CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 636 din 27 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

 1966 MINER LA MOLDOVA NOUĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1966 MINER LA MOLDOVA NOUĂ  

 

Prin calificarea de miner dovedeşti ca poţi lucra în orice mină şi în orice condiţii. Nu este chiar aşa. Spun asta cu toate că minele din Munţii Apuseni le cunoşteam, în plus aveam şi o experienţă la mina Leşul Ursului, când am ajuns la Moldova Nouă mi se părea că am intrat în necunoscut. Primul schimb a fost unul de noapte. Imediat am fost repartizat ca miner şef de schimb la pregătirea unui nou abataj care începea din galeria de bază a orizontului -59, orizont care era baza tunelului Flotaţie – Suvarov prin care se transporta minereul spre Uzina de preparare. Totul mi se părea nou! Orizont, galerii, vagoneţi, oameni. Banatul era o nouă descoperire pentru mine, dialectul de aici mi se părea ceva necunoscut, şi totuşi! În primul schimb am primit ca ortac de lucru un vagonetar şi el nou angajat pe nume Craiovan Nicolae din localitatea Coronini, dar aveam ca vecini cu frontul de lucru o echipă formată din sârbi localnici. Aceştia vorbeau doar sârbeşte şi cum învăţasem ceva rusă în liceu înţelegeam câte ceva din discuţiile lor. Nu mam arătat a fi cunoscător, însă şi-au dat seama că ştiam ceva când m-au văzut că citesc un ziar localnic scris în limba sârbă. De atunci oridecâteori eram prin preajma lor vorbeau româneşte.  

Brigada era condusă de un miner maghiar venit din Ardeal şi era schimbul 2. Când am fost prezentat ca fiind minerul din schimbul 3 a început să râdă fiindcă şi el era destul de tânăr. Am făcut cunoştinţă şi mi-a comunicat cum era obiceiul ce aveam de realizat în schimbul meu dându-mi cheia de la lada cu sculele locului de muncă şi mi-a prezentat pe al treilea membru din echipa mea care avea să vină în ziua următoare. Aveam să lucrăm împreună vreo câteva luni bune până când un brigadier mai în vârstă m-a solicitat să intru în brigada lui pentru săparea unui suitor. Fiindcă între timp Vagonetarul Craiovan Nicolae se acomodase cu stilul meu de muncă, acesta mi-a spus că doreşte să vină şi el cu mine la noul loc de muncă. Pe atunci aveam ca şef de sector, cum era organizată mina pe atunci, pe tânărul inginer Ion BUREŢEA. Dintre maiştri amintesc pe Pavel SILITRA şi Gheorghe BEREŞ meseriaşi cu vechi state în minerit pe la alte mine.  

Săparea unui suitor nu este un lucru chiar simplu şi faţă de alte lucrări miniere, este o lucrare mult mai specială. Suitorul nostru era unul de legătură între orizonturi ale unui abataj pe unde trebuia să se aducă sterilul pentru rambleiere dar şi având funcţia de aeraj. Brigadierul nostru Negrea Ion era un tip mai în vârstă, oltean de origine, dar un om cu multă experienţă în minerit. Obligaţiile sale era să ne asigure sculele necesare, lemnul şi totul ce depindea de organizare. Noi muncitorii din subordine trebuia doar să ne executăm sarcinile ciclului de lucru stabilit. Pe atunci mina fiind nouă utilajele din dotare erau la suficiente şi în toatlitate noi. Pentru perforarea frontului foloseam nişte perforatoare speciale pentru suitori tip Tampella care aveau avantajul că burghiile de perforat se foloseau în seturi ceea ce ne uşura mult procesul de perforare. Roca era destul deconvenabilă, dar aveam şi probleme atunci când ajungeam în straturile cu banatite care erau roci mult mai fiabile şi trebuia să fim atenţi la perforare pentru a nu se forma spaţii mari. Trebuia să folosim acele măşti atipraf pentru a nu inhala praful rezultat de la perforarea găurilor. Problemele mari veneau după ce se executa puşcarea cu explozivi care produceau multe gaze toxice şi aerisirea locului de muncă ne dădea mari dureri de cap, la propriu. Spun la propriu fiindcă dacă frontul nu era bine aerisit ne puteam gaza, adică intoxica cu bioxidul de carbon ca rezultat al exploziei găurilor de mină. Acum în momentele când îmi aduc aminte de cum trebuia să lucrăm mi se pare destul de greu. Dar atunci nu îmi păsa de multe lucruri şi le realizam ca şi cum ar fi fost foarte normale.  

Referinţă Bibliografică:
1966 MINER LA MOLDOVA NOUĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 636, Anul II, 27 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!