CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  VINA / FAJI de C.Gherghinoiu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
nu este scăpare nici pentru tine, “ 
  
Aceste versuri folosite drept motto, deschide seria de poezii din cartea care se numeste “ VINA / FAJI “ , a poetului, prozatorului, dramaturgului şi istoricului literar Constantin Gherghinoiu, editată la Editura “Grai şi suflet - Cultura Naţională “, Bucureşti, decembrie 2011. Cartea apare sub colaborarea cu Uniunea Cenrtrală a Albanezilor din România şi este tradusă în limba albaneză de un nume cu rezonanţă internaţională, poetul BAKI YMERI .  
  
Constantin Gherghinoiu este absolvent al Facultăţii de Filosofie –Secţia Pedagogică, al Universităţii din Bucureşti. Născut în judeţul Prahova, este prin adopţiune fiu al Brăilei, pe care o iubeşte. Dovada ? tot ceea ce a făcut pentru cultura sa. Din anul 1991 se numără pritre fondatorii Socioetăţii Scriitorilor Costache Negrutzi din Galaţi, la care au colaborat numeroşi scriitori din Brăila .Ca director al Casei Corpului Didactic din Brăila, scoate seria nouă a publicaţiei “ Foaia Învăţătorului “ şi mai publică zeci de lucrări didactice. 
  
Din anul 2002 este numit director al Instituţiei de Învăţămâmt “ Dumitru Panaitescu Perpessicius ”, liceu pe care-l conduce cu o neîsufleţită abnegaţie.  
  
Iubitor al operei lui Perpessicius şi nu numai, sub conducerea domniei sale, acestă instituţie de învăţământ, arată precum o bijuterie iar uşile sale fiind deschise şi copiilor de dincolo de Prut.  
  
Posesor a numeroase premii naţionale şi internaţionale al concursurilor literare, omul de cultură Constantin Gherghinoiu, a primit pe lângă toate acestea “Diploma şi Medalia de Excelenţă “ – acordată de Consiliul Local Brăila în anul 2003, iarăşi în anul 2004, Preşedintele României, îi acordă “Meritul pentru învăţământ în grad de Cavaler “. În anul 2007, primeşte Diploma şi Medalia în grad de “ Cavaler al Literelor “, la Galaţi.  
  
Împătimit al culturii brăilene spre a o duce mai departe, Constantin Gherghinoiu, colaborează la diferite publicaţii în ţară şi străinătate: Franţa (unde a şi făcut cursuri de specializare ), Grecia, Bulgaria, Serbia, Slovenia. Ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2006, este ales in Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor – filiala Brăila / Galaţi. 
  
Volumele publicate sunt : 
  
Toamna patimilor după Matei – poezie, Galaţi Ed.Porto – Franco, 1991 
  
Şantaj – roman, Galaţi Ed. Porto-Franco,1995 
  
Puşcărie pentru porumbei – teatru, Galaţi Ed. Geneze, 1998 
  
Mitologii negre – poezie, Brăila Ed.ExLibris, 2001 
  
Sinele şi deşertul – poezie, Brăila Ed.centrul de Creaţie, 2004 
  
şi ediţie bilingvă,româno-franceză, 2007 
  
Poezia pierdută şi poeme în proză, Brăila Ed.ExLibris, 2008 
  
euGENIA Cosmosului meu – poezie, Brăila Ed.ExLibris, 2009 
  
Fănuş Neagu şi eroii lumii lui – proză, Brăila Ed.ExLibris, 2009  
  
Heraldica – volum apărut în limba macedoneană, la Ed. Matriţa, 2010 Prezent în multe antologii de poezie, proză şi dramaturgie, domnia sa, are şi meritul de a fi antolog la “ Din Vadurile Chiralinei “ -volumul de poezie , Brăila Ed.ExLibris, 2005 şi “ Poezie şi Proză la Dunărea de Jos”, Brăila Ed.ExLibris, 2008.  
  
Volumul de poezii “ VINA – FAJI “, consider că este o carte de spirit în care poetul parcă ar fi cuprins în sufletul său toate păcatele şi mizeria tuturora şi apăsat de acestă intunecare, doreşte să şteargă totul – ca pe un geanm – să poată vedea prin el transmiţând şi altora, ceea ce înseamnă lumina spirituală.  
  
Sincer cu el până la capăt, cu sufletul întunecat se spovedeşte în faţa bunului Dumnezeu, cerând pentru sine şi semenii lui, ca El Dumnezeul nostru, să reverse măcar un fir de lumină, ca noi muritorii ajungând în faţa Scaunului de milostivnică judecată Dumnezeească, să îngenunchem şi cu sinceritate să cerem iertare de toate greşelile făcute şi ca ele să nu se mai repete. 
  
“ce viitor să fie în faţa ta, Doamne / după tot trecutul în care zaci îngropat, / altarul se arată răsăritului / şi gol este altarul, / gol de zei şi de demoni, / Hristos, tot pe cruce mai eşti ? / aşa cum te crucificaseră mai demult / gărzile pretoriene mai eşti ? / tot singur, Hristos ? / tot părăsit de oameni ? “ 
  
Cuvânt după cuvânt, ca într-o rugăciune, autorul îşi doreşte un lucru extrem de important: o vigilenţă trează reînoită în toate principiile morale şi spirituale. Este o cale anevoioasă – este conştient de acest lucru – dar care merită să depună orice efort cerând ajutor: “roagă-te pentru mine, Părinte.” Dumnezeului nostru, poetul se încredinţează pe sine precum şi pe semenii lui, cu înreaga lor viaţă fiindcă mărturiseşte deschis, că el reprezintă sentimentul vulgar al tuturor celor ce simulează că îl caută. Cu puţinătatea trupului său, se simte incapabil şi slab să poată dobândi un lucru bun : 
  
“Dumnezeu vrea să intervină, / este neputincios, / nimeni nu-l mai ia în serios / aş vrea s-l salvez din oroarea clipei, / să-l scot din penibil, / din vetusteţe, / nu mă pot salva nici pe mine, Doamne, / ce să speri de la un neputincios ? “  
  
Autorul mărturiseşte cu tristeţe că a eşuat jalnic din toate încercările de a-şi asigura nemurirea. Plânge şi tace. Tace, fiindcă tăcerea este folositoare atât pentru el ca om al creaţiei cât şi pentru semenii săi, dobândind prin acestea orice virtute.  
  
“ crucea pe care îl pusesem pe acela ales / înmugurise de puterea primăverii, / am privit adânc în miezul lemnului / şi am strigat: / o, Doamne, tu eşti aici, / în ce întuneric stai ! / ţşi am început să plâng, / din lacrimă a ieşit raza de lună/ şi întunericul, / acel întuneric desăvârşit / în care te ţin, Doamne, ca pe o pasăre în laţ .”  
  
Aşa cum pe cerul liniştit de albastru, păsările se joacă şi zboară în tăcerea lor, şi omul rugăciunii, se bucură de dragostea Domnului. Citind cartea de poeme “ VINA – FAJI “, vă veţi bucura de puterea cuvântului ei. Arta cuvântului scris de Constantin Gherghinoiu, revarsă peste cei ce-i citesc opera, lumini reconfortante şi purificatoare pentru suflet şi spirit. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
VINA / FAJI de C.Gherghinoiu / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 408, Anul II, 12 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!