CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  


Autor: Simona Botezan         Publicat în: Ediţia nr. 324 din 20 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Zece mituri despre Central Intelligence Agency (CIA)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu ocazia “10th District Job Fair”- târgul locurilor de muncă guvernamentale, organizat din iniţiativa congresmanului Frank Wolf în Washington DC metropolitan area, unul dintre standurile cele mai vizitate a fost cel al Central Intelligence Agency.  
  
Reprezentanţii CIA au distribuit participanţilor interesaţi broşura “We'd like to Dispel 10 myths about working for the CIA”. Broşura demontează principalele 10 mituri legate de CIA, subliniind alte aspecte ale activităţii agenţiei. Standul CIA arăta că principala provocare ca angajat al agenţiei este construirea unei cariere de excepţie. Misiunile inteligente înseamnă a lucra în interesul naţiunii, iar succesul acestor operaţiuni depinde de calitatea oamenilor, de experienţa lor, de abilităţile şi inventivitatea lor. 
  
Aventuri individuale de culegere a informaţiilor secrete şi folosirea unor metode spectaculoase sau periculoase, aparţin exclusiv agentului 007 James Bond şi se întâlnesc numai pe platourile de filmare. Pentru alte detalii despre cariera la CIA puteţi accesa cu încredere şi fără riscuri pagina web a instituţiei: www.cia.gov 
  
MITUL 1 “ Nu îţi vei mai vedea niciodată familia şi prietenii dacă lucrezi la CIA” 
  
Angajaţii CIA lucrează cu documente şi informaţii secrete. Aceasta nu înseamnă că în afara instituţiei viaţa lor este secretă. Cariera la CIA este similară cu o carieră la orice altă companie americană importantă şi oferă multiple oportunităţi. Angajaţii din CIA Headquarter locuiesc în Washington DC, Virginia şi Maryland şi au un stil de viaţă identic cu al rudelor, vecinilor şi prietenilor lor. Participă la evenimentele sociale şi culturale ale comunităţii, au copii care merg la şcoală şi în aceleaşi locuri cu ceilalţi copii de vârsta lor. Multe dintre activităţile curente şi expertizele CIA sunt legate de obiective comerciale, industriale, culturale şi universitare. Familia, vecinii şi prietenii fac parte din viaţa angajatului CIA zi de zi, exact în acelaşi fel în care s-ar întampla şi dacă ar lucra la o altă companie. 
  
MITUL 2 “Toţi angajaţii CIA conduc maşini sport cu mitraliere în loc de ţevi de eşapament” 
  
Şi angajaţii CIA urmăresc cu plăcere filmele cu spioni, la fel ca şi cetăţenii care lucrează la alte companii. Ştim cu toţii cât de bine se vând filmele cu accidente spectaculoase, eroi care mânuiesc orice tip de armă în orice situaţie. Ne plac filmele de acţiune cu urmăriri pe autostrăzi, actorii şi cascadorii de la Hollywood! Multe dintre miturile despre CIA au fost create de asemenea filme. Misiunile şi operaţiunile CIA nu sunt la fel de spectaculoase şi nici la fel de riscante. Desigur, a lucra la CIA te poate pune uneori în contact direct cu evenimente din întreaga lume, iar câteodată angajaţii CIA trebuie să poarte veste antiglonţ sau să folosească arme de foc. Misiunile obişnuite ale CIA sunt complet diferite. Sunt misiuni de colectare de informaţii şi întregul personal activ şi din birouri colectează, sortează, prelucrează şi stochează informaţii, iar pentru asta au nevoie de computere, carţi şi laboratoare, nu de puşti sau pistoale. A conduce o maşina sport este la îndemâna oricarui şofer experimentat, iar unii au facut o profesie din asta şi au devenit piloţi de Formula 1. 
  
