CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 788 din 26 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

 Antologia Dor de Dor la a patra ediţie, cronică de Iuliu-Marius Morariu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Antologia Dor de dor la a patra ediţie 
  
Iuliu-Marius Morariu 
  
Sub bagheta scriitorului călărăşean Marin Toma care, de o vreme încoace reuşeşte să ,,contamineze” cu dorul de frumos în creaţia literară şi de seriozitate şi calitate şi pe cei din jurul său, a apărut de curând, la editura Muşatinia din Roman, cea de-a patra ediţie a antologiei Dor de dor .  
  
Volumul reuneşte în paginile sale reprezentanţi de seamă ai celor trei mari genuri literare, respectiv cel liric, cel epic şi cel dramatic, precum şi opere care aparţin domeniului artelor vizuale.  
  
Prefaţa este semnată de scriitoarea Emilia Ţuţuianu Dospinescu, care, încă de la începutul lucrării, desconspiră tema centrală a acesteia, satul românesc, şi ţine să evidenţieze valoarea incomensurabilă a sa şi a tradiţiilor sale perene: 
  
,,Satul este elementul sacralităţii româneşti şi ca un ultim avanpost împotriva mondializări se cere păstrat cu tot ceea ce are definitoriu şi arhetipal pentru pecetea neamului românesc”( p. 3).  
  
Urmează apoi în ordine, poeţii, prozatorii, dramaturgii şi pictorii. Demn de remarcat este faptul că selecţia s-a făcut cu multă rigurozitate, opera păstrând între coperţile sale doar nume care îşi meritau cu adevărat locul acolo. Personalităţi culturale precum Marin Toma, Petre Rău, Menuţ Maximinian, Aurelia Corbeanu, Mariana Adăscăliţei, Iulian Patca, Emil Bucureşteanu, sau prefaţatoarea Emilia Ţuţuianu împodobesc pleiada de autori a primei secţiuni, reliefând valoarea şi calitatea întregului volum.  
  
Dacă versurile transpun cititorul în diferite stări, infuzându-l cu sentimente dintre cele mai variate, în funcţie de starea pe care poeţii doresc să o transmită, epigramele îi descreţesc fruntea, povestirile şi nuvelele îl transpun în diferite cadre, lumi şi situaţii, făcându-l să uite, măcar pentru câteva clipe, avatarurile crunte ale realităţii, piesa de teatru surprinde câteva aspecte ale vieţii cotidiene într-o manieră originală, iar ilustraţiile de la secţiunea finală îl fac să înmărmurească minute în şir în faţa unor ipostaze genuine şi să reitereze clipe de-a dreptul siderale (dată fiind prezenţa Luceafărului însuşi în ,,capul locului”).  
  
Munca editorului antolog este reliefată, pe lângă operele sale literare, cuprinse în paginile cărţii, şi de aranjarea alfabetică a autorilor la fiecare secţiune, activitate care cu siguranţă i-a ocupat o parte din timp şi care denotă pasiunea şi devotamentul cu care s-a preocupat de reuşita publicistică a prezentului demers cultural.  
  
Spre bucuria noastră, autorii bistriţeni se regăsesc din abundenţă în paginile operei. Ne face plăcere să ne întâlnim aici cu mai-sus pomenitul şi omniprezentul în revistele literare în timpul din urmă, Menuţ Maximinian, cu poetul de sorginte bistriţeană Iulian Patca, membru marcant al Ligii Scriitorilor din România, cu prozatoarea Virginia Brănescu sau cu câştigătorii secţiunii de pictură, respectiv mai sus-menţionata prozatoare, Gheorghe Mizgan (ambii premiul I) şi Nechita Bumbu (premiul II), care fac cinste judeţului nostru prin calitatea operelor lor şi prin profunzimea abordărilor din cele trei genuri culturale şi artistice. 
  
Având în vedere complexitatea acestei noi ediţii a antologiei literare, opulenţa datorată atât pleiadei de autori cât şi varietăţii tematice, nu putem decât să urăm neobositului antolog călărăşean de la Dor Mărunt multă sănătate, spor şi putere de muncă înzecită, spre a ne oferi şi în viitor astfel de Dicţionare literare, iar cititorilor, nu putem decât să le recomandăm călduros un asemenea volum, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui adevărat iubitor de slovă.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Antologia Dor de Dor la a patra ediţie, cronică de Iuliu-Marius Morariu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 788, Anul III, 26 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!