CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 711 din 11 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Voichiţa Pălăcean-Vereş- MIERE PESTE CENUŞA ZILEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Voichiţa Pălăcean-Vereş, Cronică  
 
de AL:FLORIN ŢENE  
“Miere peste cenuşa zilei “  
 
O figură aparte face în literatura contemporană proza Voichiţei Pălăcean-Vereş autoarea volumului de nuvele ”Miere peste cenuşa zilei “, apărută la Editura Limes, Cluj-Napoca, 2011. Cartea conţine şapte nuvele, având fiecare simptomatice titluri:Miere peste cenuşa zilei, Hoţul, Din prea multă dragoste, Curcubeu luminos cu ochi lăptoşi de ceaţă, Marketing transfrontalier, De la distanţă, şi Biruitor, în sfârşit!  
 
Studiind fiecare titlu în parte, observăm în acestea o încărcătură metaforică sub mantia cărora descoperim expresia unor sensibilităţi ce se continuă în textul fiecărei nuvele. Acestea înglobează un amestec subtil de inteligenţă şi facondă, de lirism şi introspecţie. Întreaga carte pare a se închega într-un roman despre efluviile vieţii, cu urcuşurile şi coborâşurile acesteia.  
 
Încă din titlul volumului autoarea, o bună cunoscătoare a pshiologiei umane, pune în antiteză două stări minerale: mierea care înseamnă lichidul galben şi dulce, reprezentând aici starea de fericire, şi cenuşa care exprimă rezidurile ce rămân după ardere şi durerea acesteia.Acest titlu corespunde întâmplării unei confuzii, după un accident dramatic cu motocicleta a unui băiat şi al Luminiţei fata Minodorei Vălean. Firul ascendant ce conduce acţiunea spre deznodământ este bine condus de autoare spre un final fericit atât pentru mamă, cât mai ales pentru Luminiţa. Paradoxal, persoana accidentată şi aflată în comă, nu este fata Minodorei Vălean ci hoaţa care îi furase geanta cu documentele. Fapt ce a dus în eroare poliţia.  
 
Povestirile din acest volum au o prospeţime a relatării, care e şi una a comportamentului eliberat de canoane, arătând în Voichiţa Pălăcean-Vereş o dibace mânuitoare a stilului şi o fină observatoare a psihologiilor latente. Aşa cum descoperim în nuvela Hoţul, unde, prin retrospecţie, se încheagă drama muncitorului Nicuţă Suru, om gospodar, ajuns la bătrâneţe “Un amărât, săracul, ce nu mai trebe la nim`! Dar ce om o fost la viaţa lui! Şi câte n-o mai făcut, Doamne, cu mâinile alea-a` lui! “ , cum mărturiseşte un consătean.  
 
Textele au o savoare a povestirii, o frenezie a relatării, deşi o oarecare obstinaţie în a descifra freamătul lăuntric al personajelor este evidentă.Prozatoarea priveşte realitatea cu binoclul, apropiind şi participând la acţiunile personajelor.Aşa cum se întâmplă în nuvela Din prea multă dragoste. Aici, proaspăta pensionară Natalia, la început, din milă faţă de Şerban Diaconu, ajuns la un impas al vieţii, trăind din mila locatarilor unui bloc şi locuind în pivniţa acestuia, îl invită în casă, îl hrăneşte şi după o perioadă ajung să facă dragoste. Angajându-se la o firmă ,Şerban se îndrăgosteşte de o colegă mai bogată decât Natalia. De aici începe drama sufletească a Nataliei.Ultimile cuvinte ale lui Şerban, la despărţire :” Acum am pretenţii mai mari de la viaţă “, rămân ca o rană sângerândă în viaţa acestei femei cu suflet mare şi dornică de a retrăi tinereţea la vârsta pensionării.  
 
Prozatoarea priveşte realitatea participativ, reînchegând-o într-o avalanşă de imagini şi întâmplări, diluându-I concreteţea în nuanţe diafane. Retrospectiva, fragmentarismul e, deopotrivă, o metodă şi o viziune, căci fizionomia exterioară se încheagă prin acumulări lente de senzaţii şi detalii.  
 
Povestirea cu care se încheie cartea, intitulată Biruitor, în sfârşit! ce relatează conflictul dintre Mârzan şi Silvestru Oană pentru Mălina, făcândul pe acesta să mediteze:”Cum m-am putut gândi să renunţ la vila mea, copiii mei, la familie, la agoniseala de o viaţă, pentru o femeie ... , pentru ... ea ... ?! “, mă duce gândul la aforismul lui Pompiliu Constatninescu :”Când te gândeşti ce înţeleg unii oameni prin “fericire “, e adevărată fericire că ”fericirea “ nu există.  
 
Proza Voichiţei Pălăcean- Vereş , aproape singular în literature contemporană din Transilvania, asrată un talent indiscutabil, manifestat în toată splendoarea şi exuberanţa lui.  
 
Al.Florin Ţene  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Voichiţa Pălăcean-Vereş- MIERE PESTE CENUŞA ZILEI / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 711, Anul II, 11 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!