CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  



 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
„Conştiinţa nefericită” a lui Hegel “trăită“ prin ”gândirea” epocii de B.Fundoianu 
  
Eseu de Al.Florin ŢENE 
  
În concepţia unora ca Jean Wahl şi Jean Hyppolite “conştiinţa nefericită” ar fi adus izbăvitoare ritmuri de trezire a culturii europene moderne din inocenta ameţire cu “teoria plată a fericirii”.În aceste condiţii filosofii vremii i-au atribuit lui Hegel “iniţiativa” de a fi creionat conştiinţa ca pe o Penelopă tristă şi îndurerată care coase aşteptarea pe pânza eternă , fără speranţă, a înfrângerii umane . 
  
Prin Hegel, speranţa perfecţiunii umane a iluminismului ducea, inevitabil, către filosofia contemporană filosofului ; prin Nietzsche această speranţă era amputată , iar nihilismul lui anunţa ca „mal du siecle”al culturii timpului său . Evoluţia „conştiinţei de sine” din”Fenomenologia spiritului” a fost identificat arbitrar cu o „gândire asupra morţii”, de către Jean Hyppolite în”Etudes sur Marx et Hegel”, Paris, 1965, p.34, iar Hegel era clasificat în grupul precursorilor existenţialismului alăturându-l lui Nietzsche în elaborarea formulei , ajunsă, de acum, celebră ”dumnezeu a murit”. 
  
Seducţia “conştiinţei nefericite”la făcut pe Herbert Marcuse să-i atribuie o înţelegere paradoxală ,că istoria permenentei ciocniri între” logosul dominării” şi „logosul satisfacerii”,între dorinţă şi raţiune,coliziune însoţită de sentimentul morţii şi anxietăţii este o emanaţie hegeliană proiectată pe un ecran freudian.(Herbert Marcuse,Eros and Civiliyation,A Philosophical Inquiry into Freud, New York,Vintage Books,1955, p.102-107). 
  
Mai realist decât gânditorii amintiţi mai sus care au meditat şi comentat conştiinţa nefericită a fost poetul şi filosoful B.Fundoianu,pe numele său adevărat Benjamin Fondane.Până a comenta poziţia acestuia faţă de conştiinţa nefericită hegeliană am să spun câteva cuvinte despre acest român de origine evreiască.Aflat în capitala Franţei,odată cu Voronca şi Cristian Tzara îşi anunţă prietenii că se lasă de Poezie pe motiv că aceasta îl poate elibera şi răspunde acolo unde metafizica şi morala nu poate ajunge.Acest anunţ îl face în prefaţa volumului său de versuri,apărut în 1930.Dar acest poet nu renunţă definitiv la poezie.În lucrările lui eseistice lasă să se întrevadă subtilităţile poetice.Publică în 1922 ,în Paris volumul Imagini şi cărţi din Franţa, în care se observă influenţa lui Jean Chestov cu existenţialismul nihilist ca a consolidat un fond de început în opera lui Fundoianu.Poetul era un dezlănţuit,pretizând poeziei satisfacţii incumensurabile, în momentul când”realizează eminescianul joc de icoane” îşi expugnă fără durere muza”Acesta era B.Fundoianu ca personaj cervantesian cu un destin rimboldian.B.Fundoianu consacră o amplă lucrare ,între cele două războaie mondiale,conştiinţei nefericite şi a zugrăvit zbuciumul şi convulsiile unei epoci sfâşiate de conflict.(Benjamin Fundane,La conscience malheureuse,Paris,1936,p.6.).Epoca sfâşiată de conflict,cangrenată de criză,în substratul social aflându-se lupta”enormă” ce” se angajează între tenebre”,cum subliniază el în cartea amintită mai sus. Poetul şi filosoful Fundane care avea să sfârşească tragic în camerele de gazare de la Birkenau a relevat , cu luciditate, îmbinarea conştiinţei nefericite cu situaţia de decădere şi haos a societăţii omeneşti,cu condiţia nefericită a omului impusă de ea.Criza înfiltrată în gândirea epocii era cuprinsă de derută şi deznădejde, absorbind sensurile conştiinţei nefericiote,ajungând să atribuie neantului verbul a exista . Deşi printre filosofii analizaţi de Fondane nu figura Jean-Paul Sartre,această analiză i se potriveşte anticipat şi lui Sartre,care ,mai târziu,v-a afirma că”omul este existenţa prin care neantul vine pe lume”,înscriindu-se în coloana celor de sub „umbrela”cernită a conştiinţei nefericite. 
  
Dacă unii gânditori l-au aşezat pe om în „spaţiul”conştiinţei nefericite, consider că acesta,OMUL,care nu a fost ocolit nici de suferinţă,nici de tristeţe,nu se poate împăca să rămână închis în chinga nefericirii pentru că, tocmai acesta fiind un creator prin excelenţă, face să triumfe bucuria 
  
, sporind tezaurul victoriilor ce duce,inevitabil,spre împlinirea idealului fericirii. 
  
Fiinţa umană este, prin vocaţie, demiurgică, fiind o caracteristică a elanului de autodepăşire ce poate transforma o clipă a suferinţei într-un timp al bucuriei.Iar conştiinţa nefericită hegeliană rămâne ,pe un fond idealist, o „trăire” veşnică pentu B.Fundoianu. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Conştiinţa nefericită a lui Hegel trăită prin gândirea epocii de B.Fundoianu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 266, Anul I, 23 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!