CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1156 din 01 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Viaţa e darul lui Dumnezeu!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Viaţa a fost şi rămâne una din probleme fundamentale ale omenirii. Ce este viaţa? Cum a apărut ea? Există viaţă pe alte planete? Iată câteva din multele întrebări la care filosofii, biologii, gânditorii şi oamenii de ştiinţă ai lumii au încercat să găsească răspunsuri. Se poate spune că viaţa şi concepţia lumii despre viaţă a fost cea mai dezbătută temă, din câte au existat. Şi totuşi, viaţa, în multiplele ei feţe, a reuşit întotdeauna să surprindă civilizaţii şi multe generaţii de-a lungul istoriei omenirii.  

Oamenii de ştiinţă şi înţelepţii lumii au încercat să cuprindă viaţa în mai multe definiţii, dar viaţa sau drama acesteia o găsim în marile opere ale istoriei şi artei, unde dincolo de masca omului contemporan putem desluşi caracteristicile esenţiale ale vieţii. Pentru a afla mai multe despre viaţă trebuie să ne adresăm marilor istorici şi marilor poeţi: autorilor tragici precum Euripide sau Shakespeare, autorilor comici precum Cervantes, Moliere sau Laurence Sterne, precum şi romancierilor moderni Dickens, Thackeary, Balzac, Flaubert, Gogol sau Dostoievski.  

Cu toate acestea, viaţa reuşeşte să ne surprindă pe fiecare cu tainele ei ascunse. Cu mare greutate, poţi găsi pe cineva să-ţi povestească viaţa, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Cum ar arăta viaţa unui om? Un filosof american încearcă să ne de-a un răspuns la această întrebare.  

Într-o zi, profesorul de filosofie s-a prezentat în faţa studenţilor, ţinând în braţe un borcan de 12 litri pe care l-a pus pe catedră. A umplut borcanul cu mingii de ping-pong şi a întrebat studenţii:  

- Putem spune că borcanul este plin?  

- Da, au răspuns studenţii.  

Apoi, profesorul a luat nişte pietricele pe care le-a pus în borcan şi acestea s-au strecurat printre golurile produse de mingiile de ping-pong, după care a întrebat, din nou, studenţii:  

- Putem spune că borcanul este plin?  

- Da, au răspuns studenţii.  

Profesorul a luat câţiva pumni de nisip şi a turnat în borcan, acesta strecurându-se printre mingii şi pietre, după care a întrebat:  

- Putem spune că borcanul este plin?  

- Da, au răspuns studenţii.  

Iată, dragii mei studenţi, cum vedeţi acest borcan plin aşa este şi viaţa omului, plină cu de toate, după care profesorul a încercat să tălmăcească cele petrecute:  

- Borcanul semnifică viaţa omului;  

- Mingiile de ping-pong sunt: credinţa, faptele bune, succesul, şcoala, educaţia, profesia care umplu viaţa omului;  

- Pietricelele semnifică timpul omului petrecut în mod plăcut şi creativ: cititul, scrisul, plimbatul în parc, călătoriile, concediile, mersul la teatru, operă, spectacole, mersul la biserică, rugăciunea;  

- Nisipul semnifică unele ca acestea: somnul, lenevirea, fumatul, alcoolul, indiferenţa, ignoranţa, nemulţumirea, tristeţea, păcatele de tot felul care umplu viaţa omului.  

Aşa arată viaţa unui om. Într-adevăr, viaţa este frumoasă, viaţa e o minune dacă o privim cu ochii Cerului, iar aceasta trebuie trăită până la ultima picătură, ea fiind un dar de la Dumnezeu.  

Ştefan Popa  

 

Referinţă Bibliografică:
Viaţa e darul lui Dumnezeu! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1156, Anul IV, 01 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!