CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Georgeta Resteman         Publicat în: Ediţia nr. 504 din 18 mai 2012        Toate Articolele Autorului

“Copila cu suflet de floare de mai” – Janice Curpaş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când rostim cuvântul copil”,fiecare dintre noi - bunici, părinţi sau copii la rândul nostru - simţim fiorul acela unic care ne pătrunde fiinţa ori de câte ori suntem tentaţi să ne spunem în gând: ”rămâi ca un copil!” Această sintagmă s-a întipărit profund în registrele universului meu interior cu ocazia participării, în urmă cu patru ani, la un curs susţinut de către un renumit doctor american: „atunci când dorim să ne detaşăm de absolut toate problemele cotidiene, de grijile sau necazurile de care nu suntem ocoliţi, avem lă îndemână cel mai minunat instrument – pur şi simplu rămânem ca nişte copii -, calea cea mai sigură de ne simţi curaţi, sinceri, buni, plini de energie şi fericiţi pe deplin” – spusese Dr. Eric Pearl. Am mai amintit de acest episod în unul din articolele mele anterioare şi o să-l folosesc în continuare, ori de câte ori îmi va fi dată bucuria de a vorbi despre copii.  
Deşi iubesc enorm micuţele făpturi cu ochişori vioi, cu zâmbete deschise, pline de sinceritate şi voioşie în care mă regăsesc de nenumărate ori, aici şi acum nu voi vorbi despre copii, la modul general, ci voi încerca, în cuvinte puţine dar cu deplină sinceritate, să mă apropii de universul unui copilaş minunat care a venit pe lume ca o adevărată binecuvântare în familia unor prieteni de departe, la Phoenix, în însorita Arizonă, în urmă cu trei ani - la 19 mai 2009 - JANICE CURPAŞ.  
Fiind departe de ţară, de familie, de prieteni, zilele acestea am răsfoit câteva fotografii primite din toate colţurile lumii de la persoane dragi sufletului meu. M-am oprit pentru câteva minute asupra unui colaj conţinând o sumedenie de fotografii ale Janicei, fetiţa Roxanei şi a lui Octavian Curpaş – scriitorul şi neobositul jurnalist român din SUA care, în paralel cu activitatea din care-şi asigură existenţa, ne reprezintă cu pricepere şi devotament pe continentul american şi nu numai, în special prin editarea şi coordonarea revistei româneşti din Arizona, Phoenix Mission Magazine darşi în multe alte publicaţii din ţară şi din diaspora.  
Cu o făţucă inocentă, plină de lumină, am regăsit-o pe micuţa prinţesă a familiei Curpaş în diverse ipostaze: de la seriozitate maximă, asemeni unei adevărate domnişoare „prinse cu treburi” importante cărora trebuie să le găsească rezolvarea, la cea contemplativă ce dă impresia că drăgălaşa copilă meditează profund - poate la o povestioară sau o poezioară care a fascinat-o - sau într-o reală dezlănţuire de voie bună, în fotografii în care râde din tot sufleţelul demostrând, neîndoielnic, că se bucură cu-adevărat de cea mai frumoasă perioadă din viaţa unui om, anii copilăriei. Cum de felul meu sunt o tipicară (zodia e de vină, iată scuza de care mă folosesc când mi se impută acest defect, sic!) şi am agenda aniversărilor tuturor celor dragi aproape, mi-am amintit imediat că se apropie ziua de naştere a păpuşii ce-mi zâmbeşte şmechereşte, de parcă-mi spune: mai sunt câteva zile şi împlinesc trei ani!  
Folosesc acest prilej pentru a adresa fetiţei cu ochii – luceferi şi zâmbetul – izvor de apă vie, „La mulţi ani!” frumoşi şi buni, să crească mare şi frumoasă, să aibă sufletul plin de bucuria Luminii mereu şi ocrotirea cerească aproape, alături de Roxana şi Tavi, umplându-le viaţa de soare şi sufletele de bucurie! Să ne trăiţi şi voi, părinţi fericiţi şi mândri de realizările voastre, dintre care se distanţează net cea mai mare dintre ele – copila cu suflet de floare, Janice – semnificaţia biblică a numelui ei fiind „Dumnezeu este îndurător”!  
Şi pentru că sufletul de poet este mereu şi-ntotdeauna puternic ancorat în lumea copilăriei, nu pot să închei altfel decât cu o dedicaţie, ca de la copil la copil:  
 
Copilă cu suflet de floare de mai  
Şi doi ochişori – vii luceferi  
Strălucind luminoşi, parcă rupţi din alai  
De raze de soare dansând printre nuferi  
 
Copilă cuminte născută-n florar  
Când râzi dăruieşti, plin de viaţă,  
Un zâmbet sublim. Peste versu-mi hoinar  
Presari bobi de rou-aducând dimineaţă.  
 
Dimineaţă să-ţi fie mereu în priviri  
Şi-n suflet să porţi cu mândrie  
Curcubee de gânduri, mereu fericiri,  
Să-ţi dea Domnul pace şi bucurie!  
 
Să creşti în credinţă şi să-ţi împlineşti  
Destinul frumos, pe alei cu castani,  
În Iubire Divină mereu să trăieşti  
Janice, îţi urez şi în vers „La mulţi ani!”  
 
Georgeta Resteman  
Limassol, Cipru, mai 2012  
 
 
 
 
 

 
Referinţă Bibliografică:
“Copila cu suflet de floare de mai” – Janice Curpaş / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 504, Anul II, 18 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!