CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1393 din 24 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (10) – VICTORIA SOCIALISMULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Motto:  

„Priviţi aceasta raţă
Deşi e moarta zboară
Şi ce o ţine-n viaţă
E dragostea de ţară...”
 

(Adrian Păunescu)  

În anii '70 ai secolului trecut, tovarăşii de la judeţeana de partid şi de la consiliul judeţean au avut o frumoasă iniţiativa cetăţeneasca, în urma indicaţiilor preţioase primite, evident, de la centru. Ei au propus şi au fost aprobaţi în unanimitate, că în spaţiile libere dintre blocuri, în loc să fie plantate tot felul de flori decorative, dar inutile din punct de vedere gospodăresc, să fie însămânţate sau răsădite legume comestibile spre folosul locatarilor. Şi pentru a păstra şi un aspect frumos plus o viitoare perspectivă, să se sădească la intervale egale, câte un copăcel, legat de un păr care să-i asigure stabilitatea. Aceşti puieţi urmau să simbolizeze victoria socialismului prin fructele care erau aşteptate în viitor.  
 
Blocul nostru avea patru etaje, iar la fiecare etaj erau patru apartamente, aşa că în prima duminică s-au adunat cu entuziasm vreo câţiva locatari, dintre care doi au adus chiar hârleţe. Unul era plutonier de miliţie, un om gospodar care avea nostalgia satului patriarhal, dar şi convingerea că ordinul nu se discută, celălalt era un profesor pensionar care predase limba rusă şi cunoştea teoria lui Lîsenco. O vecină care lucra la un aprozar contribui cu câţiva cartofi foarte preţioşi şi, la modul discret, promise ca în maximum o săptămână va face rost şi de ridiche.  
 
Eu, care locuiam la primul etaj, m-am obligat să stropesc gradina săptămânal, în fiecare joi, exceptând cazurile când aveam şedinţa sindicală. Puieţii fructiferi au fost furnizaţi de primărie împreună cu parii care trebuiau să-i sprijine.  
 
Adevărul este că m-am străduit pe cât am putut să ud pământul răscolit precum şi copăceii care fuseseră plantaţi la cinci metri unul de altul. Cu cartofii nu aveam deocamdată nici un control, ridichile nu ştiu dacă fuseseră procurate, dar puieţii arătau bine, aveau frunză, erau de înălţimea parilor şi aşteptam nerăbdător să-i văd crescând. Numai că după câteva zile, frunzele au început să se ofilească, unele să cadă şi toate semnele indicau că puieţii nu s-au prins. Am continuat totuşi să aduc la fiecare o cratiţă cu apă proaspătă în fiecare joi, chiar dacă plouase în ajun... După cam trei săptămâni am înţeles însă că efortul meu este zadarnic, copăceii îşi pierduseră toată frunză, ramurile plăpânde se pleoştiră şi nu se puteau deosebi prea mult de parii subţiri de care erau legaţi.  
 
Am considerat că e de datoria mea să-i contactez pe cei doi vecini pe care îi consideram implicaţi în misiune şi erau mai pricepuţi decât mine, adică pe plutonier şi pe profesorul de limba rusă. Plutonierul a venit cu nevastă-sa, a pipăit tulpina aproape de rădăcină şi a tras concluzia că solul nu corespunde. După alte două zile, a coborât şi profesorul. Amândoi am privit la munca noastră care nu dădea rod şi, deodată, faţa i s-a luminat:  
- Priveşte, a spus bucuros. E plin de muguri noi nouţi...  
Aşa era. Mugurii ieşiseră cu verdele lor timid şi proaspăt, promiteau să se înmulţească, să crească... Vivat, crescat, floreat! Am spus entuziasmat. Trăiască acest simbol al victoriei socialismului!  
- Adevărat grăieşti, a spus profesorul şoptit.  
De ce şoptit? Pentru că puieţii continuau să se usuce, dar înmuguriseră parii de sprijin. Victoria socialismului era asigurată, simbolul funcţiona perfect.  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
24 octombrie 2014  
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (10) – VICTORIA SOCIALISMULUI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1393, Anul IV, 24 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!