AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Ioan Lilă         Publicat în: Ediţia nr. 642 din 03 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

 CITITUL CĂRŢILOR / POEZIA lui Constantin TRANDAFIR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Ioan LILA  

«CITITUL CĂRŢILOR / POEZIA » lui Constantin TRANDAFIR este cîntecul de lebădă al domniei sale, pentru că, la pagina 104 scrie suav : « Mă gîndesc la un nou mod de a înţelege poezia (…) strategia inocenţei şi a purităţii… » - referindu-se la Emil Brumaru – « Nimeni şi nimic nu mă poate opri, la ora cinci după masă / Cînd lumina e albă şi-n magazii toamna miroase a praf adormit / În iarbă să pun un pantof cu şireturi subţiri de mătasă / Aşteptînd să se umple cu flori şi să fiu fericit. »  

Dar să ne întoarcem la volumul de critică : « De la Nichita Stănescu pînă în prezent ».  

Iată fraza care face lumină în poezia (« o mitologie a cuvîntului ») unui genial poet : « Însăşi « viziunea sentimentelor » includea « o viziune a cuvintelor », căpătînd, cu timpul, o extensie cosmologică, în sensul atribuirii de virtuţi limbajului. » Emil Brumaru « e total cucerit de lucrurile simple », în timp ce la Nichita Stănescu « Acest mod de a se defini în relaţiile cu lucrurile (…) capătă noi înţelesuri în volumul « Necuvintele « (1969) : « Să cauţi un cuvînt ce nu există / şi să asculţi cum timpul devine des. »  

 

 

Sonet I - Mihai Eminescu

Afară-i toamnă, frunză-mprăştiată,
Iar vântul zvârle-n geamuri grele picuri;
Şi tu citeşti scrisori din roase plicuri
Şi într-un ceas gândeşti la viaţa toată.

Pierzându-ţi timpul tău cu dulci nimicuri,
N-ai vrea ca nime-n uşa ta să bată;
Dar şi mai bine-i, când afară-i zloată
Să stai visând la foc, de somn să picuri.

Şi eu astfel mă uit din jeţ pe gânduri,
Visez la basmul vechi al zânei Dochii;
În juru-mi ceaţa creşte rânduri-rânduri;

Deodat-aud foşnirea unei rochii,
Un moale pas abia atins de scânduri ...

Iar mâni subţiri şi reci mi-acopăr ochii.  

 

Am citat acest superb sonet pentru că, din clipa asta, vreau să mă adresez cititorilor şi nu scriitorilor de “literatură” pe bandă rulantă. Am pe un raft din cămară destule citate de inepţii, dar nu vreau să rănesc pe nimeni, sperînd că această vocaţie este, cumva, postumă răzmeriţei (cu voie de la poliţie!) din decembrie. Mai mult, încep să am un sentiment de empatie pentru această tagmă pătrunsă în cîmpia literaturii cu bocancii, nu cu delicateţea unei petale de cireş ! De ce să nu scrie fiecare ce-i trece prin minte ? Cînd Leibnitz susţinea, în « Monadologie », că « Notre esprit est un miroir de l’Univers », el nu-şi imagina că oglinda răstălmăceşte realitatea, întorcînd-o pe dos ca pe o faţă de masă într-un restaurant, pentru a salva aparenţele !  

Dar să revenim, dragii mei cititori (cred că o să am, cel puţin, unul !), la « Cititul cărţilor – poezia » !  

