CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 873 din 22 mai 2013        Toate Articolele Autorului

 BĂTRÂNII NOŞTRI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

BĂTRÂNII NOŞTRI  

 

Prin Rezoluţia O.N.U. 45 / 01 iunie 1991 s-a hotărât ca ziua de 1 OCTOMBRIE, să devină în fiecare an, pentru toate statele lumii, Ziua Internaţională a Vârstnicilor. În 1998, Naţiunile Unite au declarat perioada 1 octombrie 1998 - 1 octombrie 1999 ca Anul Internaţional al Persoanelor Vârstnice, fără însă a anula prin aceasta rezoluţia mai sus amintită.  

Încă de la naştere ne luptăm să ajungem bătrâni. Viaţa pentru foarte mulţi dintre noi trece aşa de uşor încât pur şi simplu te trezeşti bătrân. Etapele vieţii se succed cu repeziciune; copilăria, adolescenţa, tinereţea, maturitatea, bătrâneţea. Se pare însă că, viaţa a demonstrat-o, etapa cea mai grea este bătrâneţea. Cei care au ştiut să-şi organizeze viaţa au muncit asigurându-şi o pensie, care însă oricât de consistentă ar fi, după o anumită vârstă şi în anumite condiţii nu este suficientă.  

Despre bătrâneţe s-a scris încă din cele mai vechi timpuri. Anticul filosof roman Cicero (106-43 î.e.n.) a scris despre îndelungata experienţă a bătrânilor în lucrarea „De senectute". Bătrânul Seneca (61 î.e.n. 39 e.n.) a lansat sintagma; „A trăi înseamnă să lupţi". Românii au scos o altă sintagmă; „Tinereţe fără bătrâneţe". Aici înţelepciunea populară a vrut să scoată în evidenţă că activitatea continuă nu-l va lăsa pe om să moară decât în picioare, ca bradul.  

Individul ca persoană, nu poate fi independent în totalitate, el depinzând în marea majoritate a cazurilor de societatea în care trăieşte. Cum în ultimii ani în societatea românească au avut loc mari schimbări în toate domeniile, bătrânii au rămas pe un prag al societăţii undeva la limita dintre existenţă şi supravieţuire. Mass-media redă în permanenţă cazuri disperate ale persoanelor vârstnice, care nu au asigurate nici cele mai elementare condiţii de viaţă, pentru a trăi cât de cât decent.  

Despre trecerea de la etapa activă la cea a pensionării se pare că nu se ştiu prea multe, cu toate că foarte mulţi au cercetat fenomenul despre aşa-zisa „vârstă a treia". Francezul Voltaire (1694 - 1778) a decis că a „îmbătrâni” este singurul mijloc de a trăi mai mult. Trebuie să ne gândim că în fiecare dintre noi există dorinţa de a ajunge la bătrâneţe. Dar sensul îmbătrânirii nu trebuie să fie un obstacol pentru generaţiile ce vin, ci din contra, va trebui să devină un obiectiv, căci bătrâneţea este ca un far, la care vor ajunge doar cei puternici, reuşind să străbată valurile vieţii. Cei slabi vor deveni bătrâni înainte de vreme. 0rganizaţia Naţiunilor Unite a fost şi este preocupată de problematica bătrâneţii. Astfel, în 1962, la Adunarea Mondială asupra Îmbătrânirii, ţinută la Viena, a declarat anul 1982 - Anul Internaţional al Bătrânului.  

Psihologia bătrâneţii funcţionează din timpuri străvechi. Anticii latini fiind un model de ridicare a respectului pentru înţelepciunea bătrânilor, numindu-i pe cei deosebiţi; cel Bătrân. În istoria românilor se poate vorbi de bătrânul Deceneu, Mircea cel Bătrân ş.a.  

La nivel universal cel mai reprezentativ personaj fiind Regele Lear, creat de ilustrul Will Shakespeare.  

Viaţa bătrânilor a devenit temă a discursului politic prin care se încearcă prin cuvinte frumos ornate o anumită compasiune filantropică. Aceste discursuri nu ţin de cald şi nici de foame. Mai mult ca sigur că mai mult umilesc. Concret nu se face mare lucru. Lipsesc acele cămine unde bătrânii să fie îngrijiţi şi ajutaţi să-şi ducă bătrâneţile mult mai demn. Se aşteaptă să moară cineva, pentru a se face loc altui bătrân. Rolul familiei este esenţial în viaţa bătrânilor. Grija copiilor faţă de părinţi, prezenţa nepoţilor aduce bucurii şi o stare psihologică optimistă. Prelungirea activităţii în condiţii bune, induce o stare sufletească deosebită.  

Câţi bătrâni au parte de o bătrâneţe fericită? Ce face societatea pentru cei ajunşi la apogeul mult aşteptat? Iată întrebări la care nu se prea găsesc răspunsuri. Este de datoria guvernanţilor şi a oamenilor politici să caute modalităţile prin care viaţa bătrânilor să fie cel puţin mulţumitoare. Un rol important îl pot avea şi acele ONG-uri care se ocupa de asistenţă sociala, asociaţiile de pensionari, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor. Se pare că nici acestea nu-şi pot îndeplini funcţiile statutare propuse din motive dintre cele mai diverse, şi în mod special lipsa de fonduri, dar şi nepăsarea celor care conduc localităţile României. Omului îi trebuie zilnic hrana şi adăpost, dragoste şi supraveghere. Bătrânii României duc lipsă de aceste elemente esenţiale.  

Referinţă Bibliografică:
BĂTRÂNII NOŞTRI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 873, Anul III, 22 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!