CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 341 din 07 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Vizita PF Daniel la Cluj între credinţă şi politică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Dr. Ionuţ ŢENE 
  
Vizita PF Daniel la Cluj între credinţă şi politică 
  
De ani de zile încerc să desluşesc ce poate fi în minţiile unor oameni, cum ar fi şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ahtiaţi după diplome, onoruri şi tinichele futile. Ca şi creştin ortodox smerit practicant şi umil credincios ce încearcă să ţină cât poate posturile credinţei noastre strămoşeşti şi rânduieliile spirituale tradiţionale rămân de fiecare dată siderat de setea de onoruri bizantine ale ierahiilor noştri poleiţi în aur. Biserica noastră trece printr-o criză de reprezentare la nivel ierarhic: simonie, sodomie, şpagă, trafic de influenţă, turnătorii la securitatea comunistă developate de CNSAS-, lucruri dureroase pentru creştinul de rând. Şi totuşi dragii noştri episcopi nu încearcă să repare starea stricăcioasă şi păcătoasă, dimpotrivă se scufundă în indiferenţa unei omerta prost concepute şi a unei ignoranţe a fenomenelor aproape diavoleşti. Ne mai mirăm că prozelitismul pocăiţilor şi ateismul au devenit repere ale căderii majore a societăţii româneşti. Poporul român are nevoie de mărturisitori ai credinţei în rândul clericilor şi ierarhiilor, nu de colecţionari de diplome şi tinichele ce ţin de un mundan pervertit. Vremea metanoiei în BOR se impune pentru că astfel turma lui Dumnezeu întru Hristosul credinţei adevărate se va împuţina în ţara noastră spre îngrăşarea viţelului de aur al societăţii de consum. 
  
Pe de o parte salut vizita PF Daniel la Liturghia arhierească de Sf. Nicolae de la Catedrala Ortodoxă şi participarea la inaugurarea Muzeului Mitropoliei Clujului, ideea marelui ierarh IPS Anania, un lăcaş de patrimoniu pe harta spirituală şi turistică esenţială a municipiului nostru. Pe de altă parte nu am înţeles acceptarea de către PF Daniel, prin preparative îndelungate de dinainte de vizita patriarhală în oraş, să primească titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. De ce şi pentru ce? De astfel de titluri onorifice are nevoie un Patriarh al BOR? Pentru ce a primit PF Daniel titlul: că a fost student la ecumenicul Bossey trimis de DIE, că i s-a ars dosarul de la Securitate pe 23 decembrie 1989, că la cununat pe Iulian Mall de la Iaşi, că a ajuns patriarh? Nu ştiu la ce ajută BOR colecţia de onoruri fictive în faţa lui Dumnezeu pe care o colecţionează PF Daniel? Toată şarada festivă din aula academică a UBB nu cred că a fost plăcută lui Hristos, ce iubeşte sărăcia, smerenia, şi nădejdea omului în iubirea întru mântuire. Toată schema cu DHC pentru PF Daniel nu a fost decât o favoare pentru combinaţia politică a rectorului Andrei Marga să iasă bine în “siajul” USL de la Cluj-Napoca. Dincolo de aceasta rămân la convingerea fermă că în criza morală actuală, deşi simt că predic ca Ieremia în pustie, românii ortodocşi au nevoie de repere ale credinţei şi de o biserică mărturisitoare, nu de o lumească SC BOR SRL. 
  
Ionuţ Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Vizita PF Daniel la Cluj între credinţă şi politică / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 341, Anul I, 07 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!