CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 655 din 16 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

ZIUA MINERULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ZIUA MINERULUI  

 

Despre ziua minerului am auzit destul de târziu. Chiar fiind elev la o şcoala profesională de mineri nu prea ştiam despre această zi! Asta fiindcă vara când era sărbătorită această zi noi eram în vacanţă. Devenind muncitor miner am intrat cumva în temă fără să particip efectiv în primii ani de subteran. Este adevărat că se făceau petreceri organizate de sindicate la început, ca după venirea la putere a lui Nicolae CEAUŞESCU noul partid comunist căuta să fie implicat în orice acţiune de unde se putea spune că ,,partidul e în toate”. Astfel că Ziua Minerului începea să aibă mai multe semnificaţii.  

Datele istorice confirmă grevele minerilor din 1929 din Valea Jiului, înăbuşirea greviştilor cu o brutalitate ce avea să se repete şi la Atelierele Griviţa din Bucureşti în 1933. Acţiunea regimului popular instaurat în România după 1945 avea să aducă ceva nou şi astfel s-a instituit în 1951 data de 6 august ca Zi a Minerului. În acest deceniu 1951 – 1960 industria minieră din România a cunoscut un mare avânt ca şi în deceniul 1961 – 1970.  

Ce se întâmpla de fapt la Ziua Minerului? În oraşele miniere erau trimise ansambluri folclorice cu cei mai reprezentativi interpreţi din zonele geografice apropiate cu concerte susţinute pe stadioanele din localităţile respective. Intreprinderile miniere acordau minerilor premii pentru ca aceştia să aibă ce să cheltuiască la aceste sărbători. Se acordau titluri onorifice celor care erau desemnaţi ca fiind cei mai buni, adică aveau realizări în producţie. Nu întotdeauna medaliile şi distincţiile se acordau celor mai merituoşi, ci se premiau cei care duceau şi munca politică din acele vremuri, chiar dacă nu meritau nici premii şi nici distincţii.  

 

Referinţă Bibliografică:
ZIUA MINERULUI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 655, Anul II, 16 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!