CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Dora Alina Romanescu         Publicat în: Ediţia nr. 1810 din 15 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Dora Alina ROMANESCU - COMOARA DE PE PUNTEA VIEŢII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Titina Nica şi Alexandru Florin Ţene, mi-au dăruit o stare de bine ieşită din comun, de cum ne-am întâlnit în gară la Mangalia. Cu faţa mereu zâmbitoare, Titina cucereşte din primele cuvinte, te face să simţi că o cunoşti „de o viaţă” iar cînd te desparţi de ea îi simţi lipsa, îţi doreşti cu ardoare să o întâlneşi din nou, în timp ce Florin este un fin observator a tot ce se întâmplă în jurul său, un intelectual de viţă nobilă care vorbeşte cu înţelepciune, spune lucrurilor pe nume, cu un zâmbet uşor, uitat sau ştiut, în colţul guri, cu care te îndeamnă să simţi puterea adevărului în care a trăit şi muncit de când se ştie. Doi oameni minunaţi, cum rar întâlneşti în lumea agitată, stresantă în care trăim, amândoi într- o perfectă armonie ca familie şi în cuvântul scris, ca scriitori.  
 
Am descoperit-o pe Titina Nica Ţene în romanul „Viaţa ca o punte” care m-a fascinat de la prima până la ultima filă. Autoarea îşi compară viaţa cu o punte şi şi-o descrie cu simplitate, într-o manieră proprie, îmbrăcată în haina imaculată a adevărului, presărată cu învăţămintele sănătoase ale ţăranului român, uşor ironice, hazli, sarcastice şi foarte adevărate.  
 
Fiecare cuvânt din cartea Titinei Nica Ţene are o ţintă sigură care ori mângâie sau doare, răscoleşte, îţi stârneşte amintiri, te bucură sau te cutremură...şi toate la un loc ne dau o stare de bine, ne învăluie în haina strălucitoare a bucurie de a trăi: „Sunt fericită că pot să merg, pot să văd, pentru că voi sunteţi sănătoşi şi mai ales că vine din nou Crăciunul. E puţin?” Nu-i puţin! Este foarte mult! Este o comoară în bogăţia sufletească a Titine Nica Ţene, pe care am descoperit-o şi eu.  
 
Am devenit mai bogată spiritual cititind romanul „GEAMĂNUL DIN OGLINDĂ” a distinsului scriitor Alexandru Florin ŢENE. Un roman în care autorul relatează evenimentele din viaţa personală sub semnul celor zece porunci biblice şi din care avem oportunitatea să-i cunoaştem zbuciumul, revolta împotriva mizeriei umane , a ticăloşilor, care indiferent de epocă în care trăim, ei tot îşi fac veacul, să-i descoperim ura împotriva mentalităţilor şi a obiceiurilor rău famate, cu care s-a întâlnit de-a lungul vieţii sale.  
 
Năpădit de amintiri „precum cârdul de vrăbiuţe asupra unui codru de pâine aruncat în grădina din faţa casei” echilibrul scriitorului este susţinut de dragostea mereu vie a soţiei sale, de zâmbetul ei cald, de atmosfera plăcută ce i-o crează şi care are rolul de a-l linişti, de a-l readuce la realitatea în care trăieşte, de a-l scoate din vârtejul evenimentelor trăite altădată, care uneori l-au întors în timp şi l-au acaparat în totalitate. „Geamănul din oglindă” este o carte scrisă cu sufletul, emoţionantă, răscolitoare, încărcată de adevăr, interesantă, care nu-ţi poate lipsi din biblioteca sufletului.  
 
Am descoperit familia Titina şi Florin ŢENE şi ca poeţi. Fiecare vers al Titinei are un mesaj, un strigăt de durere sau bucurie. Poeziile sale sunt presărate cu amintiri dragi din copilărie, poveşti de viaţă pline de învăţăminte, duioase, cutremurătoare, dureros de adevărate.  
 
