CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >   
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Interviu cu pastorul Giorge Zabavă despre cum este să slujesti o grupă de romani adventisti dintr-o biserică americană  

februarie 2009  

 
Giorge Zabava, 38, s-a nascut in Văleni-Dâmboviţa, intr-o familie cu cinci copii - trei baieti si doua fete. Daniel, fratele cel mai mare, si Ciprian, mezinul, locuiesc si lucreaza impreuna la Campulung Muscel, ca mecanici si distribuitori de piese auto, iar surorile, Doinita si Cristina se afla una la Buciumeni, Dambovita, iar cealalta in Canada. Despre mama sa, Lucica, Giorge spune ca este o femeie plina de dragoste, iar despre tatal sau, Victor, ca a fost si va ramane un om cu o statura spirituala deosebita. Giorge Zabava este casatorit din august 1997 cu Veronica.

- Când aţi ajuns în SUA si în ce oraşe şi state aţi locuit înainte de a vă stabili în Phoenix, Arizona? La ce biserici aţi mai slujit înainte de a fi pastor aici? Cum aţi decis să veniţi la Phoenix si de cât timp sunteţi pastor în acest oraş?  

- Loma Linda, California, a fost locul pe care l-am vizitat prima data, cand am sosit in State. Dupa o sedere de doua luni aici, am revenit in tara, pentru ca o jumatate de an mai tarziu, sa ne stabilim definitiv in Phoenix, Arizona. La capatul unei experiente de opt ani in Romania, unde am pastorit trei districte din judetele Buzau si Dambovita, am primit chemarea de a deveni pastorul romanilor din biserica de limba engleza din Phoenix. In cei cinci ani care au trecut de cand am acceptat aceasta slujba, Dumnezeu a condus lucrurile intr-un mod minunat, asa ca am toate motivele sa Ii multumesc.  

- Sunteţi pastor la prima generaţie? Aţi crescut într-o familie adventistă? Dacă da, care sunt avantajele şi dezavantajele ce decurg de aici? Cum reacţionează oamenii, atunci când află că sunteţi adventist? Dacă n-aţi fi fost adventist ce religie v-aţi fi ales?  

- In calitate de prezbiter si de crestin devotat, care a inteles valoarea lucrarii cu sufletele, tatal meu mi-a oferit imboldul de a opta pentru profesia de pastor, de aceea consider ca a fost o binecuvantare faptul ca am crescut intr-o familie crestina si am beneficiat de o educatie spirituala, hristocentrica. Din pacate, ca si crestin adventist, se mai intampla sa fii privit cu rezerva si chiar cu suspiciune, insa ceea ce conteaza cu adevarat este modul in care ne vede Cel de Sus si nu oamenii. La ultima intrebare pare dificil sa va dau un raspuns, dar probabil ca daca nu as fi adventist, recunosc ca as incerca sa gasesc acea biserica apropiata de invataturile date de Mantuitorul in timpul cat S-a aflat pe pamant.  

- V-am ruga să ne vorbiţi despre chemarea pe care aţi primit-o de a deveni pastor. Unde aţi studiat şi în ce perioadă? Împărtăşiţi-ne una din experienţele care v-au modelat viaţa de credinţă.  

- Chemarea de a fi pastor nu a venit intr-un anumit moment, ci a fost lucrarea tainica a Duhului Sfant, chiar din copilarie. Imi amintesc si acum ca tata ma lua sa il insotesc in vizite misionare, iar bucuria pe care o simteam in aceste ocazii m-a facut sa-mi doresc sa aflu mai mult despre dragostea divina, pe care sa o impartasesc cu cei ce Il cauta pe Dumnezeu. De asemenea, exemplul pastorilor din biserica locala si prezenta lor regulata in casa noastra au avut un puternic impact asupra mea. Una din experientele deosebite pe care le-am trait cu Dumnezeu s-a petrecut pe vremea cand eram elev in clasa a zecea. In acel an, probele pentru treapta a doua au picat sambata si pentru ca eu nu fusesem niciodata in Sabat la scoala, am decis ca nu ma voi prezenta la examen. Varul meu de-al doilea, care era directorul liceului, a incercat sa ma convinga sa renunt la o asemenea idee, insa eu am ramas ferm pe pozitie. Examenul a trecut, am stat un an acasa, iar dupa aceea am urmat cursurile la seral. In felul acesta, am terminat liceul cu doi ani mai tarziu si ma intrebam de ce a vrut Dumnezeu sa raman in urma. Raspunsul l-am primit in decembrie 1989, cand la revolutie, toti fostii mei colegi, militari in termen, s-au aflat in prima linie, la Timisoara si Bucuresti, asa ca I-am multumit Tatalui din cer pentru modul Sau minunat de a-mi rasplati ascultarea. Insa surpriza finala a venit abia in momentul in care intrand la Institutul Teologic Adventist din Bucuresti, am reusit sa scap de armata, pentru ca prin lege, preotii erau scutiti de indeplinirea serviciului militar.  

