CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 885 din 03 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

VIAŢA ÎN CARTIERUL ORAŞUL NOU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

VIAŢA ÎN CARTIERUL ORAŞUL NOU  

 

Am plecat din lumea satului şi oriunde mergeam prin mediul urban totul mi se părea inedit. Când am văzut prima dată clădirile oraşului Fălticeni mi s-au părut grozave, mai ales edificiul impunător al primăriei din acest oraş care este şi azi la fel de impunător.  

După ce m-am căsătorit am locuit o vreme în comuna Coronini, în anul 1969 ne-am mutat la un bloc din cartierul Oraşul Nou aparţinător oraşului Moldova Nouă. Apartamentul cu toate că era construit cu doar doi ani în urma adică în 1967, era cum nu se poate mai distrus. Nu aveam mobila, nu aveam aragaz, aveam în schimb doi copii minori cărora le trebuia hrană gătită. Norocul meu că am primit o butelie de aragaz şi astfel am reuşit să-mi cumpăr un reşou de aragaz pentru care mi-am improvizat o masă pe care să gătim. Apartamentul era la etajul patru, şi avea trei camere, iar la venirea iernii nu aveam căldură suficientă şi am scris la ziarul Scânteia de atunci. Fiindcă nu eram singurul din oraş în această situaţie, cei de la ziar au telefonat la primărie să vadă care este situaţia reală. Vicele de atunci le-a spus că oamenii exagerează. Dar redactorul care telefonase avea scrisoarea mea în faţă, şi citind-o vicelui, acesta a spus că poate eu am dreptate. Imediat după acel telefon au apărut o echipă de la sectorul de locuinţe să constate care este situaţia din apartament. Eu scrisesem în dublu exemplar şi aveam copia. Au constatat că tot ce am scris se confirma. Au început un adevărat război prin apartament. Au demontat calorifere şi le târau în aşa fel încât să strice parchetul şi pereţii. Atunci le-am atras atenţia să nu mai distrugă pentru că tot ei vor repara, căci voi scrie, nu la Scânteia, ci la alţii mai mari. Au încetat acele acţiuni de distrugere au spălat caloriferele şi ce au mai făcut pe acolo, astfel că am avut căldură la calorifere. În acest apartament am locuit încă doi ani. Problemele locuitorilor cu copii mici erau însă şi mai complicate, căci laptele nu se găsea decât la complexul comercial şi nu era de cea mai bună calitate, niciodată suficient pentru mulţimea de copii care îl aşteptau. Mai târziu ne-am mutat la etajul unu la alt bloc după ce am trimis-o pe soţia mea cu copiii în braţe, în audienţă la directorul întreprinderii miniere care administra spaţiul locativ, căci găsisem un apartament din care pleca un inginer şi acesta nu prea voia să-l cedeze fără anumite condiţii. Întâmplarea a făcut ca o colegă de birou cu soţia directorului să o cunoască pe soţia mea şi aceasta a intervenit pe lângă aceasta. Dar directorul de atunci inginerul SUCIU Petru îmi fusese profesor de meserie la şcoala profesională din Zlatna şi mă cunoştea destul de bine, tocmai din acest motiv nu m-am dus eu în audienţă. Până la urmă cererea pentru noul apartament s-a aprobat şi ne-am mutat la două camere, dar la etajul unu cum am precizat. La noul apartament am locuit încă trei ani după care la plecarea unui miner acesta mi-a cedat apartamentul vecin, care avea trei camere şi în care locuiesc şi acum din anul 1974. La schimbul solicitat nu am avut probleme fiindcă apartamentul meu l-am predat unui coleg maistru.  

Până în 1993 blocurile aveau încălzire centrală şi apă caldă la robinete conform programului stabilit de cei care administrau blocurile. După acest an însă a trebuit ca locuitorii cartierului Oraşul Nou să treacă la încălzirea pe lemne. Chiar înainte de această dată mulţi aveau în bucătării o sobă pe lemne care în lipsa buteliilor de aragaz se recurgea la aceste sobe. În zilele când se distribuia apa caldă la robinete de la baie era mare zarvă, căci familia trebuia să facă baie şi să spele rufele familiei. Cei care lucrau la mină sau la uzina de preparare se puteau îmbăia acolo.  

Sunt aspecte pe care mulţi cetăţeni ai României le-au trăit înainte de 1990. Cei care louiesc în oraşe mai mari poate multe lucruri li se vor părea normale. Dar asta a fost!  

Referinţă Bibliografică:
VIAŢA ÎN CARTIERUL ORAŞUL NOU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 885, Anul III, 03 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!