CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Cornelia Vîju         Publicat în: Ediţia nr. 428 din 03 martie 2012        Toate Articolele Autorului

 Concurs de creaţie plastică ,,Amintiri cu Creangă”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Concurs de creaţie plastică  
 
,,Amintiri cu Creangă”  
 
Ziua de 1 martie 2012, a adus Şcolii cu clasele I-VIII Şuţeşti, ocazia de a oferi cele mai frumoase mărţişoare, prin organizarea primei ediţii a unui concurs judeţean de creaţie plastică, având ca temă ,,Lumea poveştilor lui Creangă”.  
 
Directorul şcolii gazdă, doamna profesor Mariana Toică împreună cu iniţiatorul concursului, tânărul învăţător Silviu Stelică Roşioru, au încurajat încă de la începutul competiţiei elevii claselor I-IV care s-au înscris la concurs şi le-au urat să devină peste timp nume celebre ale artelor plastice.  
 
Spaţiul în care s-a desfăşurat evenimentul au fost sălile Grădiniţei Şuţeşti, despre care înclin să cred că nu întâmplător au fost alese, ţinând cont de faptul că pereţii erau încărcaţi cu imagini de poveste (chiar dacă nu erau scene din poveştile lui Ion Creangă), imagini ce au dat un plus de căldură şi inspiraţie momentului .  
 
La început cu emoţie, iar apoi cu măiestrie, scene cu personaje din ,,Amintirile lui Creangă” s-au rostogolit pe planşele concurenţilor. De la vestitul cireş cu fructe gustoase al mătuşii Mărioara, care l-a ispitit pe Nică să-i culeagă roadele, la pupăza gălăgioasă care-l trezea o dată cu zorii şi care trebuia vândută la iarmaroc, la lacul în care şturlubaticul Nică prefera să se scalde neglijându-şi datoria de a-şi supraveghea fraţii mai mici, ba chiar şi aruncând un ochi imaginar către lupul ce cânta la geamul iezilor cu scopul de a-i păcăli, până la alte scene reprezentative pentru opera autorului, iată cum au lunecat pensulele, redând astfel, în culori minunate, creativitatea copiilor.  
 
Echipa acestui proiect, în argumentul căruia este subliniat: ,,(...) dorinţa de a stimula elevilor interesul faţă de lectură, de a dezvolta imaginaţia şi creativitatea acestora”, a fost alcătuită din: îniţiator înv. Silviu – Stelică Roşioru şi coordonatorii: director prof. Mariana Toică şi director adjunct prof. Monica Cană Chiriţă.  
 
Concursul a fost structurat pe două secţiuni, respectiv secţiunea I, a claselor I-II şi secţiunea a II, a claselor III-IV.  
 
Şcolile din judeţ care şi-au înscris elevi la acest concurs au fost:  
 
-Şcoala cu clasele I-VIII Şuţeşti  
 
-Şcoala cu clasele I-VIII Movila Miresii  
 
-Şcola cu clasele I-VIII Râmnicelu  
 
-Şcoala cu clasele I-VIII Racoviţa  
 
-Şcoala cu clasele I-VIII “Emil Drăgan”, Gradiştea  
 
-Şcoala cu clasele I-VIII “Emil Drăgan”, Gradiştea, Structura Ibrianu  
 
-Şcoala cu clasele I –VIII “Vasile Alecsandri”, Brăila  
 
-Grup Şcolar “Nicolae Oncescu”, Ianca  
 
-Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca  
 
Misiunea juriului nu a fost deloc uşoară, mai ales că majoritatea desenelor au fost minunate. Aşadar, comisia de jurizare a acestui concurs a fost alcătuită din: inspector învăţământ primar Ecaterina Bonciu, profesor Constantin Gherghinoiu, profesor Victor Chiriloaie - membru al Uniunii Artistilor Plastici, primarul localităţii Şuţeşti - domnul Cristian Codreanu, învăţător Camelia Vlad şi director profesor Mariana Toică. Totuşi, originalitatea şi-a spus cuvântul şi s-au acordat următoarele premii:  
 
PREMIUL SPECIAL a fost obţinut de către elevul Răducan Andrei, din clasa I, de la Şcoala cu clasele I-VIII Racoviţa  
 
PREMIUL I a fost înscris pe diplomele următorilor concurenţi:  
 
-Răducan Andrei, clasa I, Şcoala cu clasele I-VIII Racoviţa  
 
-Oprea Ionela, clasa a II-a, Şcoala cu clasele I-VIII Movila Miresii  
 
-Tudor Cristina, clasa a III-a, Şcoala cu clasele I-VIII “Emil Drăgan”, Gradiştea, Structura Ibrianu  
 
-Pavel Andrei, clasa a IV-a, Şcoala cu clasele I –VIII “Vasile Alecsandri”  
 
PREMIUL II a fost obţinut de către:  
 
-Pisică Bogdan Iulian, clasa I, Grup Şcolar “Nicolae Oncescu”  
 
-Ciucaşu Flavia Ştefania, clasa a II-a, Grup Şcolar “Nicolae Oncescu”  
 
-Sterescu Loredana, clasa a III-a, Şcoala cu clasele I-VIII Râmnicelu  
 
-Ursea Laura Diana, clasa a IV-a, Grup Şcolar “Nicolae Oncescu”  
 