- Ce înseamnă pentru dvs. să fii un bun pastor în ziua de azi?  

- A fi un bun pastor nu inseamna sa fii doar un foarte bun vorbitor, de aceea un pastor adevarat este acela care, asemenea Domnului Hristos este dispus sa lase cele 99 de oi din staul pentru a o salva pe cea pierduta. Iata de ce, privesc propria lucrare de pastoratie mai mult ca pe una de slujire, pentru ca pana la urma, nu predicarea, ci Duhul lui Dumnezeu transforma inima omului. Incerc sa le fiu util tuturor categoriilor din biserica, oferindu-le prietenia mea, ajutorul in nevoile personale si invataturile potrivite.  

- Cum înţelegeţi rugăciunea în viaţa de congregaţie? Ce importanţă se alocă în acest context predicării, botezului, Sfintei Cine? Cum vă pregătiţi de obicei, pentru a ţine un serviciu divin? Ce responsabilităţi vă revin ca învăţător al Evangheliei? În ce constă după părerea dvs., rolul pastorului, în activitatea de consiliere?  

- Rugaciunea este respiratia sufletului, asa ca apelam la ea ca la una din cele mai eficiente modalitati de a intra in comuniune cu Dumnezeu, dar si ca la arma cea mai puternica impotriva raului. Prin rugaciune, congregatia se uneste in laude si cereri pe durata serviciilor divine. Predicarea are rolul de a-L lauda pe Dumnezeu, de a-L face cunoscut in dragostea Sa nemarginita si salvatoare prin Isus Hristos, de a invata comunitatea despre adevaratul Sau caracter. Botezul este sacramentul prin care un suflet eliberat din mrejele pacatului intra in imparatia spirituala a lui Dumnezeu, marturisindu-si disponibilitatea de a renunta la trecutul de pacat si dorind viata cea noua prin Hristos. Sfanta Cina reprezinta impartasirea cu simbolurile trupului si sangelui Fiului si dupa cum trupul si sangele Sau au fost fara pacat, tot asa painea si vinul nu trebuie sa contina fermentul (drojdia) care in Biblie, este simbolul pacatului. Rolul pastoral in consiliere ramane unul foarte important. Ca pastor, trebuie sa folosesc Cuvantul Bibliei ca pe o sursa de invatatura ce va aduce mult ajutor in vindecarea sufleteasca, mai ales ca Dumnezeu ne descopera o perspectiva holistica a fiintei umane, astfel ca si ‘tratamentul” pe care il prescriu trebuie sa aiba in vedere omul ca intreg. Pe de alta parte, imi cunosc limitele si atunci cand o problema necesita o interventie specializata, imi asum rolul de a-l indruma pe cel in nevoie in directia corecta.  

- Cum aţi sublinia rolul misiunii? Ce rol credeţi că au programele de educaţie biblică în cadrul congregaţiei şi v-am ruga să ne vorbiţi în acest context, despre importanţa Şcolii de Sabat. Aveţi şcoli biblice de vacanţa? Ce credeţi despre sistemul de educaţie adventist – şcoli, colegii, universităţi? Cum vedeţi rolul lucrării de tineret în biserică? În ce mod înţelegeţi evanghelizarea şi cum este aceasta implementată în slujirea dvs.? Ce credeţi că se poate face pentru a atrage acele persoane care nu frecventează biserica, nu îşi trimit copiii la Şcoala de Sabat şi nu încearcă în nici un mod să îşi susţină pastorul? Cum definiţi isprăvnicia şi ce rol joacă după părerea dvs. isprăvnicia în slujire?  

- Biserica Adventista a devenit o miscare mondiala, prezenta la ora actuala in mai mult de 210 tari din lume. Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor (ADRA) este o organizatie afiliata bisericii, care intervine oriunde in lume, in caz de cataclisme naturale, razboaie, foamete etc. Dispunem de asemenea, de un sistem de educatie de inalta clasa si promovam un stil de viata sanatos ca mijloc de preintampinare a bolii. Un alt aspect foarte impotant este chemarea Domnului Hristos de a predica Evanghelia cea vesnica in toata lumea, caci ”atunci va veni sfarsitul.” (Matei 24:14).  

Scoala de Sabat defineste studiul biblic organizat, ca forma de educatie continua in Sabat. Considerand ca tinerii sunt varful de lance al Evangheliei, venim in intampinarea acestora cu tabere, evanghelizari, proiecte misionare in tari sarace ale lumii, scoli biblice de vacanta, etc. Exista o preocupare speciala fata de membrii care se instraineaza de biserica, iar diaconul si pastorul au un rol extrem de important in astfel de cazuri, ca sa nu mai vorbim de puterea rugaciunii. Ispravnicia crestina este exprimata prin credinta ca Dumnezeu ne ofera sanatate, putere de munca, intelepciune, bunuri, etc. si ca urmare, ne dovedim la randul nostru, credinciosia fata de El prin zecimile si darurile pe care I Le aducem.  

