CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Gheorghe Ciobanu         Publicat în: Ediţia nr. 167 din 16 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,Dar nu-ntr-una şi... frumos''. O altă zicală populară, care se potriveşte de minune şi la spaţiul istorico-existenţial, generat de ultimele două apariţii editoriale ale scriitorului Mihai Ştirbu: ,,Regăsirea înstrăinării” volumul I şi ,,Periplu pe bicicletă”. 
  
Autorul are o experienţă îndelungată în arta condeiului, mânuind-o pe aceasta încă de pe când era şi student şi elev. Pixul în două culori şi bicicleta pe două roţi, îi sunt pe mai departe ca o a doua Patrie a sa. 
  
Rămânând şi noi pe coordonata timp, vom zăbovi, la început la cea dintâi. O dezvoltare postumă a unor notări dureroase, reţinute în fuga vieţii de către tatăl autorului. Un moment tragic uman şi absurd istoric, amândouă fiind, parcă, un destin repetabil, tocmai apartenent unui neam a cărei sorginte se pierde în urmă, spre rădăcina geto-dacică a poporului nostru. Un ,,Vă ordon'' continuu, când ,,Pe aici nu treceţi'', când ,,Ce-i cu voi, afară'' şi tot aşa de la un veac la altul, fără să ştii cui e de spus: ,,Stai'' şi cui un ,,Hai'' pornit de la Focşani. 
  
Deşi deloc germanici, spre-a repeta Walkiric doar ,,Jawohl”!, eroul nostru – tatăl, se strecoară din liniştea serală a ,,unei ultime nopţi de dragoste pentru viaţă” spre-a fi pe undeva, pe unde-i bezna celei ,,dintâi nopţi belicoase, copleşită de lehamite”. 
  
Cronica dureroasă a începutului de la origini ca un crud război, amplificată în aceste pagini, nu motivează sau prefigurează, nici ,,da''-uri şi nici ,,nu''-uri, nici ,,Ave' şi nici ,,Vae'', ci doar surprinde cu un ocular neutru, ce se petrece, azi din nou, cu ,,Sapientia'' lui Homo. Deocamdată ,,autorii'' ne pregătesc pentru ,,eroisme'', deoarece acel ,,putergai din Danemarca'' nu mai poate fiinţa.  
  
De la ,,şenile'' să trecem pe ,,roţi'' la bicicleta zilelor noastre, căreia autorul i se dăruieşte cu pasiune. E un mijloc de locomoţie, ce foloseşte o a ceeaşi energie nativă ca pe timpul ,,Războiului cu Troia'' şi nu pe aceasta din import, prin ,,Cernobâl” sau ,,toluen-nitro'. 
  
Acum, la orizont, orizontul, iar sub bolta cerească ozonul. Sunt notări spontane din drumeţiile autorului, nu în condiţii de confort ci doar pendulări. Pentru autor, ,,bicicleta'' simplă îi este în viaţă ca o ,,soră'' cu care împarte şi restul de pâine şi oboseala lui ,,nu opri'' ca şi bucuria, uneori postumă, de a se găsi, nu pe o ,,pseudo- terră'', ci într-o matură sută la sută.  
  
Volumul cuprinde, eterogen, trei ,,popasuri'' editoriale: un poem, alteori amar, adus celor două ,,cercuri alăturate şi sincrone'' constituind ,,galaxia bicicletei”, apoi ,,primi paşi'' ca evadări adolescentine, spre obiective, turistice sau ,,foto'' prin împrejurimi şi în ultima plecare, manevră superlativă, bună pentru o Olimpiadă, ,,zborul biciclistic'' al său, pe ,,pârtia'' Transfăgărăşanului, la care admirăm nu că l-a ,,atacat'', ci, mai ales e faptul că a coborât dincolo, nu cu un Aro sau Volskwagen, ci cu un fluturaş fragil, cu aripioare din filet. Parcurgerea acestui ,,zid chinezesc” carpat rămâne pentru oricine şi oricare, un act temerar, o performanţă. Şi autorul Ştirbu a fost un ,,suisgeneris'' olimpic temerar. 
  
Două volume cu doi temerari, ce au luptat şi au înfruntat din plin, o inerţie cosmico-terestră care, ori e sublimă ori e demonism, confirmă şi prin pana autorului de-acum, că totul mişună pe lume, nu pentru faptul că orice se mişcă, ci că mişcarea duce spre ,,altceva'.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Când pe sus şi când pe jos / Gheorghe Ciobanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 167, Anul I, 16 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gheorghe Ciobanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Ciobanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!