Versurile poetei sunt calde, ritmice, muzicale, te cuceresc de la primul cuvînt, îţi răscolesc sufletul sau ţi-l fac să plutească fericit. Versurile din „Cheia bătrânei” te cutremură, adevărul ce se regăseşte în fiecare cuvânt doare până peste poate, dar din păcate nu poate fi ascuns, este o realitate crudă în care se regăsesc o parte din părinţii bătrâni, care devin povară pentru cei cărora le-au dat viaţă. „Fii, măicuţă mulţumită/ Să ne-ajuţi pe fiecare!/ Cine astăzi ţi-ar mai da/ Farfuria cu mâncare!//”  
 
Poemele „Copilul a îmbătrânit... „Izvorul din tugă”, „Mama”, „Bătrâna doamnă cu sclipici...”, sunt secvenţe din viaţa cotidiană, sau incursiuni pe tărâmul minunat al amintirilor dragi din copilărie, care îţi dau fiori de bucurie sau de tristeţe. Titina Nica Ţene este o poetă talentată care sădeşte mângâire în sufletele cititorilor săi, a cărei poezie pătrunde şi-n marile uitări, este poeta de „sărbătoare” care dăruieşte iubitorilor de poezie lacrimi şi zâmbete, întristare şi fericire.  
 
Poemele lui Florin sunt mai sobre, cu versuri expresive, uneori melancolice, alteori pragmatice, dar îmbrăcate în sentimentele ascunse ale sufletului ancestral şi călător al poetului. „Veghează poetul la cerul lui de hârtie,/ Scriindu-şi pe el gânduri turnate-n poezie.”  
 
În volumul „Întoarcerea statuilor,” poetul Alexandru Florin Ţene a adunat cele mai frumoase şi sugestive poeme care au izvorât din sufletul lui iubitor, îndrăgostit de poezie: „rătăcind printre stele/ şi ars de dor,/ îmi pun aripi şi zbor.” „Singurătatea poetului de cursă lungă” conturează destinul zbuciumat dar atât de sensibil al poetului:  
 
„stau pe o piatră de gând şi ascult/ tăcerea din versuri.”  
 
Menirea poetului este: „Cale lungă, are poetul călcând pe lumina ce vine/ sorbind mierea cuvântului din ţâţa unei albine.” „Poeţii nu mor niciodată,” „ci se-torc în cuvinte” şi se aşează la „Cina cea fără de taină” sau se refugează în „Gara poeţilor; „când prin noapte buzunărită de scaieţi/ trece un tren de cuvinte cu poeţi.” Fiecare poem are o destinaţie precisă, este poleit de strălucirea cuvintelor care valsează fermecător, în ritm cadenţat, cu paşi de lumină, dăruind iubitorului de poezie un „Spectacol de dincolo de cortina cerului.”  
 
„Între două speranţe,” poetul face un „Popas sublim,”îşi spune „Rugăciunea zilei,” apoi îşi conturează o „AUTOBIOGRAFIE” după care, liniştit, pe înserate, scrie „Poemul cu păcate.” Poemele lui Alexandru Florin Ţene sunt nestemate strălucitoare care împodobesc sufletele cititorilor, poetul împletind cu măiestrie cuvintele , precum un vrăjitor,încărcându-le cu taine ascunse, tandreţe, dor şi nelinişti greu de înţeles de muritori de rînd, dar care-i scot în evidenţă originalitatea, expresivitatea, harul şi talentul nativ al acestuia.  
 
Am avut oportunitatea să fiu în preajma multor personalităţi din lumea scrisului, oameni cu har, dar care odată ajunşi pe culmile gloriei, în vârful piramidei, nu mai privesc înapoi spre cei rămaşi la statutul de oameni simpli...Poate că e firesc...sau chiar le este greu să se mai întoarcă în timp...  
 
Ceea ce m-a impresionat profund la Titina Nica şi Alexandru Florin Ţene, a fost naturaleţea, normalitatea, simplitatea cu care trăiesc printre semenii lor. Nu se mândresc, nu se laudă, nu se preamăresc, nu critică, nu hulesc, nu se revoltă, Ci dăruiesc înţelepciune, prietenie, frumuseţe sufletească, linişte, sensibilitate şi multă iubire. Florin şi Titina ŢENE sunt prozatori şi poeţi minunaţi, talentaţi, cu har, dar în acelaşi timp sunt români adevăraţi care au darul să-şi exprime sentimentele într-o perfectă armonie cu sufletul. Cunoscându-i pe Titina şi Florin Ţene, Dumnezeu m-a binecuvântat cu o „comoară” de pe puntea vieţii.  
 
Referinţă Bibliografică:
Dora Alina ROMANESCU - COMOARA DE PE PUNTEA VIEŢII / Dora Alina Romanescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1810, Anul V, 15 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dora Alina Romanescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dora Alina Romanescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!