CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1060 din 25 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

„Alexandru Jula, ultimul romantic”, o nouă carte scrisă de Oana Georgescu  

Pe când zilele lungii toamne se îngrămădeau la gura de sac a anului 2013, se apropia căderea ninsorilor şi se înfunda inconfortabil un sfârşit de calendar cu goluri şi umbre, în stiva de bucurii şi tristeţi, speranţe şi disperări, fericiri, răni şi jertfe ce vor fi mistuite cândva pe rugul trecutului. În acest tablou autumnal şi sufletesc au revenit, cum revin necontenit, de aproape şaizeci de ani, întâlnind dragostea muzicii cu muzica dragostei, două trainice vârste ale neprihanei inimii, rare şi ameninţate de dezastrele sonore ale antimuzicii agresive, cântecele interpretului Alexandru Jula. „Ultimul romantic”, ieri şi azi ascultat cu admiraţie, iar mâine şi mai târziu invocat de cei care-l vor redescoperi, retreziţi de dorul de ceea ce va fi atunci clamare spre frumuseţile şi plăcerile pierdute a fost omagiat iarăşi într-o nouă carte a Oanei Georgescu, scriitoare sensibilă şi atrăgătoare spre lumea din file.  

Pe lângă harul de a fi prietenă a oamenilor de valoare, ea însăşi fiind un om de valoare cu multiple preocupări (este Secretar literar la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, profesor, jurnalist, reporter, publicist, realizator tv, specialist în Relaţii Publice şi Comunicare, consilier de imagine, organizator şi promotor de evenimente, impresar artistic, prezentator de spectacole, practicant de sporturi extreme...), Oana Georgescu, scriind cărţi de excepţie, organizează lansările lor în modul cel mai agreabil. Toate aptitudinile sale o aduc mai aproape de oameni. Pe această caracteristică s-a clădit şi scrierea şi lansarea cărţii despre maestrul Alexandru Jula.  

Cu această carte s-a făurit o poveste de viaţă şi carieră artistică fabuloasă, pentru îmbogăţirea sufletească a cititorului, având inclusă şi partea de afecţiune şi experienţă de viaţă personală, de cultură, inteligenţă şi ardoarea iluminării în vieţile personalităţilor, într-un mod foarte agreabil, din partea autoarei. Lansată în zilele înfrigurătoare de noiembrie (2013), la Târgul de Carte „Gaudeamus”, Romexpo, Bucureşti, cartea „Alexandru Jula, ultimul romantic” este de avut în faţa ochilor minţii, la uşa inimii, la fereastra sufletului...!  

În tot ce scrie Oana Georgescu e o unitate de intenţii admirabile, o zugrăvire în cuvinte a oamenilor de valoare, cu precădere artişti, dar aceasta închinată cântăreţului Alexandru Jula le întrece pe toate şi se va înclina poate doar numai înaintea alteia scrise tot de Oana Georgescu şi tot despre Alexandru Jula - este de fapt a doua despre cântăreţul etern romantic de la porţile moldovene ale Dunării şi e mai merituasă decât prima. Cuprinde gândurile cel mai bine învelite în emoţiile unor colegi de breaslă, artişti, scriitori, colaboratori, jurnalişti, prieteni. Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Florin Piersic, Eugen Cristea, Adrian Cioroianu, Marina Voica, Gabriel Dorobanţu, Fuego, Cătălin Crişan, Silvia Dumitrescu, Aurelian Temişan, Natalia Guberna, Alina Mavrodin, Ileana Şipoteanu, Ioana Sandu, Grupul „Alesis”, Sofia Vicoveanca, Elisabeta Turcu, Florin Georgescu, Daniel Gheorghe, Carmen Aldea Vlad, Sida Spătaru, Ion Antonescu, Florin Melinte, Jolt Kerestely, Horia Moculescu, Dumitru Lupu, Cornel Udrea, Teodor Vasiliu, Carmen Rădulescu, Viorel Popescu, Nae Alexandru, Marian Spânoche, spunând-o doar pentru că trebuie, foarte onorat, alcătuitorul acestor rânduri, Aurel V. Zgheran... sunt doar puţini dintre cei care au închinat în carte gânduri despre maestru, sau au fost prezenţi la lansare.  

