AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 639 din 30 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

 1980 AM DEVENIT MAISTRU PRINCIPAL MINER
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

1980 AM DEVENIT MAISTRU PRINCIPAL MINER  

 

Desigur că atunci când te califici într-o meserie îţi doreşti să ajungi mai sus pentru a câştiga mai bine. Miner fiind îţi doreşti să ajungi maistru, iar dacă reuşeşti să devii maistru, vrei să fii maistru principal. Treptele de urmat sunt grele şi au multiple piedici inerente. În primul rând trebuie să ai o vechime în meseria şi funcţia respectivă. Astfel că pentru mine trecerea timpului avea anumite semnificaţii. În anul 1977 cel care îmi fusese primul meu maistru principal Pavel CREŢU avea să iasă la pensie. Cu vreun an înainte inginerul Vasile CĂPRAR m-a chemat să lucrez cu dumnealui în raionul minier de producţie pe care îl conducea de mai multă vreme cu destul succes. Se prea poate că nea Pavel cum îi spuneam prim maistrului CREŢU să-mi fi pus o vorbă bună ca să-l înlocuiesc la conducerea schimbului C din cadrul raionului. Raionul era destul de mare şi avea sarcini de producţie destul de mari, astfel că responsabilitatea conducerii unui raion minier avea o importanţă deosebită în cadrul Întreprinderii Miniere Moldova Noua. Astfel că la 1 mai 1977 când moş CREŢU a ieşit la pensie am fost numit şef de schimb în locul dumnealui.  

În vara anului 1980 am dat examenul pentru promovarea ca maistru principal miner, iar de la 1 septembrie 1980 am fost promovat în noul grad. Eu ocupam postul de maistru principal încă din anul 1977 când nea Pavel CREŢU s-a pensionat. Ce aveam de făcut ca maistru şef de schimb? În subordine aveam alţi 4 maiştri şi peste 100-150 de muncitori. Fiecare maistru îşi avea un revir compus din cel puţin 5 abataje productive şi alte lucrări auxiliare sau de investiţii, suitoare sau galerii de pregătire. Aveam în subordine o echipă de transport compusă din mecanici de locomotivă, care asigura transportul minereului de la abataje la puţul care scotea vagonetele la suprafaţa minei. Pe lângă fiecare locomotivă exista un însoţitor aşa numitul cuplător de vagonete. La schimbul întâi primeam şi multe echipe de întreţinere care lucrau numai în schimbul unu pentru a nu încărca cheltuielile de producţie a întreprinderii. Pentru lucrările de puşcare din lucrările productive aveam şi artificieri calificaţi şi autorizaţi în acest sens. Pentru lămurirea cititorului neavizat precizez că un revir era un mic sector de lucru care revenea unui maistru miner.  

Referinţă Bibliografică:
1980 AM DEVENIT MAISTRU PRINCIPAL MINER / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 639, Anul II, 30 septembrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!