AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 868 din 17 mai 2013        Toate Articolele Autorului

VITICULTURA ÎN MOLDOVA NOUĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

VITICULTURA ÎN MOLDOVA NOUĂ  

 

România are podgorii renumite, precum şi în regiunea Banatului cu renumitele podgorii din câmpie precum Recaş, Teremia, Tirol. În zona Clisura Dunării cea mai cunoscută localitate viticolă este Belobreşca la ora actuală, fiindcă înainte de 1990 Moldova Nouă concura cu mult peste alte localităţi din zona menţionată. În anul 1966 când am sosit în Moldova Nouă la toate birturile din oraş se găsea vinul din producţie locală renumitul Frunză de tei. Pe atunci dealurile care străjuiesc Moldova Nouă erau împânzite cu vii rămase de la fostele domenii UDR. Aceste vii fiind menţionate şi în scrierile unor călători prin acest oraş. Dar ulterior s-a început o campanie de plantare a viţei de vie care acoperea cele mai nefertile terenuri ce înconjurau oraşul.  

Dovada a ceea ce era se poate regăsi în lucrarea învăţătorului Alexandru MOISI, MONOGRAFIA CLISUREI 1938. Iată citatul;  

„ Via U.D.R.–ului (Uzinele si Domeniile Reşiţa) este plantata pe un deal trăgănat cu drumuri largi şerpuitoare, care atrage atenţia tuturora şi are o întindere de 81 jugăre cu o pivniţă modernă, având capacitatea de 5000 Hl. Clădită din beton în deal, are localităţi pentru fermentaţie si este iluminata cu acetylen. Vinul renumit se vinde în ţara întreagă. Pomelnicul vizitatorilor acestei minunate pivniţe şi poziţie este foarte lung, a fost vizitata aproape de toţi demnitarii ţării, şi cine vizitează Moldova Nouă, nu pierde ocaziunea, să viziteze şi aceasta pivniţă ca din poveşti şi să guste vinurile albe cele mai bune : tramini, chabilis, burgund, gris, frunza teiului, rizling italian, fetiţa şi negrul cabernet.  

Butoiul cel mare din pivniţă conţine 14.734 litri şi în întreaga pivniţă actualmente se păstrează şi se pretocesc mereu 40 vagoane vin.”  

... scria Alexandru MOISI in ,,Monografia Clisurii" publicata la 1938, Libraria Romaneasca -Oravita. Pagina 197.  

Azi dealurile care erau odată pline cu parcele de viţă de vie, acum sunt terenuri virane folosite ca păşuni.  

Am preluat acest citat de aici; http://aberatiibahice.blogspot.ro/2009/06/frunza-teiului.html  

Diverşi autori care au scris ulterior despre Moldova Nouă precum Dr. Marius BIZEREA în Ghidul turistic al judeţului Caraş-Severin 1971, Ştefan şi Alexandrina NEGREA  

Referinţă Bibliografică:
VITICULTURA ÎN MOLDOVA NOUĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 868, Anul III, 17 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!