CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1051 din 16 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), constituită sub forma unei personae juridice române, de drept privat, fără scop lucrativ, apolitică, neguvernamentală, având ca unic ţel întocmai ceea ce semnifică titulatura ei, militarea pentru restabilirea adevărului istoric şi moral pentru redarea rolului cuvenit monarhiei în România, a organizat pe 10 noiembrie (2013), la Bucureşti, Marşul Regal „România pentru viitor” finalizat cu un miting pro - monarhie neegal ca amploare, atmosferă energică, mesaj pozitivist, decât poate numai de primirea făcută de români în primăvara anului 1992, de Paşte, Majestăţii Sale Regelui Mihai, într-o prezenţă numeroasă şi scânteietoare, inechivocă, în comparaţie cu debusolarea, confruntările violente şi atitudinile politice sinuoase, atunci, ca şi acum!  

„ Tineri, mulţi tineri care nu au trăit pe timpul monarhiei”, afirmă realizatoarea tv a emisiunii „Ora Regelui”, Marilena Rotaru, „oameni de toate profesiile şi vârstele au ieşit, duminică, 10 noiembrie, la Marşul Regal «România pentru viitor», organizat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, pentru a arăta întregii clase politice calea dreaptă a României”.  

Acea revenire a Majestăţii Sale, care a răvăşit inamiciţiile instalate între oameni pe baza orientărilor electorale a fost, după o jumătate de veac, prevestită simbolic de izbucnirea ierbii din crusta pământului, după îngheţul unei ierni crâncene; în vremea de acum, evenimentul de pe 10 noiembrie este prevestitor într-o toamnă târzie, blândă, îngăduitoare, neîmbrumată, neninsă ci însorită, a întoarcerii republicanismului în iarna siberiană, natală. Lent, în pacea aşteptării, crescuse în ţară dezinvoltura unei inime mari, a Marii Românii zdrobite şi îngenunchiate, după alungarea regelui ei! De aceea, un mare, uriaş mănunchi naţional de români retreziţi la propria dreptate şi libertate a fost captat fenomenal sub insuflarea speranţei, la Bucureşti, de marşul şi mitingul pro-monarhie. Dinspre toate arterele de circulaţie care se strâng laolaltă la poarta Herăstrăului, în Piaţa Charles de Gaulle, au curs în valuri românii, ca nişte afluenţi spre vadul tumultos al unui fluviu viu, vesel, înflorit cu steaguri înstemate şi încoronate cu însemnele istorice româneşti, regale, şi însufleţit de atmosfera solemnă sonoră a vocilor Majestăţii Sale Regelui Mihai („...deviza noastră trebuie să fie unitate, nu dezbinare, reconciliere, nu răzbunare, devotament pentru interesele ţării şi ale poporului, nu satisfacerea unor interese personale politice şi de parvenire...”) şi Seniorului Corneliu Coposu, („...suntem toţi aici, cei care cred în viitorul României, în instituirea democraţiei prin monarhie...”), a Imnului Regal, a marşurilor patriotice şi de promenadă, audibile puternic prin intermediul unei sonorizări electronice.  

„Ne aflăm într-un moment în care nu mai avem voie, noi monarhiştii, să rămânem dezbinaţi sau pasivi, ci, grabnic să urmăm îndemnurile Majestăţii Sale, Regelui Mihai I”, a spus copreşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, Cătălin Şerban.  

Au venit delegaţii ale tuturor filialelor din ţară ale Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, spre a cere clasei politice iniţierea modificării articolului 152 din Constituţia României, cu scopul a se reda poporului român dreptul de a-şi alege liber forma de guvernământ. În spiritualitatea unor astfel de acţiuni se consolidează credinţa de luptă împotriva clasei de parveniţi care au deteriorat dramatic, material şi spiritual, societatea românească şi pentru coborârea republicii din locul în care a fost impusă de către tancurile sovietice, pentru reaşezarea Monarhiei Constituţionale ca formă de statalitate tradiţională şi legitimă, pentru reurcarea la Tronul României a Majestăţii Sale Regelui Mihai.  

