CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Aurel Avram Stănescu         Publicat în: Ediţia nr. 125 din 05 mai 2011        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când a venit rândul să mi se editeze volumul, ştiam că am nevoie de un critic literar.  
  
În general eram neîncrezător că voi găsi acea persoană, necunoscând pe nimeni din această categorie de literaţi şi, să-l rog să mi-o descrie în câteva rânduri. De aceea îndrăznesc să-mi fac singur apologia… puţin critica şi mai ales exegeza cărţii mele!  
  
Desigur acest episod denotă neseriozitate din partea mea dar nimic nu este mai important ca reducerea costurilor!  
  
Nu vreau să câştig de pe urma scrisului şi de aceea am găsit o editură serioasă, ieftină, corectă, tolerantă şi vă încerc perspicacitatea cu proze scurte, atent dozate iar restul îl găsiţi pe Internet. Norocul meu este că am fost inclus într-un orizont, ‘’Universul Prieteniei’’ din Iaşi! 
  
Nu-mi place să mă socotiţi printre mâncătorii de hârtie şi băutorii de cerneluri aşa că n-am scos o ediţie mamut şi vă invit să îndrăzniţi… click pe Google, şi nu trebuie să daţi niciun ban! 
  
Elitele sunt create artificial în toate domeniile… treabă de educaţie, pregătire şi bani ! Segregaţia claselor se cultivă şi stă la baza oricărei orânduiri. Fiecare comentează cum percepe situaţia dată… o prietenă veche m-a caracterizat în câteva vorbe: 
  
- Tu eşti Marin Preda din Constanţa! Bineînţeles, asemănarea, cu marele scriitor, m-a flatat dar am considerat că e injust să fiu comparat cu el. Există modestie în fiecare iar eu, nu tind să-l ajung pe marele maestru. 
  
Această carte nu este scrisă pentru toţi, nu poate fi înţeleasă de cei care nu vor s-o priceapă. Este numai pentru cine are răbdare, puţină bunăvoinţă, nu este atât de rafinat sau cultivat şi, face parte din marea masă a muritorilor de rând… ca şi mine.  
  
Am mulţi amici ce nu-şi amintesc cu plăcere liceul… am încercat să le schimb opinia şi acei ani îi consider cei mai frumoşi.  
  
În creaţia mea, întâlnim mecanismul percepţiei existenţialismului subconştient, frust, de vagă provenienţă kafkaniană dând uneori o mai larga înţelegere cuvintelor şi sensurilor, neevitând deseori fantezia absurdului prin exprimări largi, alese intenţionat, aplicând în general nuanţat, existenţialismul faptic, apropiindu-mă mai mult de ilustrul Dino Buzzati bineînţeles, păstrând distanţele faţă de aceşti titani ai literaturii.  
  
Gândul mă duce departe, în subsidiar, la izvoarele creaţiei trecând graniţele permise în lumea nevrotică actuală, hrănindu-şi inspiraţia din propria cenuşă aruncată ca un îngrăşământ amniotic de spectacole ireale. Convingerile mele pestriţe îşi varsă fluidul stelar ferit de vedenii şi angoase păguboase. 
  
La originea forţei creatoare stă însăşi realitatea covârşitoare sedusă cu soluţii neaşteptate, de o simplitate bizară, nu neapărat ieşite din comun, fără ornamente dar adânci şi nu-ţi dai seama că s-au inoculat în limbajul de zi cu zi, apropiat impresionismului pictural.  
  
Suliţele ce se înfig în personaje sunt reale, mortale şi ating deseori o clasă până de curând intangibilă. Psihologia personajelor nu este căutată, ea rezultă din acţiunile lor; adesea orizontul semantic completează într-un ansamblu de cuvinte înfăşurat într-o strânsă corelaţie de sens, redefinind limitele.  
  
Umorul delicat, englezesc, inclusiv cel indiscret poate pe undeva desuet(poate dar, eu nu cred că e încă desuet) este prezent la congruenţa incitantă a sentimentalismului cu absurdul utopic şi râsul fără bariere, fără oprelişti, sănătos cum există numai în viaţa noastră; în rest îmi pare totul o luptă inutilă, fără sens, ilogică chiar stupidă hărţuindu-ne până la prăbuşirea finală. 
  
Firul epic este ţesut departe de confluenţa şi influenţa stabilitei ordini literale, dictat de însemnata elită literară atât de intolerantă şi implicit exclusivistă. 
  
Vor mai urma şi alte povestiri dacă o vrea bunul Dumnezeu!  
  
Stănescu Aurel Avram 
  
P.S. Acest text l-am scris înainte de apariţia providenţială a domnului Constantin Marafet, care mi-a spulberat unele convingeri şi a scris o postfaţă atât de minunată încât vă scuteşte de efortul de a-mi citi cartea!  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Adevărul dintre noi - o carte scrisă de Aurel Avram Stănescu / Aurel Avram Stănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 125, Anul I, 05 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Aurel Avram Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel Avram Stănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!