CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  ,,AVOCAŢII CERULUI ,,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- comentariu - 
  
Această carte aparţine autorului şi editorului Ştefan Doru-Dăncuş, editată la Ed. Singur – Târgovişte, anul 2013.  
  
Primind această carte trimisă special cu autograf şi cuvinte alese strânse-ntr-un bughet, am citit-o cu mare plăcere realizând de la o pagină la alta, cum cuvintele domniei sale sunt spuse cu multă 
  
preţiozitate, având un adios valoros de gânduri neştiute de mine desire propia persoană, despre unii care se simt fericiţi în propia lor piele prin cele ce scriu ( de cele mai multe ori fără pic de talent) 
  
însă nefericiţi din cauza multelor lor păcate. 
  
Poate mi-ar fi fost mult mai simplu să scriu cu totul altceva; dar mi-am dat seama dintr-o simplă ochire că poetul, prozatorul şi editorul Ştefan Doru-Dăncuş, nu face nici o improvizaţie, ci toate ţâşnesc la suprafaţă din izvorul sufletului său sincer şi curat, aducându-mi o iluminare puternică spre a-i răspunde pe măsura talentului domniei sale. Versurile sale, mi-au stat mărturie asemeni unei rugăciuni ; 
  
,,rana mea de maramureş, rana mea de altă ţară 
  
cum mă laşi de unul singur cum mă uiţi – cum te-oi uita 
  
într-un fotograf la roma moartea s-a retras să moară 
  
s-au simţit de toţi poeţii – eu nu văd făptura Ta. 
  
plouă fals în lumea asta, plouă crunt în altă viaţă 
  
doctori mă extrag din înger, plouă pentru tot poporul 
  
nu-mi pot da fiinţa care între frontiere-ngheaţă 
  
rana mea de azi pe mâine – rana mea de ştefan doru. ,,  
  
Mă aflu în faţa unei cărţi contemporane al cărui autor – acest maramureşan, (pe care l-am cunoscut personal în anul 2011 în Bucureşti – Biblioteca Metropolitană M. Sadoveanu, la o şedinţă de cenaclu literar, unde a vorbit dumnezeeşte ) îşi varsă năduful cu patos fiind consternat în faţa ,, timpurilor,, şi a ,, vremurilor,, pe care le trăim vrând sau mai mult nevrând ( cu obligativitate) în spaţiul nostru mioritic. Trăim într-o epocă de adânc dezechilibru spiritual şi moral, epocă în care mulţi creştini ortodocşi sunt ca nişte copii duşi de valuri, purtaţi încoace şi încolo de orice vânt al învăţăturii, al scriierilor şi al artelor, prin înşelăciunea oamenilor prin tot vigleşugul lor, spre uneltirea rătăcirii pe acest pământ al nostru. Trăim timpurile când oamenii nu mai suferă învăţătura sănătoasă, ci îşi întorc auzul de la tot adevărul sau privirile de la unii oameni cinstiţi şi corecţi, abătându-se către basme sau poveşti. Citatul autorului, este fidel gândului meu: 
  
,,Rămâneam deseori încremenit în faţa laudelor cu care vă spurcaţi zi şi noapte. Mă întrebam de ce Tatăl meu, Creatorul lumilor şi lumii nu încetează a mă da exemplu popoarelor, dar dacă abia aveam timp să punem o întrebare că răspunsul era present urgent. Când mi-am dat seama de asta am început să cânt, la început – încetişor. Apoi, tot mai multă lume s-a adunat pe lângă vocea mea de copil, apoi au început să cânte cu toţii în cor. Iată când tonalitatea înaltă în care se jelea condiţia umană a atins cele mai maxime cote, Dumnezeu a tresărit. A aflat, mirat, că mai are un fiu. 
  
Astă noapte, Iisus mi-a spus: Nu Eu sunt dator lumii – lumea îmi este datoare, dar vremurile mele nu mi le poate da, oricâte castele poleite cu o cruce pe turn mi-ar construi 
  
salahorii ei de doi bani. ,, 
  
Credinţa creştin – ortodoxă, este singura cale spre mântuire deoarece aceasta este cea dreaptă. Spaţiul pur al creştinismului dintre Munţii Carpaţi, spaţiul nostru mioritic – Grădina Maicii Domnului, a fost mereu râvnită, batjocorită şi apoi schingiuită de către cei care au dorit în mod conştient şi programat, distrugerea valorilor noastre creştine autentice. 
  
Oare ce se întâmplă în sufletele oamenilor şi în gândurile celor ce locuiesc în acest mirific spaţiu şi mai cu seamă în timpurile începutului de secol XXI ?! 
  
Mai mult decât atât, simt că şi autorul cărţii ,, Avocaţii Cerului,, ar avea aceiaşi întrebare care ar fi : Ce este oare în sufletele acestor copii a lui Hristos, născuţi din bucurie şi pace pe acest tărâm? 
  