„Suntem nişte oameni veniţi din inima Transilvaniei”, s-a prezentat copreşedintele filialei Alba a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, Mircea Trifu, „şi consider că aici e vorba în primul şi în primul rând de inimă. Cred că e vorba de inimă şi de legitimitate. Noi dăm un semnal că România trebuie să-şi recâştige identitatea. Vrem să mai fim încă o dată mândri că suntem români. Şi nu putem face asta decât alături de Majestatea Sa Regele Mihai I”.  

Reprezentanţi ai societăţii civile, în număr de peste o mie de persoane, personalităţi din toate domeniile vieţii româneşti s-au deplasat în marşul pe parcursul căruia s-a scandat pentru Rege şi monarhie, pe ruta: Piaţa Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Piaţeta Regelui, Piaţa Victoriei, Statuia marelui Rege Carol I.  

„Sunt din Bacău şi studiez la facultate în Bucureşti”, spune Răzvan Apetrei, director artistic al Cameratei Regale din Bucureşti, „şi am venit aici ca să susţin ideea de monarhie. Consider că este cea mai bună variantă pentru România şi sper că tinerii, practic, colegii mei de generaţie vor duce acest ţel mai departe şi vor înfăptui restaurarea monarhiei. Aceasta-i speranţa mea cea mai mare şi eu personal voi contribui cât mai mult la acest lucru”.  

„Tot ceea ce se întâmplă în ţara noastră azi este anormal, pentru că România este Regat de când se ştie. Nu se poate să trăim decât cu o Monarhie Constituţională. Asta ar fi democratic pentru România, asta ar fi corect şi aşa am putea trăi mult mai bine”, opinează reprezentanta filialei Bucureşti a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, Cristina Romanescu.  

În faţa statuii au vorbit copreşedinţii alianţei, Marilena Rotaru şi Cătălin Şerban, avocatul Alexandru Surcel, vicepreşedinte, jurnalistul Doru Braia, istoricul Filip-Lucian Iorga.  

„Ne-am adunat aici”, a vorbit avocatul Alexandru Surcel, „pentru a reda poporului român suveranitatea care i-a fost răpită. Prima dată în anul 1947, când un ocupant străin a schimbat forma de guvernământ, cu de la sine putere, orânduirea socială, şi cam totul, iar a doua oară în 1991, când a fost adoptată o constituţie care spune că forma republicană de guvernământ nu poate fi revizuită - cu alte cuvinte, până la sfârşitul Universului, România trebuie să rămână republică, indiferent ce se mai întâmplă, ce se mai descoperă, ce progres mai are loc...!”.  

Cumpăna dintre cele două veacuri şi milenii a găsit România într-o dramatică dezbinare şi sfâşiere spirituală şi materială, fără regele ei. A venit acum vremea regăsirii noastre ca neam şi ca patrie, a restaurării istorice a monarhiei şi reurcării la tron a Majestăţii Sale Regelui Mihai.  

„Nu suntem doar noi, cei de aici!” a remarcat istoricul Filip-Lucian Iorga. „Noi suntem doar reprezentanţii a deja milioane de oameni care gândesc la monarhie ca la o soluţie, nu nostalgică, nu visătoare, ci pragmatică, pentru România pragmatică. Regele Mihai şi astăzi este aici, alături de noi, în continuare răbdător, senin, iubitor de poporul său. Oamenii care au rămas şi au luptat împotriva comunismului şi împotriva crimelor acestui regim au privit întotdeauna către Rege, au fost întotdeauna chipul cel bun al ţării, chipul care ne-a salvat şi ne-a spălat păcatele din timpul comunismului. Chiar dacă în anii ’90 a fost împiedicat iniţial să se întoarcă, pentru că politicienilor le era frică... le era frică pentru că Regele e diferit de ei..., pentru că Regele nu e politician. Şi acum, încă le e frică. Deşi Regele, după ’90, atunci când a venit în ţară n-a instigat niciodată la violenţă. N-a făcut niciodată politică. Monarhia, Casa Regală nu va face niciodată politică. Noi, aici, suntem gasul acelei Românii care a aşteptat şaptezeci de ani să-şi revină, să revină acasă. Adică acasă, unde ?! În identitatea ei, în propria-i identitate. Această identitate e reprezentată în primul rând, astăzi, de Majestatea Sa Regele Mihai I”.  

