CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Nicholas Buda         Publicat în: Ediţia nr. 65 din 06 martie 2011        Toate Articolele Autorului

Vizita ministrului de externe al Romaniei in Statele Unite ale Americii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Aflat la New York, la începutul lunii mai, cu ocazia reuniunii la vârf a delegaţiilor din peste 180 de ţări participante la summitul ONU, privind nonproliferarea armelor nucleare, ministrul de externe român, Teodor Baconschi, a dorit să salute, pentru prima dată în această calitate de înalt oficial al statului român, comunitatea româno-americană de la New York.

Astfel, în seara zilei de 3 mai, dl Teodor Baconschi a avut o întâlnire cu reprezentaţii presei locale de limbă română şi cu membrii ai comunităţii româno-americane de la New York. Întâlnirea a avut loc la Consulatul General al României din Manhattan, unde într-un cadru protocolar foarte bine organizat, ministrul de externe al României a fost salutat de Adrian Vieriţă, ambasadorul României la Washinghton, Simona-Mirela Miculescu, ambasadorul României pe lângă ONU, Pietro Lucian Pavoni, consul general al României la New York, reprezentanţi ai Institutului Cultural Român din New York şi de alte persoane oficiale.

În alocuţiunea sa, concepută în cei mai simpli termeni diplomatici, cu o naturaleţe care a destins atmosfera serii,  ministrul de externe a mărturist, de la bun început, că a cunoscut pe propria-i piele pshihologia exilatului, la începutul anilor 90, la Paris: „Eu însumi am avut o dilemă de înfruntat, spunea acesta, aceea de a rămâne în Occident după ce mi-am încheiat studiile, sau de a mă întoarce în ţară. Am ales opţiunea de a mă întoarce în ţară, deoarece am fost în decembrie 1989 în stradă... nu mă chemase nimeni acolo, doar simţul egzasperat al demnităţii ultragiate de vechiul regim... Eram de vreo doi ani cu actele depuse să plec de tot, pentru că nu vedeam nici o şansă de viitor pentru mine în România comunismului terminal... aşa încât am o serie de elemente biografice care mă leagă de comunităţile noastre din afara ţării, care mă ajută astfel să le înţeleg şi programul şi aşteptările şi calitatea şi dramele prin care acestea au fost nevoite să treacă, departe de ţară...”

Ministrul de externe a continuat, pe acelaşi ton simplu dar convingător, că România şi românii au nevoie de a-şi reface simţul naţional şi cel comunitar, precum şi plăcerea de a lucra pentru  binele comun. La finalul alocuţiunii sale, diplomatul român a ţinut să precizeze tuturor celor prezenţi, că momentul acesta este extrem de important şi că speră să revină la New York, în această calitate sau într-alta.

„Mă voi bucura întotdeauna să fim împreună, a adăugat acesta, să discutăm liber, ca nişte oameni liberi, despre viitorul liber al României şi despre proiectele noastre comune... Vreau să vă asigur că veţi găsi în mine şi în colaboratorii mei apropiaţi, nişte interlocutori deschişi şi la minte şi la suflet. Nu are rost să reiau buna intenţie demagogică – dacă îmi acceptaţi acest paradox – a mai multor guverne post comuniste, care au măgulit în fel şi chip comunităţile noastre din afara ţării, dar care nu au reuşit să facă o punte solidă între cei de-acasă şi românii din alte ţări. Vreau să mă angajez politic şi să astfel să fiu util ţării mele într-o formă mult mai directă şi mai productivă...” 


Discuţiile s-au prelungit după terminarea alocuţiunii ministrului de externe, prin întrebările adresate de către unii reprezentaţi ai presei, precum şi de către membrii  comunităţii. La un moment dat, înaltul diplomatul a comentat: „Trebuie să înoim clasa politică din România. Ne-am şi plictisit de câte ori s-a spus acest lucru, dar cine s-o facă? Trebuie să existe o nouă generaţie fără schelete în dulap, care să îşi asume, împreună cu toate elitele, soarta României! Şi am de gând ca să adresez acest mesaj tuturor românilor din toate ţările lumii, că ei sunt parte din destinul naţional şi că în anii care vor veni, vor fi mai aproape ca oricând de ţara lor prin vot, prin opţiuniuni clare şi prin aderarea la un proiect de societate, pe care eu şi generaţia mea sper îl putem explica şi comunica si astfel să aducem împreună ţara noastră, acolo unde trebuie.”  

Au mai luat cuvântul dl Ştefan Minovici (organizatorul principal al Festivalului anual „România” de pe Broadway), dl Grigore Culian (directorul ziarului „New York Magazin” şi purtătorul de cuvânt al „Asociaţiei de Presă Române din America de Nord”, NARPA) care a transmis ministrului de externe un mesaj foarte clar: „noi suntem hotărâţi să ajutăm România, dar în acelaşi timp, suntem la fel de hotărâţi să semnalăm cazurile în care sunt abuzuri, sau cazurile cetăţenilor români din American de Nord care necesită asistenţă şi ajutor...”

A intervenit şi d-na Lia Lungu (jurnalistă şi interpretă a cântecului popular), la o discuţie pe marginea problematicii ridicate de populaţiile de ţigani din România. După aceea, tematica discuţiei a alunecat pe panta polemicii ridicate în jurul activităţii ICR din New York, moment în care scriitoarea Mirela Roznoveanu, intervenind pe neaştepate la discuţie, a exclamat: „sunt scriitor, profesor universitar şi fost jurnalist român, sunt aici de 20 de ani... Ceea ce se întâmplă la acest ICR, domnule ministru, este de neconceput. Suntem câţiva scriitori români, care suntem consacraţi, oameni care scot cărţi în limba engleză şi în limba română. Noi suntem deja scriitori româno-americani, dar în această instituţie noi nu ne putem lansa cărţile... de 5 ani eu nu am mai fost aici, am venit în seara aceasta pentru dvst...” 
  
Poziţia de arbitru incomod, care părea a se cristaliza în jurul ministrului de externe a fost însă dejucată abil, într-o formulă pacifistă, la finalul căreia s-au făcut promisiuni în ideea că nu vor mai fi generate frustrări din partea acestei instituţii, în detrimentul elitei intelectualităţii locale. 

Sursa: Phoenix Mission Magazine 
             www.phoenixmission.org  
 
Nicholas Buda – New York
Referinţă Bibliografică:
Vizita ministrului de externe al Romaniei in Statele Unite ale Americii / Nicholas Buda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 65, Anul I, 06 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Nicholas Buda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicholas Buda
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!