CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Corina Diamanta Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 432 din 07 martie 2012        Toate Articolele Autorului

„A FI MAMĂ ESTE CARIERA CEA MAI DE SUCCES DIN TOATE TIMPURILE ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviu cu Liliana Marian despre dăruire, dragoste şi datorie în „profesia” de mamă

Prilej de bucurie, 8 Martie este ziua când toată atenţia şi dragostea noastră se îndreaptă mai mult ca oricând către cea pe care o celebrăm - Femeia şi Mama. Cu această ocazie, am stat de vorbă cu Liliana Marian din Constanţa despre experienţa sa de părinte, despre ce înseamnă să te simţi împlinită ca mamă. Fiul ei, Dragoş Cristian, are 13 ani şi este elev în clasa a şaptea.

„În ceea ce priveşte educaţia cred că e foarte greu să spui că ai fost perfect”

- Care a fost cel mai bun moment al tău ca mamă?
- Eu cred că momente bune există în fiecare zi, din clipa în care devii mamă.

- Dar cel mai dificil moment?
- Nu a existat până acum ceva de nerezolvat, de nefăcut, chiar dacă pe moment pare foarte greu. Dificil este când el este bolnav sau are un eşec care-l marchează şi „soarele nu răsare” chiar în clipa în care aş vrea eu. Personal spun că lucrurile acestea rele aş vrea să mi se întâmple mie nu lui, dar cum viaţa are suişuri si coborâşuri pentru fiecare dintre noi, până la urmă şi dificultăţile se rezolvă.

- Crezi că dacă ai greşit ceva până acum în educaţia fiului tău există şi o a doua şansă?
- Eu sunt adepta celei de-a doua şanse în general în tot ce facem, iar în ceea ce priveşte educaţia cred că e foarte greu să spui că ai fost perfect. În privinţa asta eu cred că nu există reţete, totul trebuie adaptat şi făcut în funcţie de fiecare copil în parte. Noi ca indivizi suntem unici, deci nu pot exista definiţii şi reguli foarte precise în sensul acesta.

„Copii mici -probleme mici, copii mari - probleme mari”

- Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum, ca mamă?
- Nu ştiu dacă e chiar un sfat, este o vorbă din popor care sună cam aşa: „Copii mici -probleme mici, copii mari - probleme mari”. Mi s-a spus acest lucru când Dragoş era foarte mic şi-mi făceam griji că nu mânca tot sau era agitat fiindcă îi creşteau dinţii şi credeam că odată scăpată de problemele acestea restul va veni de la sine.

- Care este cea mai mare calitate a ta, ca mamă?
- La întrebarea aceasta l-am pus pe Dragoş să raspundă. Iată care este raspunsul lui, pe scurt: „Mama nu renunţă uşor la ceva şi nu-i lasă nici pe ceilalţi să renunţe.”
Adică mai pe româneşte, sunt încăpăţânată. Dacă şi aceasta e o calitate....

„Aşa o mamă cum sunt eu”

- Cum ai depăşit cele mai mari obstacole în educaţia fiului tău?
- Vorbind, explicând, căutând cauze, aşa cum spune el, nerenunţând la lucrurile care mi s-au părut importante.

- Care este cel mai frumos lucru pe care ţi l-a spus fiul tău?
- Când era mic, ca mai toţi copiii, îmi spunea o grămadă de drăgălăşenii (că sunt frumoasă, că nu mă dă la nimeni, că mama lui e cea mai cea, etc.). Acum, de când se pregăteşte să devină bărbat, mi-a spus într-o zi că el vrea neapărat să se însoare, să aibă familie, copii, iar soţia lui să fie aşa o mamă cum sunt eu.

O mamă de succes

- Există o femeie, o mamă de succes pe care o admiri?
- Mama mea bineînţeles, care şi-a facut şi încă îşi mai face simţită prezenţa în viaţa mea în fiecare zi. Ne-a crescut pe mine şi pe sora mea, a fost şi este alături de noi în momentele fericite si cele mai puţin fericite, ne-a ajutat şi încă ne mai ajută să ne creştem proprii noştri copii şi nu ne-a reproşat niciodată că este greu, că nu poate, că este obosită sau că de-acum trebuie să ne descurcăm singure că ea şi-a făcut datoria. Are un simţ al datoriei faţă de ceilalţi care nu poate fi exprimat în cuvinte şi pe care eu personal nu am putut niciodată să-l egalez.

„Există întotdeauna o cale pentru orice”

- Ce sfat i-ai da fiului tău?
- Să-şi urmeze drumul fără să se lase influenţat negativ, să nu spună nu pot sau nu se mai poate dacă îi place ceva cu adevărat. Există întotdeauna o cale pentru orice, important e să vrei, să-i asculţi pe cei cu mai multă experienţă şi să nu treci la acţiune decât după ce cum spun croitorii „ai măsurat de o sută de ori şi ai tăiat odată”.

- Ce sfat le-ai da femeilor care sunt acum la primul copil?
- Să se bucure de copilul lor în fiecare zi, să aibă multă, multă răbdare, pentru că după mine, a fi mamă este cariera cea mai de succes din toate timpurile şi până în prezent.

„Meseria de mamă are doar început, nu şi sfârşit”

- Ce îţi doreşti pentru fiul tău când va creşte mare?
- Să fie înţelept şi bun cu cei din jurul lui.

- Ce vei face atunci când fiul tău va creşte mare?
- O să încerc să fiu alături de el întotdeauna pentru că eu sunt dintre acelea care consideră că meseria de mamă are doar început, nu şi sfârşit.

„Je ne regrette rien”

- Ai un cântec sau o carte preferate?
- Îmi place foarte mult melodia lui Edith Piaf „Je ne regrette rien”, iar cărţi sunt mai multe, cea care îmi vine în minte acum este „Agonie şi extaz” de Irving Stone.

- Te rugăm să le adresezi un mesaj cititoarelor noastre cu ocazia zilei de 8 Martie.
- Încercaţi să trăiţi în fiecare zi ca şi când ar fi ultima, iar atunci când credeţi că nu există speranţă priviţi în ochii unui copil sau gândiţi-vă la o grădină înflorită în luna mai. Să aveţi o primăvară minunată!

Corina Diamanta Lupu
Bucureşti
7 martie 2012
 
Referinţă Bibliografică:
„A FI MAMĂ ESTE CARIERA CEA MAI DE SUCCES DIN TOATE TIMPURILE ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT” / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 432, Anul II, 07 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!