CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: George Safir         Publicat în: Ediţia nr. 283 din 10 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Ziua proastă se cunoaşte de dimineaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Salut,Vasilică! 
  
- Hai să trăieşti, Mitică! 
  
- Ce faci? 
  
- Am ieşit de la schimbul trei. N-am închis un ochi toată noaptea! Am avut o comandă specială, nişte piese pentru jidani, zise Vasilică, căscând de somn. Şi mi s-a stricat şi maşina, strungul. 
  
- Pentru jidani? Adică pentru ... o vrei? Dar cine o să primească bani frumoşi? 
  
- Pe dracu! Ăăă... poate tu... "o vrei!"Ha, Ha, Ha! Ăştia sunt cei mai zgârciţi dintre partenerii noştri! Ştii cum zic ei? 
  
- De unde să ştiu eu? N-am lucrat niciodată cu jidanii! Cum zic? 
  
- Spun că dolarii nu cresc în măslini! 
  
- Au dreptate şi ei, dacă ar fi crescut în măslini, cred că erau vandalizaţi de mult. Bieţii măslini! Nu ştii ce au păţit lebedele din Austria?... Ai bani la tine? 
  
- Am ceva, dar trebuie să fac cumpărături pentru casă. 
  
- Lasă cumpărăturile, hai la una mică! După aia mergem la mine acasă şi-ţi dau banii. 
  
Au mers băieţii şi s-au cinstit la primele ore ale dimineţii. Cum nu au pus nimic de-ale gurii pe limbă nu le-a trebuit mult să se ameţească. Au vorbit de una, de alta, adică de ... femei! S-au mai lăudat, au mai înjurat echipa de fotbal a lui Becali şi, bineînţeles, guvernul ăsta incompetent condus de preşedintele impostor, corsarul Băse! Cât despre primele ministru ... ăsta e nevinovat, nu intră în discuţie întrucât bocăneşte degeaba, fără noimă! 
  
S-a stârnit o ploaie deasă şi rece. Tuna şi fulgera. Vasile era el ameţit, dar ştia că nu poate intra în casă fără să fi cumpărat pâine şi ceva de-ale gurii. Atât îi mai trebuia! Nu-l va spăla nici toată ploaia asta de gura ascuţită a nevesti-si. 
  
- Mitică, ai zis că mergem la tine, să-mi dai banii ...  
  
- Mergem, Vasilică ... hâc!... dar nu vezi ce... hâc! plouă... hâc!... afară? Ţi-i dau mâine ...  
  
- Băi, nu fi cotarlă, că acuşi îţi dau una peste bot de nu te mai scoli de ... hâc!... de jos ... hâc! Auzi tu? 
  
- Hai, mergem prin... hâc!... ploaie? Ha,Ha! râse Mitică văzând cum turna Dumnezeu cu găleata. 
  
Au plecat, Mitică nu locuia departe, dar ploaia i-a udat până la piele. 
  
Ajunşi în casă s-au dezmeticit de-a binelea. Mitică s-a schimbat de haine. 
  
- Băi Vasile, tu parcă te pricepeai la frigidere, aşa ţin eu minte. 
  
- Da, n-am secrete cu ele. Ai probleme? 
  
- Nu se mai opreşte compresorul, merge de nebun. 
  
- Dă-mi o şurubelniţă, cred că e termostatul, sigur e. 
  
Mitică i-aduce pijamalele sale ca să se schimbe de hainele ude -leoarcă. Şi, bineinteles, şurubelniţa. Până avea să se uite Vasilică la frigider, să-l repare, Mitică va coborî până la magazinul de la parter să cumpere bere, ca să se dreagă. 
  
Nici bine n-a ieşit pe uşă că-şi face apariţia soţia. Văzându-şi „soţul” în pijamale cu prima jumătate de corp introdusă în frigider, s-a gândit că n-ar fi rău să se mai joace cu el ca odinioară. Aşa că s-a apropiat tip-til, a băgat palma dreaptă între coapsele bărbatului şi l-a strâns cu băgare de seamă de testicule. După care a fugit repede după tocul uşii de la bucătărie. Aştepta să vadă reacţia bărbatului. Cine ştie? Poate - poate! 
  
Vasilică, luat prin surprindere, fu străfulgerat de cel mai pervers gând: “Oare dracul ăsta se dă la mine, s-a bolânzit?” Întoarse cu iuţeală capul, dar se lovi cu tâmpla de colţul vaporizatorului şi se prăbuşi cu faţa în sus, izbindu-se cu ceafa de gresia rece şi dură. Leşină. 
  
Femeia a ţipat ca din gaură de şarpe.  
  
-Un străin în casa mea! 
  
Tocmai a intrat pe uşă soţul. Se bâlbâiau amândoi în timp ce Vasile zăcea întins cu “roatele” în sus. Soţia, în sinea ei, se credea vinovată ca nu cumva să-l fi strâns prea tare de acele părţi delicate ale corpului. Avu un moment de inspiraţie si sună la „Salvare”. Şi, ca niciodată, ăştia au sosit în timp record. 
  
Brancardierii coborau scările cu rănitul pe targă. Fiind zgâlţâit bine, Vasile şi-a revenit şi a început să-i roage pe salvatori să-l lase în pace, că el nu are nimic. Mitică era şi el de faţă ca să confirme această tărăşenie. 
  
Înţelegând ce s-a întâmplat, brancardierii au început să râdă de se prăpădeau. Cel din faţă, uitând ce sarcină avea, s-a prins cu mâinile de burtă. Nu mai putea de atâta râs! Aşa ceva nu i s-a întâmplat în cei peste douăzecişicinci de ani de meserie. 
  
L-au scăpat pe Vasile de pe targă. Acesta s-a dus de-a berbeleacul pe treptele scării până la prima platformă. Brancardieri râdeau în continuare. 
  
- Iaca, acum trebuie să mergem la ortopedie, ţi-ai rupt piciorul! Dacă e bal, bal să fie! 
  
Vasile stă acum în pat, internat. 
  
Are piciorul în ghips, legat cu o faşă, atârnat de tavan la patruzecişicinci de grade. 
  
Citeşte ziarul. Guvenanţii anunţă măsurile de austeritate. I se va tăia şi lui douăzecişicinci la „sulă”, pardon, la sută, din salariu. Şi nici banii de la Mitică nu i-a mai văzut! "Dar ce nevastă are dracu' ... !" 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua proastă se cunoaşte de dimineaţă / George Safir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 283, Anul I, 10 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!