AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Valentina Becart         Publicat în: Ediţia nr. 742 din 11 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Vitralii. Ioan Barbu. Exegeză. Dincolo de cuvânt...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Idolii Valentinei Becart  

„Dincolo de cuvânt”( Confesiunea poetului, prozatorului) (Editura ARHIP ART Sibiu, 2012) este o carte cu multe personaje. Vreo treizeci şi şase; cred că n-am greşit numărătoarea. Poeţi şi prozatori, aleşi pe sprânceană de Valentina Becart, coordonatoarea volumului. Ţie, care vei citi această carte, permite-mi să-ţi pun o simplă întrebare: ai fost vreodată inspirat de o carte cu atâta intensitate? Mie, îţi spun drept, cuvintele care mi-au rămas în minte după ce-am parcurs “Dincolo de cuvânt”, mi-au ghidat paşii spre zări îngemănate cu nenumărate răspunsuri la atâtea întrebări pe care le aveam în cap, nedesluşite. O dată întoarsă şi pagina 433, ultima, o dată atinse şi cele din urmă cuvinte aşezate pe coperta a patra, semnate de Zaharia Sângeorzan: «Există o teamă de a „demitiza”, da a înlocui „idolii” de ieri, cu cei de azi? Nu este oare nevoie de un mai mare curaj în a recunoaşte valorile de astăzi, cu riscul de a tulbura apele încremenite ale ierarhiilor supravieţuind încă unor obscure inerţii?»– pentru mine a însemnat, de fapt, primul pas făcut spre o destinaţie în care ştii că speranţa te inundă când eşti încărcat de îndoială. Cartea Valentinei Bercart nu a zăbovit în zadar în mâinile mele. Am aflat lucruri inedite în a recunoaşte, cum bine zicea confratele Sângeorzan, valorile de astăzi, fiindcă în respectivul volum se găsesc, într-adevăr, cuvinte curajoase care tulbură apele încremenite ale ierarhiilor de ieri.  

Am citit pagină cu pagină, m-am oprit asupra frazelor ţesute cu migală (în sărbătorile sfârşitului de an, ai timp suficient la îndemână pentru lectură!) şi am descoperit noi idoli, poeţi sau prozatori de azi, poate tot atât de valoroşi ca şi cei de ieri: Radu Botiş, Ioan Adrian Trifan, Menuţ Maximilian, Elena Trifan, Any Drăgoianu, Cella Negoiescu, Mihaela Cristescu, Victoria Fătu Nalaţiu, Valentina Bisog ( Becart), Cezarina Adamescu... Lista ar putea fi mult mai mare. Mă las prins, înspre final, în mrejele exigenţei şi mă opresc aici. Asta nu înseamnă că nu mai sunt şi alţi poeţi sau prozatori, prezentaţi în carte, care nu pot fi încălziţi cu iubirea căldurii mele!  

Cuvântul are asupra vieţii noastre o putere fantastică. E o constatare care nu-mi aparţine doar mie. Am apucat vremea când Religia se preda în şcoală încă din clasa întâia primară. Preotul satului ne-a învăţat – şi noi am ţinut minte, în ani – că la începutul lumii a fost Cuvântul. Şi Cuvântul era cu Dumnezeu, iar Dumnezeu era Cuvântul! Mai târziu am aflat că acest mesaj sfânt se află în primele rânduri ale Epistolei Iubirii a Apostolului Ioan, căruia cu mândrie îi port numele (ca prenume!). Dar ce se află Dincolo de cuvânt? Dincolo de cuvinte?... Cineva spunea: simţi doar cu ochii sufletului. În cartea Valentinei Becart, tot cu ochii sufletului am citit despre dragostea de netăgăduit a autoarei (coordonatoarea unei opere ce merită aşezată în rafturile oricărei biblioteci) faţă de confraţi, speranţa că niciodată cultura scrisă nu va fi abandonată. Cartea tipărită are farmecul ei, are parfumul ei tipografic. Ea este liantul între anii noştri, de la cei ai copilăriei la cei ai bătrâneţii adânci, care ne ghidează viaţa fără să ne dăm seama.  

Ioan BARBU  

Rm. Vâlcea , 10 anuarie 2013  

*Vin şi completez: emoţionante, impresionante, rupte din realitatea timpului lor, pline de umor, alteori de dramatism, privite cu ochi adolescentini ( Floentina Dinu, Mădălina Donos) sau cu maturitatea la care a ajuns conştiinţa fiecăruia în parte (critica dură făcută celor care “cârmuiesc” literatura), întâmplări care le-au schimbat cursul vieţii… îi recomandă ca prozatori, poeţi de înaltă ţinuţă: Ioan BARBU/Victor BECHEANU/Floarea CĂRBUNE/
Emil ILIESCU/Tatiana SCURTU/MUNTEANU Sorin CERIN/Dora Alina ROMANESCU/ Ion VANGHELE/Ana Irina IORGA/Al Florin ŢENE/Bianca MARCOVICI/Ion NĂLBITORU/Gheorghiţa DURLAN/Niculae VRĂSMAŞ/Virgil STAN/Delia STĂNILOIU/Gheorghe RĂDUCAN/Anastasia GÂRNEAŢĂ/Elena PĂDURARU/Lucreţia IONESCU/Tănase CARAŞCA/Vasile POPOVICI/Alexa Gavril BÂLE/Cristian HARNĂU.
Răsfoind acest volum, veţi găsi adevărate comori sufleteşti , oferite cu generozitate de fiecare scriitor în parte.  

Valentina Becart  

11 ianuarie 2013  

Referinţă Bibliografică:
Vitralii. Ioan Barbu. Exegeză. Dincolo de cuvânt... / Valentina Becart : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 742, Anul III, 11 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!