CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 253 din 10 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Week-endul seniorilor, de Ellie Niculas
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Cine nu are batrăni, sa-i cumpere” - unul dintre minunatele proverbe românesti care ne invata cat de importanti sunt părintii, bunicii si vărstanicii din jurul nostru. Intr-o societate in care totul este instantaneu, de la comunicare pana la gratificare, este reconfortant sa incetinim pasul, sa-i luam de mână, să-i ascultăm si să-i iubim. Bătrânii nostri ne-au invătat atatea, ne-au crescut cu atâta dragoste si ne cer asa de putin in schimb! 
  
Am primit un impuls divin de a face cunoscut in comunitatea noastra românească aportul celor mai in virsta decit noi - seniorii -care sint o comoara de intelepciune, de experiente de viata si sfaturi nepretuite,o pilda de rezilienta in fata vicisitudinilor vietii, de incredere si statornicie, asa precum falnicii stejari care nu se clatina, cu radacinile adinc infipte. 
  
In vederea pregatirii acestui eveniment am facut citeva vizite in casele unor batrini din biserica noastra si am ramas placut impresionata de bucuria cu care ne-au primit, de ospitalitatea, si de cunostintele lor vaste si amintirile pe care le depanau cu exactitate, desi multi ani se scursesera de la desfasurarea lor. Am inteles atunci ca e absolut necesar sa le dam ocazia sa se manifeste intr-un program numai al lor, asa incit sa-i putem filma si sa alcatuim un video care sa ramână o placută amintire pentru ei si familiile lor atunci cand nu vor mai fi printre noi. 
  
Astfel s-a născut week-end-ul seniorilor desfăsurat la First Romanian Baptist Church din Atlanta in ziua de 27 august 2011, dimineata dedicată in intregime lor si continuată cu programul lor special de la serviciul de duminică dimineata. Am fost delectati auzind marturiile lor, felul minunat in care au vazut cum Dumnezeu le-a purtat de grija fie in situatia pastrarii unei slujbe fara a-si compromite credinta, fie la venirea lor in America, minunile prin care Dumnezeu i-a condus sa-si alcatuiască un rost pe un pămint strain, fără resurse materiale, fără a cunoaste limba engleză, fără a putea conduce la inceput. Nu au renuntat stiind că Dumnezeu are un scop si e credincios si drept sa-si implinească promisiunile fată de ei. 
  
Am ramas uimiti de cei care au spus poezii, ca de exemplu Oprea Teodor care e o enciclopedie ambulantă, cu o memorie genială, reusind să recite poezii de poeti clasici sau depănând in detaliu evenimente din istoria românilor. 
  
Am fost impresionati de frumusetea si tăria unui suflet ales, Daniela Arcan, in stadiu avansat de cancer de foarte multi ani de zile, care mă uimeste mereu prin curajul ei in fata deznodamântului, nemanifestand nici frica, nici regrete, ci din potriva asteapta izbavirea si priveste inainte spre a fi stramutata intr-o altă patrie vesnică. Exemplul ei este pentru mine o sursă de continuă incurajare si o consider o pilda de totala acceptare a voii Domnului cu bucurie. 
  
Am fost delectati de talentul cu care seniorii nostri au cântat, si am realizat cu un dram de mandrie si recunostinta ce talente minunate au fost in tinerete, au recitat poezii – bucurosi ca au fost onorati de atentia noastra plina de apreciere si dragoste. Pastorul nostru, Rev. Titi Cocian a fost uimit si placut impresionat de” incredibilul talent ce zace in niste oameni bătrini, poate uneori nebăgati in seamă.” 
  
Programul a fost presarat cu interventiile unor tineri – nepoti ai celor in virsăa care au evidentiat impactul bunicilor in viata lor, moment de mare emotie pentru bunicii care s-au simtit apreciati inca odata importanti si apreciati de cei dragi. Dimineata s-a incheiat intr-o atmosferă caldă in care eu personal am simtit inima revărsându-se de bucuria prezentei seniorilor si a clipelor ceresti create de ei. Desigur, am indulcit momentele cu gustari, prajituri si fructe si mai ales apreciatele gogosi si plăcinte cu brinză, faimoase noastre langose, toate pregatite cu multa dragoste si indemanare de un grup de gospodine din besieric anoastra sub supravegherea lui Mia Marianec, bacătar sef. 
  
Duminecă am repetat programul pentru intreaga congregatie si desi s-a prelungit peste durata obisnuită a serviciului de dimineată, multi au mărturisit ca s-au simtit asa de bine incit nu doreau sa ia sfarsit aceasta intrunire si comuniunde intre suflete. 
  
Multumim tuturor seniorilor pentru reusita acestui week-end si speram ca i-am facut sa se simta bine asa precum noi am fost delectati si onorati de prezenta lor activa.  
  
As dori sa va reamintesc ca ei, seniorii nostri dragi sunt inca aici, cu noi, sa-i iubim si sa-i respectam, sa nu uitam sa le-o spunem, fie prin cuvinte, gesturi mari sau mai marunte. Randurile poetului nostru Adrian Paunesc sa ne aduca aminte incă odată si sa fie ecoul sentimentelor noastre frumoase pentru toti seniorii nostri dragi: 
  
“Cine are părinti, pe pământ nu în gând  
  
Mai aude si-n somn ochii lumii plângând  
  
Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminti,  
  
Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinti.”  
  
Repetabila povara de Adrian Paunescu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Week-endul seniorilor, de Ellie Niculas / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 253, Anul I, 10 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!