari sau mai mici, caută iubire. Cu atât mai mult, omul !
În copilăria noastră căutăm iubirea părinţilor, a fraţilor noştri cât şi din partea celor apropiaţi. Când devenim matruri, suferim enorm când nu primim iubirea pe care o dăm, fiindcă cei din jurul nostru nu văd iubirea pe care o primesc de la noi.
Ce este omul, întreabă autoarea cărţii ? O stare de spirit, adaug eu !
,,Omul îi doar o suflare,
Ca o umbră, ca o rouă,
Este a universului chemare,
Când i-e scris - ,,se rupe,,-n două.
Omul este un suspin,
Este lacrima din nori,
Este zâmbetul divin
Când se-arată printre zori.
Omul este-o adiere
Pe a vântului aripă,
Este plâns şi mângâiere
Omul este doar o …clipă !

Această poezie, reprezintă coperta IV, a cărţii,, Cu inima în palme,, a scriitoarei Sofia Vicoveanca. Această carte am citit-o şi răscitit-o ! A apărut la Ed. Bibliotecii Judeţene I.G.Sbiera, Suceava, anul 2004.
Coperta aparţine lui Ionuţ Alin Cucu.
Fotografia este realizată de Mihai Potârniche ( Chişinău).
Redactor de carte este poetul Ion Cozmei.
Lansarea cărţii a avut loc pe data de 22 septembrie 2004, la Casa de Cultură din Suceava orele 17. Am aminitit toate acestea fiindcă în aceiaşi zi a avut loc vernisajul expoziţiei mele ,, Ctitorii Ştefaniene,, deschisă la Galeriile de Artă Ion Irimescu – Suceava, orele 16. După vernisarea expoziţiei, împreună cu artistul-plastic, prof. Ion Grigore, Rozalia şi Mircea Motrici, Tiberiu Cosovan şi alţi invitaţi la expoziţie, am mers la această lansare de carte.
Cartea,, Cu inima în palme,, se compune din două capitole. Primul este de proză memorialistică, autobiografică. Al doilea se compune din peste 70 de poezii. Spaţiul acordat cuprinsului, este rezervat unor desene executate în tuş de către autoare.
În loc de prefaţă, apare un,, Argument,, în care Sofia Vicoveanca spune; ,, Publicând aceste pagini, nărui toată intimitatea mea. Ştiu, ştiu că-mi omr tot trecutul, dar, în speranţa că voi răscoli amintirea unor trăiri deosebite în memoria mea şi sensibilitatea unor posibili cititori, m-am apucat de scris. Prefer să dau pe faţă senzaţiile care mă stăpânesc, să le aştern pe hârtie, decât să mă las mistuită de ele…
Dacă, Victor, soţul meu, ar fi lângă mine – fie iertat! îmi lipseşte foarte mult – mi-ar fi mai uşor; el era primul spectator / ascultător, atunci când se năştea un cântec. Aveam încredere în părerea lui competentă şi sinceră; el a contribuit să-mi dezvolte pasiunea cititului, orientându-mi lectura. Mi-a fost un prieten de încredere, în faţa căruia puteam să-mi descopăr sufletul: sensibil, ştia să asculte, dar şi să dea sfaturi.
Fiecare dintre noi poartă în gând, mers, zâmbet, gest un ritm personal, de care aproape nu avem cunoştinţă. Însă cei cu luciditate interioară deosebită se pot exteririza în diferite forme forme de exprimare în domeniul artei, iar la baza creaţiei stă sinceritatea artistică. Sinceritate care ţâşneşte din cele mai adânci şi ascunse cămăruţe ale sufletului. Dacă sinceritate lipseşte, nu suntem fireşti, adevăraţi. ,,

Iată, prin această carte Sofia Vicoveanca, ne arată încă odată în plus despre harul cu care a înzestrat-o Dumnezeu. Cu vocea sa de aur, inconfundabilă, a ridicat de-alungul anilor de sute de ori sălile arhipline în picioare cu ropote de aplauze, datorită cântecelor pe care le-a dăruit semenilor. Prin talentul său, nu odată, ci de mai multe ori a fost distribuită de către regizori în filmele lor, spre interpretarea unor roluri . De data aceasta, marea artistă Sofia Vicoveanca, ne dăruieşte o altă rămurică a harului său spre a deschide mintea şi inima aproapelui – scrisul .
Cel care se dăruieşte pe sine semenilor prin toate trăirile primite, primeşte pe semenii săi în suflet, în inimă. Primeşte binecuvântarea lui Dumnezeu, care înseamnă iubire ! Din harul său pe care ni l-a dăruit Sofia Vicoveanca, a devenit de generaţii şi generaţii un om comun al tuturor, ca şi Dumnezeu, ca şi dragostea.
Cu dragoste artista spune : ,, Mă opresc deocamdată aici cu destăinuirile mele. Am promis să dezvălui sincer anii trişti ai copilăriei mele, căutările şi începuturile mele artistice în dauna succeselor de mai târziu, în care folclorul autentic a stat întotdeauna la loc de cinste.
Ciudaţi sunt oamenii Pământului, dintre care şi eu fac parte. Îmi petrec viaţa cântând şi încercând să mă port frumos, să vorbesc civilizat. Dar în adâncul meu am apucături primitive, specifice omului născut, crescut şi educat la ţară. De fapt, ce sunt timiditatea, sfioşenia, bunacredinţă ? Celor fericiţi le cer iertare pentru doinele mele triste, iar pe cei care mai au lacrimi pe obraz îi rog mult să înţeleagă cântecele mele de joc, cu haz de necaz.
Am vrut să fiu, să fiu
Un tril de primăvară,
O şoaptă-n plină vară -
Vis ce-a rămas pustiu . ,,

Punându-vă inima în palme Sofia Vicoveanca, sunteţi şi veţi rămâne un mare spirit, un artist inconfundabil al muzicii noastre româneşti , autentică şi adevărată, un scriitor cu talent ! Vă admir şi vă preţuiesc spiritul plin de lumină, harul şi darul !  

Referinţă Bibliografică:
,,Cu inima în palme,, / comentariu / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 811, Anul III, 21 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!