PREMIUL III s-a înscris pe lucrările următorilor elevi participanţi:  
 
-Marcu Sofica Ana, clasa I, Şcoala cu clasele I-VIII Râmnicelu  
 
-Luntraru Mădalina, clasa a II-a, Şcoala cu clasele I-VIII “Emil Drăgan” Gradiştea, Structura Ibrianu  
 
-Mocanu Mariana, clasa a III-a, Şcoala cu clasele I-VIII Şuţeşti  
 
-Podaru David, clasa a IV-a, Şcoala cu clasele I-VIII Şuţeşti  
 
Iar MENŢIUNILE s-au acordat următorilor concurenţi:  
 
-Iancu Elena, clasa I, Şcoala cu clasele I-VIII “Emil Drăgan” Gradiştea, Structura Ibrianu  
 
-Leoanca Mihaela, clasa a II-a, Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca  
 
-Păduraru Bianca, clasa a III-a, Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca  
 
-Jercan Denisa, clasa a IV-a, Şcoala cu clasele I-VIII Racoviţa  
 
Dincolo de aplauze şi felicitări, toţi elevii înscrişi în concurs au plecat acasă cu surâsul pe buze, dincolo de diploma de participare, deoarece li s-a oferit şi câte o carte semnată de scriitorul Ion Creangă, achiziţionate datorită generozităţii unui sponsor deosebit, care a înţeles cât de importantă este susţinerea unui act de cultură. Este vorba despre: A.G.F. CEREAL RUMENA SRL din Bucureşti.  
 
Lumea personajelor lui Creangă este plină de umor, culoare şi originalitate, iar degetele micuţilor au mânuit pensulele cât mai bine, conturându-le după cum le-a dictat propria imaginaţie.  
 
Concurenţii au dat dovadă de multă creativitate şi au oglindit în desenele lor personajele amintirilor marelui scriitor, lăsând deschisă chiar propria lor fereastră spre Împărăţia Amintirilor unde le vor strecura, pentru vremea când poate, fiecare dintre ei, le vor despleti cu dragoste altor copii.  
 
O idee demnă de lăudat a Şcolii Şuţeşti a fost organizarea unei vizite a participanţilor la concurs, în satul vecin Gradiştea, la Casa Memorială Fănuş Neagu, în timpul jurizării lucrărilor.  
 
Cu nerăbdarea în suflete, copiii au trecut dincolo de râul Buzău şi-au încercat să desluşească misterul lacrimilor înfăşurat în straturile groase ale operei fănuşiene. Acolo, unde timplul stă parcă în loc, pe strada aceea magică unde cerul are o strălucire aparte, iar visele sunt înaripate! Acolo, unde Fănuş Neagu şi-a ţesut 24 de ore pe zi poveştile şi le-a predat, în vara anului trecut, nemuririi! Acolo, unde chiar pragul de la intrarea casei seamănă cu o palmă a prieteniei întinsă către toţi cei care vin să-l treacă!  
 
Şi iată cum, îndrumaţi de către domnul profesor de matematică Nicu Negoiţă, care se ocupă de Casa Muzeu, micuţii şcolari au aflat despre leagănul fănuşian, despre vasta operă a acestuia, ciulindu-şi permanent urechile la explicaţiile profesorului, ale cărui amintiri sunt strâns legate cu cele ale scriitorului grădiştean, încărcându-şi în acelaşi timp privirea cu exponatele casei. Şi poate că depănarea amintirilor fănuşiene ar fi continuat până spre seară, dacă elevii nu ar fi trebuit să se întoarcă la locul desfăşurării concursului, Şcoala Şuţeşti, pentru a-şi ridica premiile!  
 
După ce şi-au primit diplomele şi cărţile, elevii s-au îndreptat către şcolile din judeţ, în localităţile de unde au venit, iar pe drumul de întoarcere fiecare s-a gândit, poate, cât de frumos, şi cât de interesant este să participe la un concurs, unde doar pensula, acuarela şi îndemânarea dau naştere la o lume de basm, în care ne place să ne strecurăm adesea. Mereu ne vom prinde de peretele sufletului personajele de aur ale poveştilor, pentru că, de ce să nu recunoaştem, fiecare din noi se regăseşte măcar într-o secvenţă plină de umor a lui Creangă. Fiecăruia îi place să alerge desculţ printre secretele copilăriei, când poate ascundeam mamei nebuniile pe care le plănuiam cu iscusinţă!  
 
Oare, cui nu-i place să verse din când în când acuarela gândurilor pe coala albă de hârtie şi să aştearnă acolo un pic din năzdrăvăniile primilor ani ai vieţii? Uneori, prinşi în tumultul existenţei cotidiene, lăsăm uitarea să ne acopere fragmente minunate din frageda vârstă a vieţii, şi poate de aceea, este bine să retrăim mai des, alături de copiii noştri, inocenţa acelor clipe magice de care vorbeşte însuşi Creangă.  
 
Aşadar, cu ocazia Mărţişorului din 2012, Şcoala cu clasele I-VIII Şuţeşti a închis emoţii unice în colţul sufletelor multor şcolari, încurajându-i să pătrundă în imensul ocean al artei, dând val promiţător pentru lotca fermecată a talentului lor.  
 
Cornelia Vîju  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Concurs de creaţie plastică ,,Amintiri cu Creangă” / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 428, Anul II, 03 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!