CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Ziua Îndrăgostiţilor, “pe strada mea”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor! Deja toate magazinele şi-au redecorat vitrinele, cu îngeraşi şi inimioare, au aprovizionat standurile cu mărfuri...potrivite evenimentului! 
  
E un bun prilej pentru fete de mers la coafor, la cosmetică, la masaj, la manichiură, pedichiură...un salon SPA...o sală de fittnes...un bazin...shopping. Uffffff...vai, ce alergătură! Trebuie să fii cât mai frumoasă...cea mai frumoasă! Tocuri cui, cu toate că nu merg încă bine cu ele, dar, la masă-n club dau bine...ori pe boxe, la dans...Rochia, cât mai mulată, decoltată...Dacă acum EL nu te va remarca...atunci când? Toate visează, printre genele pline de gel şi prelungiri hollywoodiene, un trandafir...o seară romantică...un dans sălbatic...un sărut nebun (atâta botox ...xilicon...tatuaj...ca să fie perfect)! 
  
Ei, îşi numără banii...îşi înduioşează mamele, taţii, bunicele...unii mai bagă mâna în portofelele părinţilor adormiţi cu telecomanda-n mână...la emisiuni grele, cu politică multă...Îşi verifică tubul de gel, sprayurile...parfumul de firmă...tricoul preferat...să fie macho...Fixează cu privirea cheile maşinii. Ce contează dacă o să fie ger ca în Alaska? Creasta trebuie să-i stea “beton” ori, dacă e genul bodyguard, chelia proaspăt rasă. 
  
E o altă generaţie, care vrea să pară dură...şi, de multe ori, este! 
  
Dragostea e o poveste 2/3 sex...în care doar „acţiunea” contează... 
  
Azi, la o clasă de-a IX-a, unul scria, într-un “interviu” luat colegului de bancă, despre petrecerea timpului liber, că plăcerea lui cea mai mare e să vină de la „curve”!!! Normal că toţi am reacţionat: unii s-au înroşit, alţii au aplaudat, cu chiuituri. Voiau reacţia mea. Sincer, mi s-a oprit un nod în gât. L-am felicitat pe cel cu pricina, spunându-i că, totuşi, mă îndoiesc de performanţele lui, la vârsta când nici mustaţa nu i s-a conturat, părând îngrijorată de sănătatea lui...ţinând cont de genul de fete vizitate. Apoi am mutat centrul de interes pe “reporterul” care a reuşit să smulgă celui intervievat...aşa o mărturisire. 
  
“Dar n-am spus aşa...şi nici n-am fost!” se apără “aventurierul”. 
  
Eeeeeeeee ... numai bine! Mi-au ridicat mingea la fileu ... şi-am putut vorbi, în continuare, despre responsabilitatea scrisului ... despre presa de scandal ... şi despre adevăr ... despre gravitatea unor astfel de afirmaţii. 
  
Aşa mi-am amintit, cum, de Sf.Valentin, am fost invitată la o fostă elevă de-a mea, la sat, unde făcuse o petrecere de revenire în ţară. Cât mi-a fost în clasă, am avut relaţii oficiale ... elev-profesor. În timpul studenţiei ei, la drept...m-a căutat de câteva ori...apoi am devenit bune prietene. La acea petrecere au fost fete şi băieţi de diverse vârste ... de la cea apropiată ei, până la vârsta părinţilor ei ... destul de tineri ... eu fiind pe la jumătatea distanţei ... ca etate.  
  
“Ce fel de fată e Valy?” îl întrebă, la un pahar, prietenul ei, din Bucureşti, pe un tânăr din sat. „E faină! Fată de trupă!” zise acela, cam ameţit, făcând cu ochiul. Nici una, nici două, se îmbrăcă bucureşteanul...se sui în maşină...şi abia când trecuse de Deva am remarcat şi noi că nu este. 
  
“Unde eşti?” îl întrebă organizatoarea petrecerii. 
  
“Ce-ţi pasă, târâtură?“ izbucni vocea de la telefon. 
  
Toţi eram mască! Cineva opri muzica. Valy era ... verde! 
  
“Ce te face să afirmi asta?” îl întrebai, luându-i fetei telefonul din mână. 
  
“Păi, ştiţi ce mi-a spus un băiat de la ea din sat? Că-i fată de trupă!” 
  
Acum amuţisem eu. Nu pricepeam ce e în neregulă să fii “fată de trupă”, adică veselă şi glumeaţă, prietenoasă cu toată lumea? 
  
Tânărul îmi închise telefonul în nas.  
  
“Dă-l încolo de sucit!” zise cu un zâmbet forţat Valy. “Pune muzica!” 
  
...dar tot cheful se sfârşise. Rând pe rând, invitaţii s-au retras. Băiatul din sat îşi cerea scuze nonstop...”Dar ce-am zis rău? Ce-am făcut?” 
  
Seara, am stat la poveşti, ca la priveghi. Atunci am aflat că toate casele de pe acea stradă, erau, cu acte, ale fostei mele eleve: casa părinţilor...a bunicilor materni...a bunicilor paterni...trei case de străbunici...două mătuşi fără copii...şi casa ei, aflată în construcţie încă...la şosea! Avea „strada ei”...şi plângea, atât de nefericită...de Sf.Valentin! 
  
“Alo! Alo! Familia Daminescu? Sunt tatăl lui Max (bucureşteanul)! Aş dori să vorbesc cu d-ra Valy.” 
  
Valy, ciufulită, cu ochii umflaţi de plâns şi somn dărâmat, se apropie tremurând de telefon. 
  
“S-a produs o gravă eroare...de înţeles. Eu sunt ofiţer de carieră...şi în casa noastră...la mici bârfe...mai foloseam, cu soţia, expresia fată de trupă pentru femeile de moravuri uşoare...Fiul meu a făcut, de la grădiniţă, toate studiile în germană...aici şi în Austria. Din păcate, unele expresii uzuale pentru noi, el nu le înţelege corect. Îmi cer eu iertare pentru incidentul produs. I-am explicat şi lui. E devastat! O să sune chiar el, după ce-şi mai revine. Încă o dată...iertaţi-l! Vă rog eu mult, domnişoara Valy!” 
  
Am plecat, cu un gust amar, străbătând „strada mea”...până la şosea. Acolo, mă aştepta un amic, pe care nu voisem să-l iau la petrecere, cu maşina. Atâta sunase, până dădu de mine. Şi pentru că nu crezuse că mi-am petrecut Ziua Îndrăgostiţilor într-un sat...”care nu apare pe hartă”...l-am convocat să vină după mine. Şi-a venit. 
  
“Dira, mai eşti prietenă cu ăla? Ştii...ăla cu maşina...Care a venit după tine, la mine la sat...”mă sună Valy ... cam după un an. 
  
Eu cunosc multă lume. Am mulţi prieteni...de-o zi şi de-o viaţă. După un efort de memorie, mi-am amintit despre cine fusese vorba. 
  
“Nu. De ce?” 
  
„Pentru că mi-l place mie!” 
  
Nu mică mi-a fost mirarea, ca, după o vreme, să mă caute şi la job. Avea în braţe un album de poze.  
  
Pe “strada ei”, de Dragobete, anul trecut (24 februarie), acest bărbat, surprins de o declaraţie premiată la radio, de Sf Valentin (14 februarie), pentru el, din partea năzdrăvanei, legase sute de baloane roşii, în formă de inimioară, pe care scria: 
  
”Te iubesc, Valy, pentru că eşti o fată de trupă!” 
  
Timişoara, 10.02.2012 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Îndrăgostiţilor, “pe strada mea” / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 406, Anul II, 10 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!