AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 209 din 28 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

VIRTUTEA LITERARĂ la Craiova
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În materialul anterior am oferit principalele date referitoare la istoricul distincţiei Ligii Scriitorilor din România, acordată scriitorilor în viaţă, pentru merite deosebite pe tărâm literar şi cultural. Din informaţiile pe care le deţineam în acel moment, la care ulterior am adăugat şi câteva documente, nu puteam face trimitere, cu date biografice menite să fundamenteze motivaţia Comitetului Director la LSR, decât la un singur om: domnul N.N. Negulescu, director fondator al revistei de cultură universală „Constelaţii diamantine” din Craiova, fost vicepreşedinte al Filialei Dolj a LSR.Reamintesc faptul că această înaltă distincţie a fost acordată cu prilejul împlinirii unui an de „viaţă” bogată a revistei menţionată, la 12 august 2011.Azi, prin amabilitatea doamnei Doina Drăguţ, redactor-şef al revistei „Constelaţii diamantine”, am intrat în posesia documentelor care atestă, „negru pe alb”, că s-a acordat VIRTUTEA LITERARĂ, pentru merite ilustrate în documentele alăturate, doamnei Doina Drăguţ şi domnului Janet Nică, care au participat la fondarea revistei la care lucrează, fără întrerupere, de la înfiinţare şi până în prezent, potrivit asigurărilor date de doamna Drăguţ, alături de Preşedintele LSR, domnul Al. Florin Ţene şi domnul director al revistei, N. Nicolae Negulescu. 

Doamna Doina Drăguţ este absolventă a Facultăţii de Matematică din Craiova. Ulterior, a absolvit cursuri postuniversitare de specializare în ingineria de sistem (soft) în Bucureşti. Este membră a Ligii Scriitorilor Români, a Societăţii Scriitorilor Olteni şi a The Paradoxist Literary Movement Association, secretar general de redacţie la revista Lege şi Fărădelege şi redactor-şef adjunct la revista de cultură Literaria a Filialei Oltenia Craiova a Ligii Scriitorilor Români. Din septembrie 2010 este fondator şi redactor-şef al revistei de cultură universală „Constelaţii diamantine”, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români. 

 

Doina Drăguţ, în paralel cu executarea sarcinilor specifice de serviciu, a avut preocupări constante şi adânci pe tărâm literar. Aşa se face că a debutat literar cu versuri în revista Luceafărul (1977) şi editorial cu volumul de poezii Ceasuri de îndoieli (1994). A publicat următoarele volume: Ceasuri de îndoieli, poezii, 1994, Arabescuri – eseuri, 1995, Detaşare într-un spaţiu dens – poezii, 1995, Individualitatea destinului – eseuri, 1996, Spaţiul din nelinişti - poezii, 1998, Ochiul de lumină – poezii, 2000, Suferinţele unui redactor – roman-jurnal, 2006 şi Nelinişti prin timp – proză, 2010, înscriindu-şi numele şi în mai multe antologii. Sunt scrieri apreciate de public şi anumite reviste literare şi, drept urmare, autoarea a fost recompensată cu mai multe premii şi diplome. 

În adresa Ligii Scriitorilor Români cu nr. 654/2011, se menţionează: 

Cu ocazia împlinirii unui an de când coordonaţi apariţia revistei CONSTELAŢII DIAMANTINE şi pentru activitatea dumneavoastră îndelungată dedicată creaţiei literare, Comitetul Director al Ligii Scriitorilor a hotărât să vă acorde VIRTUTEA LITERARĂ, cea mai înaltă distincţie a organizaţiei noastre, alături de urarea de a fi şi în continuare activă în domeniul creaţiei literare pentru propăşirea culturii române.  

Domnul Janet Nică a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Craiova. A fost preşedinte al cenaclului "Comuna literară Bechet" din 1975 până în 2010, redactor la revistele "Lamura", "Sfârşit de mileniu" si "Mileniu"din Craiova, secretar general de redacţie şi membru fondator al revistei de cultură universală „Constelaţii diamantine”. 

A debutat cu poezie în revista „Ramuri”, 1968. A publicat mai multe volume, din care amintim: Semănătorul de limite, 1981, Cocheta pasăre din ochi, 1995, Testamentul vesel, 1997, Shinto – calea zeilor, 1998, Crily – floare de lotus, 2000, Pulsatoria – sonet glosă, 2001 şi Năstruşnicitelnic – roman postmodernist în aforisme, 2007.În acelaşi timp, domnul Janet Nică semnează în mai multe antologii publicate la Craiova, Cluj, Botoşani şi Petroşani, între anii 1993 şi 2004. 

Valoarea scrierilor au adus poetului şi criticului mai multe diplome de excelenţă şi premii pentru proză, poezie şi critică literară. Îmi face plăcere să amintesc, pentru dumneavoastră, Premiul II pentru proză umoristică şi Premiul III pentru epigramă la Festivalul Naţional de Umor OLTENII ŞI RESTUL LUMII din Slatina / octombrie 2008, dar şi Ordinul Ziariştilor "Clasa de argint" pentru realizări deosebite în presa şi cultura din România, la 28 octombrie 2006… 

În adresa cu acelaşi număr a Ligii Scriitorilor Români, se menţionează că se acordă VIRTUTEA LITERARĂ domnului Janet Nică, pentru merite identice cu cele care le-am menţionat mai sus, la doamna Doina Drăguţ. 

Consider că prin această revenire la materialul intitulat VIRTUTEA LITERARĂ, am reuşit să vă informez corect şi complet cu privire la principalul subiect luat în discuţie.
Pe de altă parte, doresc să felicit, cu toată sinceritatea şi solidaritatea, pe cei trei nominalizaţi de LSR, cu ocazia primirii acestei înalte distincţii! 

Cititorilor mei dragi, le prezint scuze pentru informarea fracţionată, în etape, cu privire la acelaşi eveniment! Îmi fac „mea culpa” pentru că nu m-am informat operativ, din mai multe surse, pe care să le verific la timp, prin comparaţie, pentru a stabili veridicitatea datelor obţinute! Aş putea justifica prin conţinutul oarecum confuz din adresa înaintată domnului Negulescu… „Cu acest prilej felicităm colectivul de redacţie al revistei în frunte cu…”, conţinut din care nu se putea înţelege că urmează şi acordarea distincţiei la care facem vorbire… Dar, să lăsăm Cezarului ce este al Cezarului!  

La revedere şi pe curând, dragi prieteni! 

Îmi fac bagajele pentru Tabăra de la Câmpulung Moldovenesc… 

 

Referinţă Bibliografică:
VIRTUTEA LITERARĂ la Craiova / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 209, Anul I, 28 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!