CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Violenţa şi holocaustul n-au culoare politică !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Apartenenţa la violenţă nu se face în funcţie de etnie, religie, cultură. Nu poţi pune doar în cârca unei ideologii, fie ea şi blestemată, fărădelegile genocidului israelit, al holocaustului!” 
  
Eram la Iaşi, proaspăt ofiţer, brevetat ca zburător şi încadrat în Flotila I de Aviaţie din capitala Moldovei. 
  
La 6 septembrie 1940, şeful statului, generalul Ion Antonescu, personalitatea istorică de prim plan după revoluţie şi contestat de democraţiile oocidentale mai târziu - făcând din fidelitatea sau detaşarea faţă de actele lui criteriu esenţial de admitere a României în lumea euro-atlantică. Deci, viitorul mareşal a vizitat Iaşiul, din considerente pe care cititorul le poate bănui, având în vedere perspective înregimentării politice şi militare a României în perioada imediat următoare.  
  
Adunarea festivă a avut loc în piaţa Universităţii ieşene. Comandorul Ion Drăghici, care mai târziu mi-a devenit prieten, m-a învoit de la program, spre a asista la această interesantă adunare. Atunci l-am văzut pe conducătorul statului în uniformă de legionar, cu cămaşa verde şi diagonală. 
  
Nu ştiu dacă a făcut parte sau nu din mişcarea legionară, documentele suţin că nu sau poate a fost numai simpatizant al ei - ca mulţi alţii, buni români şi admirabili patrioţi, cutezători şi care nu agreau că evreii năpoădiseră ţara şi că ţintele acestora era comerţul, instituţiile bancare şi conducerea politică cea mai înaltă. Cert este că într-un fel sau altul, această “ascensiune” a fost pentru moment temperată, ceea ce nu se va întâmpla după august 1944, când vor reuşi să-şi atingă scopurile, odată cu instaurarea puteri comuniste, probolşevice. 
  
În cuvântarea sa de atunci, şeful statului a ţinut să pondereze unele manifestări ale studenţilor împotriva perixcolului de care vorbeam, spunându-li-se că şi ei sunt oameni şi de aceea este bine să se fererască de fapte reprobabile ieşite din comun,, să nu dea curs provocărilor. Mai târziu, circula informaţia că Hitler îi ceruse lui Antonescu ca pe evrei (în baza binecunoscutului plan al “soluţiei finale”) să-i lase în grija armatei germane, care începuseră să-şi facă deja apariţia în diverse puncte din ţară, cu deosebire de importanţă strategică, însă Antonescu s-a opus. 
  
Şi, ca să facă ceva - nu ştiu dacă la iniţiativa sa - în timp ce românii mureau pe front, locuitorii de naţionalitate evreiască au fost scoşi şi ei să înlăture, în oraşe, zăpada de pe trotuare. De asemenea, i-a pus să poarte o stea cu şase colţuri, ca semn distinctiv că sunt de naţionalitate evrei. Aceasta ar putea fi singura acuză ce i s-ar putea aduce, iar nu progromul de care amintesc foştii explotatori - medici, farmacişti evrei, dublaţi de atâţia oameni politici, în fond conducători (dictatori) ai statului de tip nou de pe timpul lui Groza şi Dej şi al lui N. Ceauşescu, vinovaţi de atâtea omoruri, oameni de frunte ai ţării morţi la Canal şi în atâtea închisori comuniste. Şi pe acestea ar trebui să le vadă actualii diriguitori ai României postcomuniste şi să le comunice unde trebuie ...  
  
Fireşte că actele criminale împotriva umanităţii, nu au purtat pecetea unei singure naţii, există o genă a agresivităţii gregare la toate naţiile, dar o judecată imparţială exclude numirea numai a unora prin nesocotirea celorlalţi, judecarea holocaustului ca fiind de origine etnică sau ideologică, sau mai ştiu eu de care! 
  
Apartenenţa la violenţă - ca modalitate de distrugere fizică sau morală, de civilizaţe - nu se face în funcţie de apartenenţa la o etnie, religie, cultură. Este mai degrabă neputinţa atavică, până la urmă de construcţie genetică a firavei “trestii gânditoare” cum numea Pascal omul, atât de sublim în înfăptuirile sale pe cât de josnic, animalic în apucături, deprinderi şi orgolii, prost înţelese şi consumate, din nefericire prea des şi cu urmări dintre cele mai nefaste, în raporturile interumane. Pentru a nu mai vorbi de educaţie ...  
  
(din vol. "Convorbiri, mărturii şi corespondenţă cu Gheorghe Pârnuţă"de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Violenţa şi holocaustul n-au culoare politică ! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 231, Anul I, 19 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!