MITUL 3 “La CIA lucrează Superman şi Superwoman”  
  
Dacă asta credeţi, probabil că aţi văzut prea multe filme sau v-aţi jucat prea mult pe video games! Nu trebuie să ai centura neagră la karate ca să lucrezi la CIA. Este suficient să fii inteligent, îngrijit, să ai abilităţi în luarea deciziilor sau în coordonarea unei activităţi/ echipe. Angajaţii CIA se remarcă prin serviciile de calitate pe care le fac naţiunii, colectând informaţii care feresc America de atacuri teroriste, cu arme chimice şi biologice, plante, insecte sau viruşi mutanţi; înşelăciuni, spălări de bani, trafic de droguri ş.a.m.d. Mulţi angajaţi ai CIA urmăresc zi de zi evoluţia internaţională, tendinţele, situaţia economică, politică, noile descoperiri ştiinţifice şi tehnologice, operaţiunile militare, bursa etc. Diferenţa este că lucrând la CIA poţi sa faci parte din istorie.  
  
MITUL 4 “Stilul tău de viaţă va fi luxos şi extravagant” 
  
Dacă te aştepţi să ajungi milionar lucrând la CIA şi să petreci o viaţă luxoasă pe vase de croazieră sau în paradisuri exotice; dacă te aştepţi să cunoşti personalităţi şi celebrităţi ale mapamondului, vei fi dezamăgit! Angajaţii CIA sunt oameni normali, duc o viaţă fără excese, au o vacanţă pe an sau două mai scurte şi câteva zile libere plătite, de sărbători, ca oricare cetăţean american angajat la stat. Câteodată angajaţii CIA călătoresc în scop turistic sau în scop profesional. Cel mai adesea o fac specialiştii de la departamentele ştiinţifice, tehnologice şi de cercetare. Scopul acestora este participarea la evenimente ştiinţifice şi tehnologice, târguri şi conferinţe internaţionale, în care se prezintă cele mai noi realizări ale domeniului lor de activitate.  
  
MITUL 5 “Fiecare angajat CIA are mai multe identităţi” 
  
Operaţiile estetice nu sunt incluse în pachetul de beneficii oferite angajaţilor CIA. Pentru că la CIA siguranţa naţională este obiectivul primordial şi inteligenţa este absolut necesară, probabil că nu ai nici o şansă dacă n-ai reuşit să termini liceul sau dacă ai fost mediocru la facultate. Oamenii care lucrează la CIA sunt dedicaţi, pasionaţi de munca şi profesia lor. Ei participă continuu la cursuri de specializare, citesc mult pentru dobândirea unor noi abilităţi şi cunoştinţe profesionale, trebuie să-şi păstreze o stare bună de sănătate fizică şi mentală şi să facă faţă cu succes la toate provocările de la serviciu. Oamenii care învaţă continuu se schimbă, devin tot mai buni în meseria lor şi capată o vedere de ansamblu asupra lumii. Câteodată această muncă este grea şi le albeşte părul sau le trasează riduri pe faţă, dar numele, vârsta, paşaportul, telefonul şi adresa lor de acasă rămân aceleaşi. Poate că pierd evenimente importante din viaţa familiei pentru că sunt plecaţi în interes de serviciu, dar se întorc de acolo cu cadouri, amintiri şi fotografii pentru cei dragi, iar familia-i aşteaptă cu nerăbdare la întoarcere. 
  
MITUL 6 “Misiunea ta este să-ţi spionezi familia” 
  
Unele activitaţi ale CIA constau în protecţia împotriva spionajului industrial, protejarea proprietăţii intelectuale şi utilizarea noilor descoperiri ştiinţifice în scop constructiv şi limitarea efectelor distructive, poluării, evitarea riscurilor de monopol etc.Unii angajaţi necesită abilităţi lingvistice deosebite şi cunoaşterea perfectă a unor limbi străine, deoarece o parte dintre informaţiile colectate de angajaţii CIA provin din afara SUA, din surse externe, din presa internaţională şi de la diverse persoane de contact din ţara respectivă. SUA nu află nimic important pentru siguranţa naţiunii ascultând ce se discuta în casa ta; nu interesează pe nimeni ce jocuri de PC foloseşti, la ce filme te uiţi şi cine te vizitează. Culegerea de informaţii din casa ta nu reprezintă informaţii importante pentru naţiune, ci eventual o pierdere de timp platită din bani publici. 
  
