AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Valentina Becart         Publicat în: Ediţia nr. 807 din 17 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Vitralii. Timpul ca o tăcere. Cronică realizată de conf. univ.dr. Ilie GORJAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Timpul ca o tăcere  

 

Afirmaţia lui Titu Maiorescu, potrivit căreia „Poezia, ca orice artă, trebuie să exprime frumosul” este magistral întruchipată de Valentina Becart în cartea sa de poezie Sub semnul timpului. Beneficiind de o grafică foarte frumos realizată, autor Mihai Cătruna, cartea îşi deapănă „frumosul” de la primul la ultimul vers cu o sensibilitate care, cu greu, se poate defini.  

„Poezia nu se poate defini, ci numai descrie” spunea George Călinescu. Valentina Becart nu defineşte poezia, dar se defineşte pe sine în versuri tulburătoare: Eu ştiu că sunt/ o umbră trecătoare/ că viaţa mea/ e pură întâmplare/ neînţeles cuvânt.../ Eu cred că sunt/ sclipirea unei năluciri/ solare/ fiorul prins/ în iernile polare/ năucitor avânt.../ Eu ştiu că sunt.../ Eu cred că m-am născut/ spre a muri.../ ce surdă e strivirea/ între azi/ şi timpul ce-a trecut.../ (Sub semnul timpului).  

Pentru Valentina Becart întreaga lume aparţine timpului, cu ghearele lui de gheaţă, implacabil, timpul ca o tăcere, sub semnul căruia poeta afirmă: Să n-auzim tăcerile jelind/ Să n-auzim tăcerile murind (În umbra adevărului). Şi pentru mai multă concreteţe, continuă: tăceri/ nedescifrate/ întunecau oceanul/ şi stâncile alarmate/ se surpau în mine/ ca-ntr-un ochi lunatic,/ singuratic/ în noapte, meditând...(Ca-ntr-un ochi lunatic).  

Poezia Valentinei Becart se desface în petale de o fineţe aproape ireală, însoţite de o muzicalitate celestă desfăşurată pe undele spaţiului nedesluşit al sufletului: În liniştea acestei dimineţi/ simt sufletul/ cum se desface-n ramuri/ ce-şi caută împlinirea/ şi rodul unui timp senin,/ curat.../ curat...( În liniştea acestei dimineţi) sau: Mă pierd într-o lacrimă/ şi-un gând istovit/ mă poartă agale/ pe valuri...(Sunt gândul istovit).  

Acelaşi George Călinescu afirma în lucrarea sa „Curs de poezie” că „dacă am şti cum se face o poezie genială, toţi am deveni mari poeţi şi arta s-ar preface în industrie”. Valentina Becart îl contrazice şi ne demonstrează că ştie cum se construieşte, cu migală şi talent, o poezie bună (chiar dacă nu genială), o poezie a cărei emoţie artistică te transpune în lumea feerică a credinţei în frumos, în diafan, în Demiurgul cuvintelor pastelate şi sărutate de îngeri: Lasă-mi în suflet/ parfumul tău văratec/ şi cerul aprins de-atâtea cuvinte.../ timpul îşi pune broboadă de seară/ cu fiecare linişte/ vânată/ şi fereastră cu storurile trase.../ aşteptarea mea/-e cântec de dor-/ după urmele tale/ albastre.../ albastre... (Lasă-mi în fereastră).  

Cântecul cuvintelor, mânuite lejer de poetă, îşi curge parfumul cu note de lumină peste bucuria trecerii în calendarul iubirii cu soare pe portativ şi pe buze: Lasă-mă să te cuprind/ în palme/ infinire/ să curgă sângele-mi albastru/ unde să fugi/ când iarna-şi etala făptura/ la un singur pas...(Sunt albastru... peste ape).  

Timpul, acest creier enigmatic al lumii, devine pentru Valentina Becart un ce mereu neştiut, mereu aprins cu flamuri de dor şi mirare, un ţel nesperat spre scara cu trepte de mătase a vieţii: Port semnul timpului/ pe frunte:/ lumini şi umbre/ o mare de suspine/ pădurea/ ce-o să-mi cânte/ marşul de plecare.../ O! cât de mare-i semnul.../ în pumnul răvăşit/ de iarbă/ în toamna ce-o să ardă/ zburdălnicia/ ultimului gând...(Port semnul timpului).  

Închei succinta mea prezentare cu poemul care mi-a plăcut cel mai mult, poem care confirmă întrutotul o altă zicere mirabilă a lui George Călinescu, şi anume că „poezia e o liturghie, un ceremonial introdus în viaţă, fără să se confunde cu ea”: Să nu rupi floarea solitară,/ dintr-o lacrimă crescută,/ sau poate o mirare.../ eu sunt petala/ albă/ deschisă în adierea serii,/ ca o iubire interzisă.../ mi-e inima fântână/ părăsită,/ fără izvoare,/ fără stele azvârlite/ de mâna ta.../ iubite.../ Să nu striveşti lumina/ cuibărită/ într-un bob/ de fericire.../ eu sunt firul de iarbă/ ivit sub razele de lună,/ ca o promisiune/ într-o flacără neîmblânzită.../ mi-e sufletul o peşteră/ uitată,/ sunt umbre lungi,/ sunt şoapte/ -suicidară noapte-/ şi uşa-i ferecată/ de mâna ta/ iubite.../ de mâna ta...  

(Suicidară noapte).  

 

conf. univ.dr. Ilie GORJAN  

( membru U.S.R., filiala Sibiu)  

Referinţă Bibliografică:
Vitralii. Timpul ca o tăcere. Cronică realizată de conf. univ.dr. Ilie GORJAN / Valentina Becart : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 807, Anul III, 17 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!