AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1164 din 09 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Adriana Trandafir. Harul teatrului e în fiinţa ei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O energie de necurmată revărsare e aceea transmisă de admirabila actriţă a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Adriana Trandafir - transmisă cu ochii ce ard ca filamentele şi inepuizabil de veseli, cu glasul febril, cu jocul trupului faţă de care sunt lente vijeliile. E destul a fi privită întâia oară, ca necunoscută şi transpare de la ea că nimic notabil nu i-ar cădea mai bine ca actoria.
Singurele cu verva sa sunt tot actriţele de la „Tănase”. Fiecare dintre ele au un ceva propriu şi de aceea, cel mai drept e să le iubim pe toate! Pentru cine o cunoaşte mai îndeaproape pe Adriana Trandafir, această constatare nu găseşte motiv de precipitare. Ea aceptă şi conlucrează la apropiere, încât prietenia îşi redobândeşte de fiecare dată, când e pierdută, forţa.
Dragostea este axa demonstraţiei de legătură cu publicul în care consistă energeticismul de o parte şi de alta, pentru că nu ar fi de conceput un spectator inert în sală atunci când joacă Adriana Trandafir. Nu sunt spaţii să mărginescă vreun scaun pe care stă un spectator la Tănase, decât văzduhul, când pe scenă joacă această acriţă. Fenomenala trupă de la Tănase, cu istorie exemplară, cu prezent exploziv, cu viitor sigur are argumentele celebrităţii şi pentru că în ea se integrează şi actriţa Adriana Trandafir.
Ce aduc şi ce iau spectatorii care vin la „Tănase”? Aduc dragostea şi iau confirmarea ei! Dragostea, pentru Adriana Trandafir, este din partea spectatorilor o directă versiune de afirmare, iar reversul actriţei faţă de lumea care o admiră este necondiţionata reverenţă şi neîncetata slujire din partea ei, pe scenă. Adriana Trandafir nu poate juca neiubirea fără mască pentru că iubeşte netrucat. Adriana Trandafir nu ştie decât să iubească în faptul real şi să interpreteze iubirea în actul artistic. Iubeşte tot ce e trăire în bunătate, omenie şi frumos.
Eleganţa, conversaţia cu surâsul lipit de cuvânt sunt doar introductive într-o întâlnire cu Adriana Trandafir. Dincolo de aceste reacţii există în profunzimea spirituală a actriţei, noi daruri, neîntâlnite ca frunza şi iarba, rare ca aurul în nisip. Adevărurile nu sunt provizorii, adevărurile există, căci dacă nu ar exista, nu înseamnă că n-ar fi nimic, înseamnă că ar fi falsul în locul lor. Falsul n-ar încăpea în conştiinţa Adrianei Trandafir, cum nu încape eternitatea în neant.
Nicio realitate despre nimic nu există. Dar realitatea se susţine de experienţă. O experienţă chemată să ilustreze fineţea omenească a Adrianei Trandafir, dincolo de scenă, unde un om joacă pe altul, este întâlnirea cu ea; o altă experienţă, chemată să creioneze note critice despre actriţa Adriana Trandafir, care pe scenă îşi este propriul notar ce neîncetat îşi transcrie identitatea, este tot întâlnirea cu Adriana Trandafir...
Şi atunci?! E o dualitate? Nu! O geometrie universală a umanităţii încadrează atât omul cât şi artistul cu o linie dreaptă şi continuă, bisectoare între ele.
Este, nedesminţit este o splendidă avuţie a teatrului românesc, actriţa Adriana Trandafir. Ea nu execută totul în teatru, ea eliberează tot ce înseamnă interpretare actoricească, pentru că harul acesta nu are nimic de a face cu încătuşarea. E ca apa, în faţa căreia nu există baraj de construit, pentru că zăgăzuirea îi măreşte întinderea - dacă ar fi îndiguită pe planetă, apa s-ar revărsa în cosmos!
Întocmai, Adriana Trandafir are harul teatrului în fiinţa ei, pe care îl pune în libertate, nu îl smulge, nici nu-l acaparează de undeva!


Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Adriana Trandafir. Harul teatrului e în fiinţa ei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1164, Anul IV, 09 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!