MITUL 7 “Dacă nu vorbeşti perfect cel puţin o limbă străină, n-ai nici o şansă să lucrezi la CIA” 
  
Ştim că toţi ofiţerii CIA din filme vorbesc fluent 4-5 limbi străine, printre care Mandarina, Farsi şi alte limbi orientale. În realitate, mare parte dintre angajaţii CIA vorbesc engleza şi eventual spaniola sau o altă limbă de circulaţie internaţională. Angajaţii de la departamentul de lingvistică sunt adesea profesori de limbi străine, native din acele ţări. Au poziţii specifice în agenţie, treaba lor fiind să traducă din limba lor maternă în limba engleză sau să-i înveţe pe alţi angajaţi acea limbă straină. Ei asigură suportul lingvistic pentru operaţiuni, misiuni şi întâlniri în ţara lor de origine. Cei mai mulţi angajaţi CIA n-au părăsit niciodată teritoriul SUA şi nu au călătorit niciodată în ţările din care provin o parte dintre colegii lor de muncă. 
  
MITUL 8 “Numai cei care sunt cetăţeni americani de patru generaţii, au şansa reală să lucreze la CIA” 
  
Nu este adevărat! De fapt, cetăţenii americani care au avut experienţe în afara Statelor Unite, au locuit în alte regiuni ale lumii sau provin din familii multiculturale, înţeleg mai uşor evenimentele din afara SUA cu care trebuie să opereze şi au abilităţi mai bune pentru colectarea informaţiilor necesare. Mulţi oameni au variate experienţe de viaţă pentru că părinţii lor au lucrat în diverse locuri de pe planetă. Aceste experienţe pot fi folositoare lucrând la CIA. Unele posturi ale CIA nu necesită să fi născut în SUA sau să fi cetăţean american. Activitatea SUA serveşte şi altor naţiuni de pe pământ. Nu este necesar ca familia angajatului CIA să fie cetăţeni americani. Orice experienţă multiculturală ajută angajaţii CIA în munca lor de zi cu zi. 
  
MITUL 9 “Familia ta nu va şti niciodată cine eşti cu adevărat” 
  
Familia şi copiii tăi vor şti că lucrezi la CIA Headquarter în Mc Lean Virginia şi câteodată vor veni să servească masa de prânz împreună cu tine. Ştim că filmul “Spioni în familie” a fost un succes, dar povestea este o ficţiune. Nu trebuie să dansezi tango sau să porţi costum sub îmbracămintea protectoare de scafandru. Viaţa de angajat CIA e mai puţin spectaculoasă. Soţia şi copiii tăi vor şti exact unde eşti atunci când lipseşti de acasă şi vei putea vorbi cu ei la telefon. Guvernul pune la dispoziţia angajaţilor CIA, aflaţi în misiune, sisteme performante de comunicaţii prin care pot ţine legatura permanentă cu familia.  
  
MITUL 10 “Vei utiliza arme şi echipamente sofisticate, inclusiv arme secrete şi explozibili periculoşi” 
  
Dacă eşti analist sau technician, inginer, cercetător ştiinţific, chimist sau biolog la CIA, vei avea nevoie de pix, creion şi computer pentru a scrie rapoarte de activitate, nu de pistol sau explozibil. Categoriile profesionale numite sunt expuse aceloraşi riscuri, standard în toate companiile în care exercită aceeaşi profesie. Armele, dispozitivele de urmărire şi interceptare, sau alte obiecte sofisticate şi periculoase, sunt folosite rareori, în misiuni ale agenţilor operativi care se desfăşoară în zone nesigure, în afara birourilor CIA sau în afara ţării. Cu excepţia spionilor din filmele de la Hollywood, care deţin toate felurile de arme şi echipamente ştiintifico-fantastice, agenţii reali ai CIA nu le utilizează aproape niciodată. Consideri arme secrete vorbitul la telefon, utilizarea unui computer şi fotografiile? Cu asemenea arme şi explozibili lucrează ofiţerii CIA de obicei. Cercetătorii ştiinţifici sau inginerii lucrează, uneori, în laboratoare şi fac experimente sau analize ale unor arme, echipamente şi explozibili, dar toate aceste operaţiuni se desfăşoară în spaţii controlate şi cu maximum de precauţii. Personalul care studiază obiecte şi materiale periculoase este temeinic instruit în domeniul protecţiei muncii. Tehnologiile avansate urmăresc exact eliminarea acestor riscuri şi stabilirea unor măsuri de protecţie pentru populaţie şi angajaţii agenţiei. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Zece mituri despre Central Intelligence Agency (CIA) / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 324, Anul I, 20 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!