Evenimentul s-a reverberat încă din clipa imediată, într-o cronică nescrisă, pentru cei ce caută adevărul în istoria de aur şi de umbre a muzicii uşoare româneşti. A fost o încredinţare dragostei de muzică şi de oameni, mai mult decât oricărui alt gînd sau faptă. Sentimentul de iubire, prietenie şi armonie pe care îl sudează muzica, este faptul trezirii conştiinţei că artiştii organizează viaţa, dacă sunt iubiţi. Atunci când iubirea devine un cult, nu e un lucru rău, pentru că iubirea e un cult al conştiinţei, iar conştiinţa nu înşeală niciodată ci salvgardează, restituie, readuce lumea la realitatea umană.  

La această realitate a reacţionat, impresionant pentru toţi, prin prezenţă, Cornel Constantiniu, artistul cu o nobleţe la care nu mersul fizic ajunge, ci înălţarea modelului uman. Mereu lângă el, solista Stela Enache, dar nu numai ea, edifica cel mai concludent forma prieteniei care e contradicţie în termeni, dacă nu e manifestată prin înţelegerea din privire şi din gesturi afective. Căldura prieteniei, fără izvor de foc, ce arde, ci izvor de sentimente care nu regresează şi nu distrug, ci însufleţesc, a caracterizat întreagă ambianţă a evenimentului, a oglindit conformitatea sublimităţi sufleteşti cu sublimitatea umană, în ochii celor care l-au omagiat pe Alexandru Jula şi au sărbătorit lansarea cărţii, şi pe autoare.  

Unii dintre ei au vârsta „soţiei prietenului” maestrului Alexandru Jula şi vor fi fredonat cu vocea gândului, poate de mai multe ori decât interpretul însuşi, această melodie „manifest”. De atunci şi până azi, maestrul dă glas altor melodii, fără să înceteze a le recânta pe cele de altădată, căci şi azi, generaţia timidă care poate că nu iubea soţiile prietenilor, dar tot iubea pe cineva deoarece nu era prietenă cu toată lumea, are în continuare prieteni şi neprieteni, cu soţii de iubit şi de neiubit!  

Ca toate cărţile scrise de Oana Georgescu, şi aceasta este aspectată estetic, apreciată pentru textul agreabil şi interesant, ilustraţiile asemenea, înmănunchiate ca mărturii şi evocări preţioase. Este o carte de valoare, sporită prin alăturarea de impresii din partea unor personalităţi, dar şi prin calitatea editorială foarte izbutită, a Editurii Pro Universitaria sau prin nu mai puţin preţiosul CD cu melodii de altădată şi de acum, interpretate de Alexandru Jula.  

Lansarea a avut alura şi decorativitatea unui eveniment care nu se poate lăsa niciodată compromis, cum se întâmplă azi cu atâtea, câtă vreme e conectat la două surse: expozeurile atrăgătoare şi publicul atras. A vorbit maestrul Alexandru Jula, a vorbit autoarea cărţii, Oana Georgescu şi prezentatorul Octavian Ursulescu. Fiecare apariţie a lui Octavian Ursulescu, cel care niciodată nu se risipeşte în aclamări neinspirate, ci desnoadă fir de mătase dintr-un cocon de profunde abilităţi ale conversaţiei de prezentare şi vaste cunoaşteri a lumii scenei, ţesând la fiecare prezentare a unuia dintre multiplele tipuri de eveniment, un covor de fraze subtile, coerente, pur româneşti, fără gafe, pociri şi nimicitoare agramatisme. Cu bagheta conversaţiei în mâinile prezentatorului Octavian Ursulescu, şi lansarea aceasta a avut o notă atractivă mai mult, iar protagonistul cărţii, prezent şi participant la propria omagiere, cuprins, fireşte, de emoţii şi copleşit de multe gânduri de recunoştinţă, poate şi de nespuse gânduri amare, ca şi autoarea cărţii, distinsa Oana Georgescu, s-au simţit mai în siguranţă, pe mâini bune...!  

În aceeaşi stare de gratitudine s-au aflat toţi cei prezenţi, ceea ce a cosacrat o lansare de carte pe cât de splendidă, pe atât de rară într-o abundenţă de subiecte vane, cu toptanul...! (Aurel V. ZGHERAN - aurel.vzgheran@yahoo.com).  

Referinţă Bibliografică:
Alexandru Jula, ultimul romantic , o nouă carte scrisă de Oana Georgescu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1060, Anul III, 25 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!