,, Cine are ochi de văzut observă cum prăpădul nivelează, încet dar definitiv, orgoliile conducătorilor şi ale miliardarilor care deunăzi aveau maşini scumpe la scară, valori obţinute pe baza unor picioare de muiere scoase pe estrade ori a drogurilor, chiar dacă acele droguri au fost numite radio şi televiziune. Toate acestea nu se pot vedea decât din poziţia de OM. Eu însumi, fost Educator, fost Profet, am făcut câţiva paşi simpli şi am devenit OM, de aceea, liniştit, aştept să dispar ( într-un banal accident de maşină, într-o explozie datorată gazului neasigurat, într-o dimineaţă în care cântecul unei păsări îmi va străpunge inima etc. ). Prietenii mei, şoarecii, îmi spun să plec, să mă salvez. Sunt, însă, bătrân, nu mai pot decât să urc muntele minţii mele şi să-I spun lui Dumnezeu că trădarea continuă. ,,  
  
Iată cum acest copil a lui Hristos, un spirit curat, reuşeşte să deschidă un amplu proces – revoluţie între Cer şi Pământ prin participarea celor doisprezece avocaţi. Dăncuş, autorul acestei minunate cărţi cu numele de ,, Avocaţii Cerului,, - cu o formulă surmontată spre autobiografie – reuşeşte să transpună trăirile sale, cu sinceritatea unui bun creştin vitregit sufleteşte de vremurile apocaliptice în care trăim, în care ne zbatem zi de zi. Ştefan Doru-Dăncuş, ştiutor a câte în lună şi-n stele, cum bine spune înţelepciunea noastă populară, găseşte o formulă decentă şi chiar de bun şimţ de a reflecta multe adevăruri contemporane şi de a tapeta oglinda omenirii cu propiile sale suferinţe. 
  
Sub egida unui ,, process – penal ,, la nivel universal, autorul se înfiinţează ,, cu o cămăşă ruptă şi plină de sânge,, în suflet de Om în faţa instanţei acuzării, în faţa Judecăţii de Apoi. Sufletul lui de OM, este şi simte poetic. El utilizează cele mai sensibile mijloace şi formule metaforice de excepţie pentru a relata crunta realitate şi a prezenta purul adevăr, dar şi mulţumirea şi umilinţa. În sprijinul lui vin avocaţii cerului, doisprezece la număr, precum cei doisprezece Apostoli şi fiecare dintre ei va pleda pentru toată durerea Hristică, analizând minuţios sufletul lui Ştefan Doru-Dăncuş. 
  
Aşa cum Hristos a murit pentru fiecare dintre noi, aşa şi viaţa fiecăruia este o luptă, o urcare a Golgotei în stil personal dacă simţim cu adevărat Lumina Hristică în lăuntrul nostru. 
  
Dăncuş atinge disperarea şi dispreţuirea creştinului din fiecare dintre noi. Disperarea dovedeşte lipsa credinţei, iar dispreţuirea atinge smerenia atunci când tu, un creştin, reuşeşti să priveşti umilinţa precum o cale spre mântuire. Dialogul cu bisericile, speră să fie miresele lui Hristos, după cum însuşi autorul mărturiseşte: 
  
,, Astă noapte Dumnezeu m-a trezit şi mi-a cerut să scriu : 
  
Către Martorii lui Iehova. 
  
Către Biserica Catolică. 
  
Către Biserica Ortodoxă. 
  
Către Biserica Penticostală. 
  
Către mausoleele neamurilor arabe. 
  
Către templele neamurilor orientale. 
  
Către teozofi, oameni de ştiinţă şi prezicatori. ,,  
  
Evidenţierea celor 7 biserici apocaliptice cu descrierea slăbiciunilor acestora, ne atrage un semnal de alarmă spre a conştientiza pe ultima sută de metri că a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, este aproape. Că nimeni nu va şti ziua şi ceasul, însă datoria fiecăruia este de a fi permanent pregătiţi pentru această unică şi veşnică clipă. 
  
Aşa cum Hristos a fost judecat de oameni în faţa publicului acum 2000 şi ceva de ani în urmă, vocea publicului cerând ca un criminal în serie , Baraba, să fie eliberat şi Mântuitorul nostru răstignit pe cruce, tot aşa omul zilelor noastre reuşeşte zilnic să-L răstignească pe Hristos, prin atitudinea sa faţă de propia viaţă; marele Dar, ce ne-a fost dat cu atâta Jertfă !  
  
Simt nevoia să-i mai spun în încheiere lui Ştefan Doru-Dăncuş, umilele mele cuvinte: judecăţile de valoare au profunzimea căutătorului de esente. Zborul meu, al tău, al fiecăruia dintre noi, nu este niciodată singur, dacă există Lumina Dumnezeească ! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
,,AVOCAŢII CERULUI ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 965, Anul III, 22 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!