- Am dori să ne prezentaţi pe scurt, istoria bisericii adventiste. Spuneţi-ne câte ceva despre teologia adventistă şi despre modul în care slujirea dvs. capătă un sens în funcţie de aceasta.  

- Biserica Adventista si-a inceput calatoria profetica spre Imparatia cerurilor in anul 1844. Initial, pionerii miscarii, putini la numar, au inaintat sovaitor, pentru ca desi erau siguri de doctrina pe care o sustineau, nu stiau ce forma de organizare sa adopte. Biserica Adventista de Ziua a Saptea poarta acest nume din 1860 si tot atunci se primeste lumina de la Dumnezeu si in ceea ce priveste doctrina. Referitor la teologie, in conditiile in care “Biblia si numai Biblia” este motto-ul nostru, consideram ca toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si ca atat Vechiul, cat si Noul Testament ne vorbesc despre acelasi Mantuitor, Isus Hristos. Credem intr-un singur Dumnezeu manifestat in Tatal, Fiul si Duhul Sfant, un Dumnezeu Creator care a adus totul la existenta in sase zile, iar in cea de a saptea s-a odihnit si tocmai de aceea a binecuvantat-o si a sfintit-o. Deoarece, in urma caderii, omul a devenit supus pacatului si mortii, singura cale de salvare este prin meritele Domnului Hristos, jertfa salvatoare pentru toti cei ce Il accepta ca Mantuitor personal. Mantuirea se obtine deci, prin credinta si nu prin fapte. Cele Zece Porunci, Legea Morala dupa care vom fi judecati la final, reprezinta caracterul lui Dumnezeu si este etern valabila, fiindu-i data omului in scopul de a-i descoperi starea de pacat si de a-l trimite la Isus Hristos, pentru a fi curatit. De fapt, a doua venire a Domnului Hristos este o realitate biblica si semnele vremurilor ne arata ca El Se afla deja la usa, gata sa vina sa ne ia acasa.  

- Care sunt obiectivele dvs. în slujire? Ce vise aveţi, ca pastor, pentru biserica la care slujiţi ? Cum percepeţi legătura dintre biserica locală, conferinţa de care aparţineţi şi Conferinţa Generală, mai ales că păstoriţi o biserică româno-americană?  

- Ca obiectiv principal de slujire vreau sa Il stiu pe Hristos si pe El rastignit in viata tuturor credinciosilor. Cat despre visele pentru biserica la care slujesc, intrucat inca suntem o grupa atasata de comunitatea americana, prin intermediul careia beneficiem de o buna legatura si cu Conferinta, as dori sa soseasca ziua cand ne vom organiza propria biserica.  

- Ce faceţi pentru a creşte în viaţa spirituală şi devoţională? Ce oportunităţi de educaţie continuă consideraţi că sunt cele mai importante? Biserica dvs. locală este implicată şi în activităţi sociale ? Care este rolul acesteia în contextul mai larg al creştinismului, în general ? Dar în conexiune cu toleranţa religioasă şi alte tradiţii creştine şi interpretări ale Bibliei, mai conservatoare, ce rol joacă biserica? În ce măsură sunt implicaţi membrii comunităţii dvs. în activităţi interconfesionale?  

- Pentru mine, momentele de studiu si rugaciune de dimineata sunt cele mai importante, dar si educatia continua gasesc ca este un imperativ si de aceea, ma bucur din toata inima de bogatia de literatura pe care pot sa o folosesc, in special in perspectiva unui masterat in evanghelism.  

Biserica noastra priveste cu seriozitate rolul bisericilor crestine in societatea postmoderna si isi propune sa transmita o imagine pozitiva a Mantuitorului, promovand in acest context, printr-o multitudine de programe sociale, libertatea de constiinta. Cu toate ca suntem o grupa mica in mijlocul altor biserici romane neoprotestante, am legat relatii de prietenie cu membrii celorlalte confesiuni, primind si oferind ajutor la nevoie.  

- Unde nu aţi călătorit în Statele Unite, însă v-ar place să mergeţi? Cine este modelul dvs. în viaţă?  

- Pana acum, nu am avut ocazia sa calatoresc foarte mult in state, exceptie o parte nu prea mare din CA si AZ, deci locurile in care as vrea sa ajung sunt destul de multe. In privinta modelului meu in viata, va spun cu toata convingerea ca in fiecare zi sunt mai impresionat si mai entuziasmat de caracterul Domnului Hristos si imi doresc sa cresc cat mai mult in asemanarea cu El. Ca model pamantesc, consider ca Pastoral Senior de la biserica noastra americana este cu adevarat omul lui Dumnezeu si consider ca am de invatat din felul sau de slujire.  

Octavian Curpaş  

Phoenix, Arizona  

 

 
 
 
Referinţă Bibliografică:
A fi un bun pastor nu inseamna sa fii doar un foarte bun vorbitor / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 267, Anul I, 24 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!