CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 206 din 25 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

VIRTUTEA LITERARĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Am convingerea că mulţi dintre cititorii acestui material nu au auzit, până în acest moment, că există, printre înaltele distincţii, titluri ori medalii româneşti, vreuna care să poarte acest nume. Adevărat, nimeni nu a văzut şi nici nu a auzit că preşedintele statului ori altă persoană, cu funcţie de conducere în instituţiile statului, a oferit acest "premiu", pentru că "Virtutea Literară" a apărut doar cu puţin timp în urmă şi aparţine, prin naştere, literaţilor din Ligă.
El a fost instituit de Comitetul Director al Ligii Scriitorilor din România, după toate informaţiile pe care le-am cules, abia prin luna ianuarie a anului 2009.
Printr-un comunicat dat în presa vremii, domnul Al. Florin Ţene, Preşedintele Ligii Scriitorilor din România, făcea cunoscut că a fost instituit Premiul "Virtutea Literară", care consta în Medalia "Virtutea Literară", o Diplomă de Excelenţă, însoţită de o sumă de bani, în cuantum neprecizat. Se menţiona în acel comunicat că "se va acorda anual scriitorilor în viaţă a căror operă promovează idei umaniste,de toleranţă, valori ale patrimoniului naţional şi a căror personalitate şi comportare morală şi civică este un exemplu în societate românească".
În acelaşi an, coincidenţă ori nu, la 19 decembrie, citeam în "Făclia", ziar independent de Cluj: "Prin hotărâre a Comitetului Director al Filialei Hunedoara a Ligii Scriitorilor din România, condus de ing. Ion Velica, a fost acordată Diploma "Virtutea Literară" scriitorului, poetului şi promotorului cultural Al.Florin Ţene din Cluj-Napoca, pentru întreaga activitate literară şi spiritual civic demonstrat în viaţa social-culturală. Această diplomă i s-a acordat scriitorului Al.Florin Ţene cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate literară , a cărui personalitate reprezintă un exemplu pentru noi toţi, şi pentru că în întreaga sa operă a promovat idei umaniste, de toleranţă, precum şi valorile patrimoniului naţional.
Era prima ştire de acest gen pe care o aflam din ziarul menţionat. Presupun că a fost acordat acest "Premiu", "Diplomă" ori "Medalie" pentru prima oară, având în vedere că se instituise în acelaşi an şi nu luasem contact cu altă ştire de acest gen. Cât priveşte personalitatea domnului Al. Ţene, este simplu să vă documentaţi prin intermediul motorului de căutare "Google", aflat la îndemâna tuturor. Veţi descoperi că este un foarte cunoscut poet, critic literar, promotor cultural, dar şi eseist de factură filosofică, de inspiraţie fenomenologică, actualmente Preşedinte al Ligii Scriitorilor din România. Apreciat în ţară şi peste hotare, a fost premiat, printre altele, cu „Diploma de jurnalist european”, oferită de Comisia Europeană, 1996, iar de trei zile în urmă este membru corespondent în Academia Americană Română.
Dar, singura mea nelămurire nu face trimitere la numărul ori persoanele cărora li s-a acordat, ci la denumirea acestei distincţii, insuficient explicată în ştirile vremii. Observaţi, în sublinierile de mai sus, că i se poate spune în cel puţin trei feluri...

Cine a mai primit acest mare Premiu?
Nu mă întrebaţi. Până ieri, 25 iulie 2011, cunoşteam numai despre domnul Al. Florin Ţene. Nu ştiu mai mult,”mea culpa”! 

Dar, începând cu această zi, ştiu că a fost acordat domnului N. N. Negulescu, poet, scriitor, director-fondator al revistei de cultură universală "Constelaţii diamantine". Are acest distins domn merite pe măsura distincţiei acordate?
Desigur!
Chiar dacă este licenţiat în Regie Cinematografică şi Artă fotografică, domeniu în care şi-a lăsat amprenta în prima expoziţie de Artă Fotografică " Confluenţele luminii" şi a realizat întreaga galerie de portretistică a celebrităţilor medicale româneşti, în inima "Muzeului de istorie a Medicinei -Victor Gomoiu" afiliat Facultăţii de Medicină din Craiova, domnul Negulescu a excelat şi s-a făcut cunoscut în literatură. Sunt de remarcat grupajele de poeme din revistele "Ramuri", "Luceafărul", "Flacăra", "Convorbiri literare", dar şi din "Almanahurile Ramuri".
 

Din volumele publicate, amintesc doar următoarele: "Vesperale", elegii, Bucureşti 1983, "Sfera rostirii", poezii, Craiova, 2002, "Prelat în regatul cuvântului", Craiova, 2005, "Ochiul de foc", poeme metafizice, Craiova, 2008. În acelaşi timp, numele medaliatului zilei este înscris în antologii şi colecţii literare, printre care: "Mărturisiri de credinţă literară", "România din suflet", Dicţionarul elementar al scriitorilor români" etc, toate în 2008.
Domnul N. N. Negulescu a obţinut, pentru activitatea-i laborioasă, asemenea confratelui Al. Florin Ţene, premii şi diplome, în ţară şi străinătate. Iar azi, 26 iulie 2011, a primit cea mai înaltă distincţie a Ligii Scriitorilor din România: "Virtutea literară".
Să vă fie într-un ceas bun, maestre! 


Cele mai sincere aprecieri şi felicitări din partea unui diletant!
Ani mulţi să aveţi, cu sănătate, capacitate de creaţie şi inspiraţie maximă!

A consemnat pentru dumneavoastră,
Marian MALCIU  

Referinţă Bibliografică:
VIRTUTEA LITERARĂ / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 206, Anul I, 25 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!