AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  ZIUA CULTURII NAŢIONALE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită prin numeroase evenimente în străinătate

EXTERNE
30 afişări  

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la 15 ianuarie, data naşterii marelui poet Mihai Eminescu, este marcată şi în străinătate, prin numeroase evenimente organizate de filialele Institutului Cultural Român (ICR), în colaborare cu alte instituţii.  

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RADU TUTA  

La Chişinău va avea loc miercuri o ceremonie de depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, urmată de un recital de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Cu sprijinul Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu' din Chişinău şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova, un grup de tineri actori şi artişti îmbrăcaţi în costume de epocă, semnate de artistul plastic Iurie Matei, vor crea ambianţa de secol XIX, ambianţă în care urmează să fie vernisată şi expoziţia 'Mihai Eminescu... şi timpul creşte-n urma mea!', la Rondul din spatele Statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. O altă expoziţie, intitulată 'Alexei Mateevici — Odă limbii române', este organizată la Biblioteca Naţională. Expoziţii sunt organizate şi în alte oraşe din Republica Moldova, precum la Edineţ, Bălţi, Soroca, Leova.  

La New York, pe 18 ianuarie va fi prezentată în premieră Ediţia facsimilată a 'Manuscriselor Mihai Eminescu', va fi dezvelit un portret al lui Mihai Eminescu la ICR New York, va avea loc un concert de lucrări selectate din perioada romantismului muzical şi va fi prezentată expoziţia intitulată "Dintre sute de catarge", reflectând multiplele direcţii ale artelor vizuale şi impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Vor fi expuse icoane pe sticlă, create de copiii de la Biserica Sf. Pantelimon din Bucureşti, dar şi lucrări ale unor artişti. O galerie de portrete ale poetului naţional şi de fotografii inedite însoţite de reproduceri ale filelor de manuscris, dar şi imagini ale lucrărilor de artă monumentală românească dedicate poetului vor fi prezentate în holul ce deschide sala Auditorium de la sediul ICR New York.  

Povestea de inspiraţie folclorică "Făt-Frumos din lacrimă", în traducerea spaniolă realizată de cercetătorul Ricardo Alcantarilla, este protagonista Zilei Culturii Naţionale organizate de Institutul Cultural Român din Madrid. Instituţia organizează o lectură a unor fragmente din basm, pentru copiii români şi spanioli deopotrivă. În acelaşi timp, prin amabilitatea Centrului National al Cinematografiei (CNC) şi a Societăţii Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA), se vor proiecta imagini din diafilmul Făt-Frumos din lacrimă, realizat în anii 70 în studiourile Animafilm din România.  

La Londra, actorul Constantin Chiriac va prezenta joi publicului britanic un recital inedit ce se află sub semnul a două spirite tutelare ale culturii române — poetul Mihai Eminescu şi povestitorul Ion Creangă, iar prof. dr. Nicolae Georgescu, editor al poeziei eminesciene, va participa la evenimentul organizat de ICR Paris.  

La sediul ICR Berlin va fi montată miercuri piesa de teatru "Marea iubire a lui Sebastian" cu Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria şi Istvan Teglas. Actorii Ion Caramitru şi Rodica Mandache, alături de alţi artişti români, vor fi prezenţi la Paris şi Berlin, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, informează site-ul Institutului Cultural Român (ICR).  

ICR Stockholm va marca Ziua Culturii Naţionale printr-un program avându-le în prim plan pe scriitoarea Gabriela Melinescu şi pe naista Dana Dragomir, două reprezentante ale culturii române stabilite în Suedia, în timp ce o serie de lucrări semnate de pictorii contemporani vor fi expuse în capitala Ungariei, începând de miercuri. De asemenea, ICR Budapesta va găzdui vineri vernisajul expoziţiei de fotografie artistică "Oraşe ale Uniunii Europene", organizată de Clubul Fotografic "Nufărul" şi Asociaţia "Euro Foto Art" din Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii din România şi dedicată Zilei Culturii Române (15 ianuarie) şi Zilei Culturii Ungare (22 ianuarie).  

Un eveniment literar special, cu titlul "Relaţiile de colaborare şi prietenie dintre scriitorii români şi israelieni", incluzând analiza apariţiilor editoriale din 2013, prezentări de carte şi lectură de poezie, va avea loc, marţi, 21 ianuarie, la sediul ICR Tel Aviv. AGERPRES (editor: Mariana Ionescu)  

 
 
Referinţă Bibliografică:
ZIUA CULTURII NAŢIONALE / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1111, Anul IV, 15 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!