„Timp de 66 de ani, voinţa politică a fost impusă ca voinţă naţională. Timp de 66 de ani, între voinţa naţională şi voinţa politică s-a adâncit o prăpastie. E timpul ca voinţa naţională să lucreze pentru împlinirea singurului scop care a adus România între cele mai civilizate şi prospere ţări din Europa: restaurarea monarhiei. «Prin graţie divină şi voinţa poporului». Nu la momentul potrivit, nu mâine, nu în curând. Acum!” - sunt cuvintele jurnalistei Marilena Rotaru, personalitate care dincolo de ocupaţiile profesionale nu ezită să se înroleze fizic şi sufleteşte în acţiunile oamenilor cumsecade care luptă pentru dreptatea şi libertatea neamului român. Distinsa jurnalistă, scriitoare şi om de televiziune, Marilena Rotaru, înzestrată cu toate potenţialităţile acestei lupte, şi-a închinat şi închină multe eforturi de legare a unei comunicări afective între ţară şi Rege, prin aproape tot ce scrie şi făptuieşte în televiziune, dar în primul rând prin interviurile cu Majestatea Sa, sau prin emisiunea pe care o realizează, „Ora Regelui”.  

„Avem un Rege!”, a vorbit la miting, jurnalistul Doru Braia, un exilat pentru îndelung şi apăsător timp, revenit după 1989 acasă, spre a-şi pune mintea şi inima în serviciul restaurării ţării. „Avem un Rege care nu a abdicat niciodată, pentru că ceea ce s-a întâmplat în 1947 a fost un puci ordinar, făcut de nişte oarecare comunişti, omorâţi, iată, de istorie! Avem o mare şansă, pentru că, în sfârşit, după tot tumultul unui sfert de secol, România îşi poate decide singură soarta. Depinde numai de noi românii!”.  

Marşul şi mitingul pro-monarhie din 10 noiembrie (2013) nu consfinţesc un drum limită, ci doar o etapă de pe calea aspiraţiei românilor care creşte şi se canalizează pe coordonatele reciprocităţii „Monarhia salvează România” - „România salvează monarhia”! Raporturile ţară-monarhie sunt indisolubile, iar prin aceasta, abordările de perspectivă nu pot fi dezlipite, nici simptomatice, cu trăsături de expresivitate politică voiajoare, oportunistă.  

Datarea precisă a restaurării monarhiei, a restaurării României este invariabil făcută de către jurnalista Marilena Rotaru: „Acum!”. Spune, distinsa realizatoare tv Marilena Rotaru, la emisiunea „Ora Regelui”, atât de necesară românilor, cu atât mai necesară cu cât rezultă din profesionalismul gazetăresc subsumat convingerilor sale monarhice, iubirii totale şi afirmate, pentru Majestatea Sa Regele Mihai, pentru valorile Familiei Regale a României: „Televiziunile organizează dezbateri despre oportunitatea monarhiei. De ce nu invers, despre oportunitatea republicii? Pentru că republica proiectată de steluţa roşie de pe Kremlin şi adusă cu violenţă pe tancurile sovietice a distrus ordinea şi prosperitatea pe care numai Monarhia Constituţională le-a instaurat vreme de aproape un secol. Republica a sădit buruiana comunismului, la umbra căreia nu a mai crescut nimic; republica a umplut închisorile cu elitele româneşti; republica a distrus familia şi valorile culturale naţionale...! De ce nu sunt operele lui Brâncuşi şi ale altor mari artişti de origine română, în România? Din cauza republicii! A vrut poporul român republică?! A votat-o? Niciodată! Republica din România este ilegitimă, de 66 de ani. Cum să condamni comunismul şi să nu condamni republica?! Procesul comunismului din România trebuie să înceapă cu restaurarea monarhiei, pentru că alungarea Regelui Mihai a avut urmări catastrofale în fiinţa acestui popor. Nici un preşedinte nu a fost, nu este şi nu va fi legitim. Toate legile, toate constituţiile impuse după 30 decembrie 1947 sunt ilegitime. Nu poţi legifera un furt, o hoţie (poate în România...!). Republica română este o hoţie «clădită - vorba lui Alexandru Paleologu - pe un turbion de minciuni». Acceptând această ilegitimitate, politicienii de astăzi acceptă minciuna”. (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Acum! Marşul Regal România pentru viitor / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1051, Anul III, 16 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!