AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Istorie >  


Autor: Ionel Davidiuc         Publicat în: Ediţia nr. 555 din 08 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

ZIUA NAŢIONALĂ

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ZIUA NAŢIONALĂ  
  
Nu păşi azi cu sfială, 
  
Nu lăsa speranţa-n vânt! 
  
Azi, e Ziua Naţională, 
  
Noi avem un legământ! 
  
Dragi români, aveţi o mamă 
  
Ce cu drag v-a legănat, 
  
Azi nici nu băgaţi în seamă 
  
Cât de mult v-aţi depărtat! 
  
Risipiţi în lumea-ntreagă, 
  
La câştig şi-un trai mai bun, 
  
Puţini pot să înţeleagă, 
  
Dorul de pământ străbun! 
  
Azi, e Ziua Naţională 
  
Şi nu poţi uita uşor, 
  
Tihna din casa natală 
  
Şi-al românului scump Dor: 
  
Unitate. . .Ţara-ntreagă 
  
Şi stăpân pe glia lui!  
  
Puţini pot să înţeleagă, 
  
Firea românaşului! 
  
Ştie a munci, nu-i şagă, 
  
Om mai harnic ca el, nu-i! 
  
Îţi dă inima întreagă, 
  
Un cuvânt bun, dacă-i spui. 
  
Amărât a fost într-una, 
  
Şi cu cizma pe grumaz. . . 
  
Când îl îndoia furtuna, 
  
El, cu lacrimi pe obraz, 
  
O lua tot de la capăt 
  
Şi mereu, tot mai tenace, 
  
Numai Dumnezeu, cu mila, 
  
Ştia ce în suflet zace. . .  
  
Nu păşi azi cu sfială, 
  
Nu lăsa speranţa-n vânt! 
  
Azi, e Ziua Naţională 
  
Noi avem un legământ! 
  
Gând la gând şi mână-n mână, 
  
Azi la mare-aniversare, 
  
Pentru Patria Română, 
  
Pentru România Mare 
  
=01 decembrie 2000=  
  
De fiecare dată cînd sărbătorim ziua naţionaţă, un sentiment de amărăciune răbufneşte în toată fiinţa mea. Îmi amintesc şi resimt acea strângere de inimă care am avut-o în urma unei vizite în Cernăuţiul nostru drag şi în Basarabia noastră îndoliată şi recent, citind pe nerăsuflate cartea: ,,Destin bucovinean”, unde o femeie simplă, Aniţa Nandris-Cudla, descrie tragedia celor 20 de ani de supraveţuire în Siberia. Dragul meu cititor, caută cartea, citeşte-o şi nu uita ce spune editorul în final: ,,Pământul de legendă al Moldovei a fost obiect de ruşinoasă târguială pentru 3 imperii: Otoman, Austro-Ungar şi Sovietic. La 1775 a fost vândut de otomani, Austro-Ungariei şi a suportat 143 de ani de umilinţă a imperiului habsburgic. Neamul nostru fără noroc a avut numai 22 de ani de libertate, din 1918 până-n 1940. Poate ar fi avut un alt destin, dacă în acel an de pomină, 1940, cei doi tirani Stalin şi Hitler, nu s-ar fi înţeles să-l înrobească din nou, acaparându-l imperiul sovietic, din care Bucovina nu a făcut parte niciodată în istoria ei. Neamul nostru din teritoriile ocupate a fost pus de Ştefan cel Mare la hotarele de Nord a Moldovei şi rezistă de aproape 200 de ani, unui crunt proces de deznaţionalizare, răbdând bătaia de joc a străinilor. Fiecare palmă de pământ, fiecare sat are istoria lui cu dramele sufleteşti ale fraţilor noştrii. Numai un exemplu: Satul Mahala, în ciuda rezonanţei turceşti a numelui său, este un frumos şi autentic sat românesc la 7 km de Cernăuţi. Numele lui vechi Ostriţa, e menţionat în uricul de danie a lui Ştefan în 1473, când satul şi moşia Ostriţa, au fost închinate mănăstirii Putna. Numele ia fost schimbat de turci când au stăpânit Cetatea Hotinului. Continuând cele spuse mai sus, în 1940 acei oameni blajini din Bucovina şi Basarabia, după ce au ieşit dintr-o lungă noapte a istoriei de un secol şi jumătate, nu ştiau că trăiesc ultimul an de bucurie şi libertate, din cei 22. Fără nici un avertzisment, tancurile şi puhoiul roşu al ruşilor îi înghite ca lava unui vulcan, în 28 iunie 1940. Priveau îngroziţi ceea ce se chema pactul Ribbentrop-Molotov, care îi obliga la o nouă şi lungă robie.” Nu trebuie să uităm nici să iertăm atrocităţile comise şi chinurile fraţilor noştri de când cizma străină stă pe grumazul lor. Nume schimbate, schimonosite, cruci distruse şi morminte profanate. Graiul nostru dulce, pocit, istoria falsificată, lacrimi pe obrazul celor mai vârstnici, derută şi îndoctrinarea interesată a celor tineri. Asta pătimesc fraţii noştri din teritoriile ocupate. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să înţeleagă urmaşii noştri şi lumea întreagă că, acele meleaguri cu tot ce respiră şi există acolo, au fost dintotdeauna româneşti.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ZIUA NAŢIONALĂ / Ionel Davidiuc : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 555, Anul II, 08 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Davidiuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Davidiuc
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!