CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Zile de octombrie la Chişinău
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
M-am bucurat când pe la jumătatea lui aprilie al acestui an, prietenii mei din Basarabia pe care nu-i văzusem vreodată, s-au gândit a mă invita la dânşii în Republica Moldova, cu o expoziţie de grafică închinată oraşului Chişinău, sub numele de * Chişinău la începutul secolului al XIX-lea.* 
  
Nici nu gândeam că din colţişorul inimii lor, totul a pornit cu sinceritate ! 
  
La începutul lunii octombrie, îmi mângâiam sufletul şi ochii cu frumosul peisaj, peste care parcă toţi pictorii din Republica Moldova, au vărsat de pe paletele lor pline de culori virginale în ocru şi siene naturale, verde în toate nuanţele cromatice, până la roşu învechit din vecul lui Ştefan cel Mare, peste coroanele codrilor de-alungul şoselei ce intră în Republica Moldova, îndată ce treci apa Prutului , pe la vama Albiţa . 
  
Prietenii mei de la Biblioteca de Arte – Tudor Arghezi ; Anastasia Moldoveanu, Aliona Vârlan, Alecu Deleu, graficianul Valeriu Herţa, Natalia şi alţi prieteni dragi, au spart în spirit bucătăresc din etaloanele româneşti, oricât de departe suntem unii faţă de alţii la sute de kilometri ; în plăcinte dolofane cu brânză şi varză, gustări tradiţionale moldoveneţti, struguri strălucitori precum aurul din podgoriile lor, ceai cald şi altele. 
  
După ce am stat de vorbă ceasuri întregi, simţindu-mă ca şi acasă, a doua zi am fost însoţită de generoasa prietenă Anastasia, să-mi panotez expoziţia de grafică, * Chişinău, la încerputul sec. al XIX-lea, la Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu- Haşdeu * din centrul oraşului, al cărui director este doamna Conf. Univ. Dr. Lidia Kulikovski, distins om de cultură şi promotor cultural, parcă protector spiritual al tuturor bibliotecilor din Chişinău, ce-i sunt în subordine, şi care mă aştepta cu expoziţia mea spre a fi prezentă la Simpoziopnul Internaţional * Chişinău – trecut şi viitor *, închinat oraşului la împlinirea celor 575 de ani de atestare documentară, ce urma să aibe loc , la sediul acestei biblioteci în data de 11 octombrie. 
  
Alături de mari personalităţi din Republica Moldova, România, Serbia, Bulgaria şi Franţa, prin expoziţia mea de grafică legată de oraşul Chişinău la începutul sec. al XIX –lea, cele 35 de lucrări închinate lui Stefan cel Mare şi Sfânt sub titlul *Ctitorii Ştefaniene *, cât şi din cărţile mele, ce le-am donat bibliotecii B. P Haşdeu, m-am bucurat de stima aprecierea şi admiraţia celor prezenţi, când la sfârşitul mesajului meu, am specificat cuvântul donaţie. 
  
În zilele ce au urmat, însoţită de Anastasia Moldovan – istoric, şi o altă prietenă, ghid în turism, m-am bucurat de vizitarea oraşului Chişinău; a anumitor puncte de cultură, esenţiale pentru viaţa culturală a oraşului, precum şi Bibliotecile Tg.-Mureş şi Transilvania, recent renovate, arătând precum celor din vestul Europei . Personalul fiecărei biblioteci, de înaltă ţinută în ceea ce priveşte pregătirea profesională !  
  
Parcul din centrul Chişinăului, m-a impresionat nu numai prin varietatea enormă a arborilor masivi şi zvelţi, ci prin impunătoarea statuie a marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care parca apăra cu temeinicie întraga alee a scriitorilor, şi ele adevărate opere de artă, bine amplasate şi bine conservate împotriva intemperiilor. Astfel, pe îndelete am salutat cu respectul cuvenit pe Eminescu, pe Arghezi, pe Creangă, pe Labiş, pe Alecsandri, pe Maiorescu, pe Sadoveanu, pe Vlahuţă cât şi pe toţi ceilalţi scriitori. 
  
Câteva ore, în după amiaza unei alte zile pline cu soare de octombie, am fost musafirii graficianului Valeriu Herţa, reputat artist în executarea de lucrări în mai multe domenii din genul artelor plastice, preşedintele Secţiei de Grafică al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, membru AIAP – UNESCO, lector superior la Universitatea Pedagogică de Stat * Ion Creangă *.  
  
Valeriu Herţa, prin marea sa bunătate, ne-a arătat atelierul de stampe, singurul din Republica Moldova, unde artiştii plastici cât şi studenţii, realizează aici tehnici mixte de imprimare; acvaforte, acvatinta, ac rece, mezzotino, linogravură, gravură pe carton, cologravură, sau alte tehnici mixte de imprimare. A fost pentru prima dată, când eu am văzut un asemenea atelier cu săli atat de mari şi cu aparatură imensă şi impresionantă. 
  
Tot atât de mult m-a impresionat drumul făcut pănă la Orheiul Vechi, unde m-am deplasat spre a vizita vestigiile arheologice carpato–dunărene–nistrene ale poporului român, şi anume cel mai important sanctuar cel de la Butuceni care reprezintă o veche aşezare dacică din timpul paleoliticului superior.  
  
Pe fundul albiei acestui sanctuar, şerpuieşte un râu lung însă nu prea lat, care din spusele unui călugăr bătrân ( de la Sf. Mănăstire ce se află sus pe colină) cu veacuri în urmă, pe acolo treceau corăbii. Urcând până sus la Sf. Mănăstire, prin bunăvoinţa aceluiasi călugăr, am putut vizita paraclisul unde se face slujbe, cât şi o parte din chiliile săpate în această colină de piatră, unde se ascundeau cu veacuri în urmă, băştinaşii locurilor, poate şi călugări, împotriva popoarelor migratoare. 
  
Acest loc de aşezare strămoşească al dacilor de pe aceste plaiuri moldave din veacurile trecute, constitue astăzi, un act demn de cercetare şi documentare pentru mulţi cercetători şi arheologi din Europa.  
  
Zilele petrecute la Chişinău printre fraţii basarabeni, au fost emoţionante fiindcă eu m-am aflat pentru prima dată aici; însă totul adecurs atât de firesc ca şi când eu, mă aflam acasă.  
  
Aici, l-am întâlnit pe Ştefan cel Mare şi Sfant cu mâna ridicată spre cerul albastru parcă rupt din tot aAlbastrul de Voroneţ, semnul Rugii către Maica Domnului, pentru apărarea neamului . L-am întâlnit pe Eminescu, pe Arghezi, pe Labiş.  
  
Aici, am vorbit şi am gândit româneşte !  
  
Aici, mi-am lăsat nostalgice amintiri, după care mă voi reântoarce .  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Zile de octombrie la Chişinău / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 289, Anul I, 16 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!