Pagini delicate îi sînt dedicate lui Grigore Hagiu, pentru care eu am avut şi mai am încă sentimente de recunoştiinţă, pentru că, adolescent fiind, poetul m-a acceptat imediat, fără să mă intimideze ! Pe vremea aceea (publicase deja « Sfera gînditoare », 1967) Grigore Hagiu, un om de o delicateţe absolută, era redactor la revista « Luceafărul » ce îşi avea sediul undeva pe Ana Ipătescu, la ultimul etaj al unei clădiri, în birou cu el mai lucrînd Sînziana Pop, o prozatoare superbă şi poeta Gabriela Melinescu ! Cînd deschideam uşa, Grigore Hagiu se ridica în picioare şi îmi zicea, cu căldură în glas : « Intră, dom’ Lilă ! Ce mi-ai adus ? Poezii ? Pune-le pe birou ! »  

Iată ce susţine scriitorul Constantin Trandafir : « Într-o avalanşă metaforică se relevă orizonturi dintre cele mai surprinzătoare, cum ar fi miracolul genezei, al lumii imaginate ca perpetuă germinaţie : « totul se vrea sămînţă / este sămînţă (…) sînt florile sămînţa unui zbor de fructe » ! Există o ideea mai plină de generozitate, cînd vorbim despre viaţa în propria ei amplitudine generoasă ? Scriitorul Constantin TRANDAFIR a sesizat această idee filosofică, redimensionată într-o metaforă absolută : « există într-o astfel de vedere / un altfel de miros”... cu acest comentariu: “surprinderea ordinii polimorfe a lumii” !  

Şi acum vine cea mai pertinentă, genială aş zice eu, sublinere a geniului poetului Marin SORESCU. Iată simplitatea adevărului crud şi neromanţat inutil: “Va să zică, viaţa e scurtă, dar e frumoasă (comentează, cu delicateţe, Constantin TRANDAFIR) : Îmi place aici. / E cald, e frumos, / Şi atîta lumină încît / Creşte iarba” (“Am zărit lumină”)  

Abia cînd am ajuns la “Inventarea unei noi structuri poetice”, volumul lui Virgil MAZILESCU, mi-am dat seama că rostul unui critc este şi acela de a păstra vie esenţa sufletului unui poet.  

Nu am fost prieten cu Virgil MAZILESCU” Stăteam uneori la aceeaşi masă şi îl ascultam atent, pentru că răspîndea continuu în jurul lui o aură poetică emblematică, deşi toţi ştiam, cum zice şi Constantin Trandafir că “Esenţa omenească i-a fost neînchipuit de vitregă...” Şi iată cum îl descrie cititorul-critic pe MAZILESCU: “Adversar al textelor obtuze, al scrisului incontinent, poetul se sileşte cîştigînd întru lapidaritate şi conştiinţa de sine a poeziei.” Frumos zis ! Virgil MAZILESCU merită această frază !  

Mircea CIOBANU mă vizita uneori, era un povestitor fermecător, blînd şi sfătos cîteodată, amuzîndu-se uneori din te miri ce, semn că în sinea lui lucrurile căpătau alte valenţe decît cele împămîntenit-cotidiene. Trebuie să citez aici cîteva versuri, deşi eu îl prefer pe Mircea CIOBANU cel din “Istorii”: “Şi se face-n aer labirint / şi se fac răspîntii. Stă la pîndă-n / aburii amiezii, care mint / Şi-n bătaia flăcării răsfrîntă / stă la porţi, întoarsă dinspre cîmp, / maica Lot a cîmpului de sare. / Silnic şoldul ei deschide strîmb / pasul vinovat de nemişcare.”  

Şi trebuie să termin cu o foarte expresivă şi plastică definiţie a poeziei fără de poezie, dacă aşa ceva există ! Constantin trandafir zice răspicat: “Autorlîcul, de bună seamă, e în plină expasiune. “...dar poezia (...) e o vocaţie naţională !” Şi trage o linie, ca să însumeze toate tendinţele: “E aproape paradoxal că într-o lume pragmatică, excesiv de pragmatică şi indiferentă la poezie, există atîta efervescenţă, fie şi cu posomorîre şi gravitate, cu pornire revanşardă şi apocaliptică...”  

Referinţă Bibliografică:
CITITUL CĂRŢILOR / POEZIA lui Constantin TRANDAFIR / Ioan Lilă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 642, Anul II, 03 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ioan Lilă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Lilă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!