CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  ,,Al meu privit de al său,, sau ,, Cu colţul inimii ,,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

,, Nichita Stănescu era un mare portretist. Stăpânea linia şi avea o extraordinară putere de a citi dintr-o privire chipuri şi a le povesti în linii. Câţiva au avut privilegiul de a-i fi fost ,,modele,,. Printre aceştia, m-am numărat şi eu. Motivul a fost cât se poate de…istoric. Poetului i s-a părut că seamăn cu …Horia. Iar această asemănare(,, curbura nasului, privirea, expresia feţei,,) l-au făcut să nu-şi poată reprima dorinţa de a da contur acestei iluzii. În faţa lui se afla un ,,lup tânăr,,, dar aceasta n-a contat. Important era…modelul modelului Horia. Al cărui portret îl avea el, numismatul, pe nişte modele.
Nici n-am apucat să mă desmeticesc şi ,, noul Horia,, era gata. În câteva minute. Aproape că n-a ridicat peniţa de pe hârtie. Hârtie care avea pe verso un poem de-al meu, ,,Mineralia,, .
În locul semnăturii, Nichita a ,, semnat,, cu litere caligrafice: ,, Al meu privit de al său,, . Un altfel de autoportret, aş îndrăzni să zic.
Era încântat ,,de opera,, sa, de ,,cum i-am ieşit. Şi, ca de obicei, poetul mi-a dăruit portretul, pe mine, mie redându-mă,, .
 

- Nicolae Băciuţ -

Acest citat se regăseşte în cartea ,, Cu colţul inimii,, - autor prof.dr. Nicolae Băciuţ - poet, prozator, eseist, editor, apărută la Ed. NICO, la începutul anului 2013, într-o ediţie specială. Cartea are dimensiuni mici, asemeni cărţilor de rugăciune ce poate fi purtată în buzunarul de la piept, semnul necuprinsei iubiri al autorului şi editorului ei, faţă de marele poet Nichita Stănescu.
Nichita cu frumuseţea sa Seroviană, era o făptură minunată în care s-a revărsat peste ochii săi, din toate culorile astrale, albastrul ceresc. Nichita cuprindea în sufletul său ca într-un palat, întregul univers: cerul, stelele, apele frumoase, florile colorate cu mirosuri diferite, păsări, fluturi, dragostea necuprinsă şi poezia. Dumnezeeasca poezie ! Când a fost adus pe lume, Dumnezeu a zidit în el atâtea daruri încât i-au fost suficiente de a dărui mai departe; puterea de-a iubi cu adevărat omul, arta , libertatea.
Ne bucurăm şi suntem fericiţi când simţim dragostea unui mare spirit înconjurându-ne. Nichita Stănescu şi-a iubit aproapele, însă puţini fiind aceia pe care i-a apropiat de inima sa, au stat de vorbă în aceiaşi încăpere ori împreună făcând plimbări pe străzile Bucureştiului, vorbind despre Eminescu ori alţi înaintaşi străluciţi ai literaturii noastre.
Unul dintre aceşti norocoşi privilegiaţi de marele Nichita, s-a numărat şi poetul Nicolae Băciuţ. Atât a fost iubit şi adorat până acolo încât i-a făcut portretul în peniţă încredinţându-i în întregime inima şi gîndurile sale.
În cartea ,, Cu colţul inimii,, ,omul de cultură Nicolae Băciuţ, descrie din întâlnirile sale cu Nichita, cât şi al altor mulţi care care i-au fost cu adevărat apropiaţi. Descrie dragostea şi puterea sufletească a poetului care, nu căuta de ale sale, căuta să-şi facă apropele sau pe cel ce-l are în faţa sa, fericit.
,, A fost o întâmplare a fiinţei mele,, întâlnirea cu Nichita Stănescu. O întâmplare pe care am provocat-o, fiindcă atunci credeam că nimic pe lume nu e întâmplător ! ,,
Nimic pe lume nu e întâmplător !
La început de aprilie 2013, la Brăila – Muzeul Brăilei, l-am auzit recitând pe poetul Nicolae Băciuţ, din poezia lui Nichita . A fost un moment extraordinar ! La sfârşitul recitalului, a adăugat cu bucuria în suflet : ,, Nichita a rămas mereu în cartea mea de citire, în cartea mea de iubire . ,,
,, Cu colţul inimii,, , este o carte plină de iubire !  

 

Referinţă Bibliografică:
,,Al meu privit de al său,, sau ,, Cu colţul inimii ,, / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 837, Anul III, 16 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!